Sebab Itulah Mengapa Nabi L4rang Kita Bercekak Pinggang, Tapi Masih Ramai Tak Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Bercekak pinggang ini merupakan perbuatan yang selalunya dilakukan secara automatik apabila seseorang sedang m4rah ataupun sedang dalam mood yang tidak bagus. Sebenarnya perbuatan itu adalah sesuatu yang dil4rang dalam ajaran Islam.

Mungkin ada yang akan berkata “bercekak pinggang pun tak boleh? Kenapa? Peliklah, tak pernah dengar dan kita buat apa-apa, cuma cekak pinggang saja, pun tak boleh?”

Mungkin masih ramai daripada kita tidak pernah tahu apa hukum cekak pinggang ini. Dan mungkin juga ada antara kita yang tidak pernah menyangka yang bercekak pinggang ini adalah MAKRUH hvkumnya.

Nampak remeh dan biasa saja tapi sebenarnya MAKRUH

Secara jujurnya saya sendiri pun baru tahu, dan tak pernah tahu pun selama ini. Ingin sekali saya kongsikan informasi yang amat baik ini tentang hukum bercekak pinggang yang saya dapat daripada mendengar ceramah dari Ustaz favorite saya, tak lain tak bukan mestilah Ustaz Kazim Elias Al-Hafiz.

Mengapa Kita Dil4rang Cekak Pinggang?

1) Ini Adalah Perbuatan Ibl1s

Bercekak pinggang ialah perbuatan ib lis ketika dia diturunkan ke dunia. Ketika ib lis diturunkan ke dunia ada dua hal yang dia lakukan iaitu bersiul dan juga bercekak pinggang. Bercekak pinggang ialah makruh kerana itu adalah perbuatan ib lis lakn4tullah. Bercekak pinggang ini bagi kita biasa sahaja, asal nak berga duh cekak pinggang, asal cekak pinggang je nak berga duh.

Tak sah kalau tak bercekak pinggang ketika sedang ma rah mahu pun berga duh, sehingga kita sendiri pun tahu kalau seseorang itu bercekak pinggang dengan muka yang agak tegang, ha confirm la tu tengah ma rah dan panas.

2) Kegemaran Y4hudi Bercekak Pinggang

Yang kedua bercekak pinggang itu juga adalah cara orang Y4hudi. Nabi Muhammad SAW berkata orang Y4hudi ni kegemarannya ialah bercekak pinggang.

3) Sifat Orang Yang B0ngkak & Somb0ng

Yang ketiga Nabi berkata bercekak pinggang itu makruh kerana itu adalah perangai orang-orang s0mbong atau b0ngkak.

4) Cara Ahli Ner4ka Duduk

Yang keempat ialah cara-cara ahli ner4ka duduk di dalam ner4ka, hal ini kerana ahli-ahli ner4ka, mereka duduk di dalamnya dalam keadaan bercekak pinggang.

Sebab itulah Nabi melarang kita bercekak pinggang ketika sembahyang dan juga Nabi melarang walaupun saja-saja kita bercekak pinggang sewaktu berjalan dan pastinya akan dipandang orang.

Demikianlah sebab kenapa kita dilarang bercekak pinggang seperti yang dikongsikan saudari Asiah Kuzaiman. Walaupun perkara tersebut tidak dilarang sehingga ke tahap har4m, namun sebaiknya kita menghindarinya demi untuk kebaikan kita sendiri. Semoga bermanfaat kepada semua.

Wallahu’alam.

Sumber : mediamaklumat via karteldakwah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*