Ibu Dedahkan Rahsia Amalan Tak Sampai Seminit Yang Berjaya Didik Anaknya Jadi Bijak

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Semua ibu idamkan anaknya jadi manusia yang bijak pandai. Tentu sahaja ada amalan yang kita mesti buat dalam usaha mendidik anak menjadi anak yang bijak. Selain memberikan rangsangan positif, menyediakan peralatan belajar yang terbaik dan memberi anak makanan berkhasiat yang baik untuk otak, ibu ayah juga mesti sentiasa berdoa kepada Tuhan untuk membantu usaha mendidik anak yang bijak.

Ada pelbagai doa yang boleh kita amalkan tapi tak salah kalau kita ikut amalan doa yang sudah sekian lama dipraktiskan oleh seorang ibu ini. Atas keizinan dari Allah, hajatnya untuk mendapat anak yang bijak dimakbulkan oleh Allah asbab dia istiqomah mengamalkan doa tersebut.

Amalan tersebut diceritakan kepada adiknya Pengiran M. Nizam Rahman yang kemudian mengambil inisiatif untuk berkongsi amalan tersebut kepada semua ibu ayah di laman fa ce bo ok beliau. Semoga ilmu yang beliau sebarkan ini memberi manfaat kepada semua dan dia diberikan ganjaran pahala oleh Allah SWT. InsyaAllah…

Hajat pada anak…

Aku ada seorang kakak. Akak aku ni biasa-biasa je tapi Alhamdulillah anak-anak dia bijak bijak. Selalu terima anugerah kat sekolah.

Pagi tadi dia reveal satu petua. Sangat simple. Cuma tinggal rajin ke tak rajin je nak buat. Kau malas memang tak kemana laa.

Caranya:

Setiap pagi kau baca ayat ke 82 surah Yaasiiin. “INNAMA AMRUHU IZA ARA DA SHAI AN AYYAQUULALAHU KUN FAYA KUUUN”

*Ni aku galakkan kau baca yang jawi ye. Supaya sebutan tak lari.

Bila sampai part “KUN” (berhenti sekejap dan niatkan dalam hati kau apa sahaja hajat kau untuk anak kau. Nak cerdik ke nak pandai ke nak apa sahaja). Kemudian baru sambung “FAYA KUUN”.

Lepas tu kau tiup la atas ubun-ubun anak kau. Buat setiap pagi. Insya Allah.

Kalau kau rasa tips ni bermanfaat, silakan tekan butang share tu ya. Mudah-mudahan kita sama-sama dapat pahala amal. Aameeen.

Sumber : majalahpama.my

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*