Inilah, Amalan Permudahkan Urusan Ketika Mening gal Dunia, Inilah 10 Pesanan Imam Syafi’e.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

INILAH, AMALAN PERMUDAHKAN URUSAN KETIKA MENING GAL DUNIA, INILAH 10 PESANAN IMAM SYAFI’E.

Amalan Permudahkan Urusan Ketika Mening gal Dunia, Inilah 10 Pesanan Imam Syafi’e. | Segala amalan baik dan buruk kita adalah penentu bagaimana pengakhiran hidup kita nanti.

Semua mahu mening gal dunia dalam keadaan Husnul Khatimah dan dipermudahkan urusan ketika mening gal dunia.

Tapi kalau hanya menuturkannya sahaja tentang niat dipermudahkan urusan ketika mening gal dunia tapi tiada sebarang tindakan baik ke arah itu, nilainya sama sahaja dengan mati sia-sia.

Hidup di dunia ini hanyalah sementara ia adalah salah satu transit dan fasa dalam perjalanan kita menemui Allah di akhirat nanti. Hidup kita diakhiri dengan kem4tian. Selalulah tanya kepada diri sendiri.

Dapatkan jawapan yang jujur, adakah kita bersedia menghadapi saat kem4tian? Mengingati kem4tian adalah satu perkara yang sangat baik agar kita akan ingat tujuan hidup kita ini hanya untuk dapat redha Allah.

Dan kita sungguh bertuah kerana banyak diingatkan tentang amalan-amalan yang perlu dilakukan agar dipermudahkan dalam meghadapi kem4tian.

Salah satu pesanan yang terbaik ialah 10 pesanan daripada Imam Syafi’e tentang bagaimana kita boleh mening gal dalam keadaan baik, tenang dan selamat.

10 Pesanan Agar Dipermudahkan Urusan Ketika Mening gal Dunia

1. Hak Kepada Diri

Iaitu: Mengurangkan tidur, mengurangkan makan, mengurangkan percakapan dan berpada-pada dengan rezeki yang ada.

2. Hak Kepada Malaikat M4ut

Iaitu: Mengqadhakan kewajipan-kewajipan yang tertinggal, mendapatkan kemaafan dari orang yang kita zal1mi, membuat persediaan untuk mati dan merasa cinta kepada Allah.

3. Hak Kepada Kubvr

Iaitu : Membuang tabiat suka menabur fitn4h, membuang tabiat kencing merata-rata, memperbanyakkan solat Tahajjud dan membantu orang yang dizalimi.

4. Hak Kepada Munkar Dan Nakir

Iaitu : Tidak berdusta, berkata benar, meninggalkan maksiat dan nasihat menasihati.

5. Hak Kepada Mizan (Neraca Timbangan Amal Pada Hari Kiam4t)

Iaitu : Menahan kemarahan, banyak berzikir, mengikhlaskan amalan dan sanggup menanggung kesusahan.

Kita mungkin mampu menahan kemarahan tetapi adakalanya ramai yang suka untuk mengikhlaskan amalan.

Dengan pelbagai jenis sosial media sekarang ramai suka berkongsi amalan baik mereka sama ada untuk mendapatkan perhatian ataupun untuk menggalakkan orang lain membuat amalan tersebut.

Apapun pastikan niat kita ikhlas dalam menjalankan setiap amalan yang mendapatkan pahala dan membantu mudahkan urusan ketika meninggal dunia.

6. Hak Kepada Sirat (Titian Yang Merentangi Neraka Pada Hari Akhirat)

Iaitu : Membuang tabiat suka mengumpat, bersikap warak, suka membantu orang beriman dan suka berjemaah.

Tabiat suka mengumpat sebenarnya bukan senang untuk di tinggalkan jika kita berada dalam kelompok yang salah. Jadi cara yang terbaik ialah cukuplah sekadar mendengar dan jangan kita tokok tambah atau menyebarkan sebarang adu domba.

7. Hak Kepada Malik (Penjaga Ner4ka)

Iaitu : Menangis lantaran takutkan Allah SWT, berbuat baik kepada ibu bapa, bersedekah secara terang-terangan serta sembunyi dan memperelok akhlak.

Sesungguhnya sedekah yang paling baik ialah sedekah kepada ahli keluarga yang terdekat iaitu ibu bapa dan adik beradik kita.

Mungkin ramai suka bersedekah kepada orang luar tanpa mereka sedari ada jiran tetangga terdekat juga sedang di uji oleh Allah.

Jadi ambil lah tahu juga urusan jiran tetangga adakah cukup makan pakai mereka. Jangan lah kita bersungguh membantu insan yang tidak kita kenali tetapi menafikan hak ibu bapa, adik beradik dan jiran tetangga.

8. Hak Kepada Ridhwan (Malaikat Penjaga Syurga)

Iaitu : Berasa reda dengan Qada Allah, bersabar menerima b4la, bersyukur ke atas nikmat Allah dan bertaubat dari melakukan maksi4t.

Kita selalu melihat ada golongan yang mereka tidak bersyukur dengan ujian dan nikmat yang Allah telah berikan. Sentiasa lupa ketika diberikan kesenangan, semoga kita dijauhi dari sifat tidak pernah cukup dengan hal hal keduniaan.

9. Hak Kepada Nabi SAW

Iaitu : Berselawat ke atas baginda, berpegang dengan syariat, bergantung kepada as-Sunnah (Hadis), menyayangi para sahabat, dan bersaing dalam mencari keredhaan Allah.

Jika kita melihat rakan-rakan lain sedang bersaing mengumpul harta dunia janganlah kita berd3ngki mereka. Perbanyakkan lah selawat keatas baginda semoga kita mampu mengumpul pahala akhirat yang lebih banyak dan semestinya kita mampu melakukannya ketika hidup di dunia ini.

10. Hak Kepada Allah SWT

Iaitu : Mengajak manusia ke arah kebaikan, mencegah manusia dari kemungkaran, menyukai ketaatan dan memb3nci kemaksi3tan.

Jika inginkan urusan ketika meninggal dunia kita dipermudahkan dan Husnul Khatimah, maka dekatkan diri kita dengan amalan-amalan da ibadah bagi mendapat reda Allah.

Kredit: Dr Isahak Ghani & Skuad Pengurusan Jenazah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*