Semasa Manusia Sakit, Allah Kirimkan 4 Malaikat Mendatangi Manusia. Mengapa? Ini Penjelasannya Betapa Hebatnya Kuasa Allah!

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Semasa Manusia Sakit, Allah Kirimkan 4 Malaikat Mendatangi Manusia. Mengapa? Ini Penjelasannya Betapa Hebatnya Kuasa Allah!

Semua manusia akan merasa s4kit. Jika anda sakit, tak perlu anda bersedih dalam s4kit tersebut kerana itu adalah ujian dalam ibadah anda. Salah satu bukti kasih sayang-NYA adalah, Allah mengutus 4 malaikat untuk selalu menjaga kita semasa sakit. Berikut adalah penjelasannya;

“Apabila seorang hamba yang beriman menderita sakit, maka Allah memerintahkan kepada para malaikat agar menulis perbuatan yang terbaik yang dikerjakan hamba mukmin itu semasa sihat dan semasa waktu senangnya.”

Apabila manusia s4kit, Allah memerintahkan empat malaikat mendatangi pes4kit.

Sakit itu adalah ujian dan penghapus d0sa

Ucapan Rasulullah SAW tersebut diriwayatkan oleh Abu Imamah al Bahili. Dalam hadis yang lain Rasulullah bersabda :

“Apabila seorang hamba mukmin s4kit, maka Allah mengutus 4 malaikat untuk datang padanya.”

Allah memerintahkan :

  1. Malaikat pertama untuk mengambil kekuatannya sehingga menjadi lemah.
  2. Malaikat kedua untuk mengambil rasa lazatnya makanan dari mulutnya.
  3. Malaikat ketiga untuk mengambil cahaya terang di wajahnya sehingga berubahlah wajah si sakit menjadi pucat lesi.
  4. Malaikat keempat untuk mengambil semua d0sanya , maka berubahlah si sakit menjadi suci dari d0sa.

Tatkala Allah akan menyembuhkan hamba mukmin itu, Allah memerintahkan kepada malaikat 1, 2 dan 3 untuk mengembalikan kekuatannya, rasa lazatnya dan cahayanya di wajah sang hamba.

Namun untuk malaikat ke 4, Allah tidak memerintahkan untuk mengembalikan d0sa-d0sanya kepada hamba mukmin. Maka bersujudlah para malaikat itu kepada Allah lalu berkata : “Ya Allah mengapa d0sa-d0sa ini tidak Engkau kembalikan?”

Tempat malaikat membuang d0sa pes4kit.

Allah menjawab: “Tidak baik bagi kemuliaan-Ku jika Aku mengembalikan d0sa-d0sanya setelah Aku menyulitkan keadaan dirinya ketika sakit. Pergilah dan buanglah d0sa-d0sa tersebut ke dalam laut.”

Dengan ini, maka kelak si sakit itu berangkat ke alam akhirat dan keluar dari dunia dalam keadaan suci dari dosa sebagaimana sabda Rasulullah SAW : “S4kit panas dalam sehari semalam, dapat menghilangkan d0sa selama setahun.”

Sumber dari DetikPerjuangan

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*