“Kisah Eg0 Lelaki, Suami Dan Ayah.. TinggaI RM1 Dalam P0ket Pun Tak Minta Duit Dengan lsteri”

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Kisah Eg0 Lelaki, Suami Dan Ayah.. TinggaI RM1 Dalam P0ket Pun Tak Minta Duit Dengan lsteri”

Mengg alas tanggungjawab sebagai seorang suami ti.dak mudah. Apatah lagi dengan pendapatan sekadar cukup makan untuk menyara isteri dan anak-anak. Tetapi, walau sesu.kar mana seklipun hidup, seorang suami dan ayah itu sanggup melakukan apa sahaja demi keluarganya yang tercinta.

Kisah perkongsian hidup oleh Cikgu Mohd Fadli Salleh di Facebook ini mungkin boleh dijadikan inspirasi kepada semua lelaki di luar sana yang bergeIut dengan be.ban kewangan, untuk bangkit dan terus berusaha tnpa henti.

Di hujung jalan, dalam waktu yang tepat dan usaha yang hebat, Tuhan akan membuka satu persatu lorong rezeki dan setiap masaIah akan berlalu pergi.

Aku sejenis lelaki simple.
Dengan selipar Jepun Rm2 sepasang, dengan baju seluar bundle harga RM10 sahaja boleh ke mana-mana. Tnpa maIu, tnpa segan.

Tidur tak berbantal tak apa. Selimut tak ada aku peIuk tbuh sendiri. Atas lntai pun boleh lena.

Aku tak gu.sar duit di poket ti.ada. Buat air teh o, cicah biskut le.mau yang dah exp1red pun jalan saja. Asal dapat alas pervt, jadilah.

Aku tak kisah jalan seorang diri. In fact, aku suka bergerak sendiri. Tak nak su.sahkan orang, tak ter1kat dengan peraturan orang.
Aku boleh makan kat kedai makan sorang-sorang. Jalan pusing uptown pakai kain pelikat jam 2 pagi sorang-sorang sampai berjam-jam.

Aku tiada masaIah. Orang nak pandang peIik ke apa, aku tak endah. Asal aku tidak menyu.sahkan orang, cukuplah.
Aku juga sejenis nekad tak tentu hala. Jenis rmpuh sember0no tak fikir panjang. Jenis buat dulu, baru fikir kemudian.

Balik kampung dari Bangi – Kelantan naik motor dengan duit RM10
Pernah balik kampung dari Bangi ke Kelantan naik motor dengan duit cuma RM10. Tu pun kena kongsi dua. Tahu dah pasti tak sampai.

Tapi rmpuh juga. Nanti minyak habis, kita fikir cara. Yang penting, rmpuh dulu. Akhirnya selamat sampai juga. Tapi giIa. Cukup giIa. Wakaka.

Bila jadi cikgu, orang lain kaIut buat tuisyen, cari side income, aku rileks tak buat apa-apa. Padahal beratus parent tanya aku buat tuisyen ke tak. Alhamdulillah, budak-budak suka dan mudah faham bila aku mengajar.

Tapi aku tolak. Aku nak rehat. Tak nak ter1kat dengan jadual waktu, nak bebas dengan cara aku. Tenang aku hadapi setiap masa lapang dengan cara aku tersendiri.

Boleh tidur sedap pada hujung minggu, malam boleh lepak sampai ke pagi. Senang cerita, aku maIas. Haha.

Masa awal berkeluarga, perangai aku masih sama. Aku tetap aku, dengan kain pelikat boleh masuk pasaraya, dengan selipar Jepun dan baju bundle pusing kota seorang diri di tengah malam bu.ta.

Aku lelaki simple. Namun bila berkeluarga, aku ada satu eg0 seorang lelaki. Satu eg0 seorang suami. Satu eg0 seorang ayah. Dan eg0 itu mengubah aku yang simple ini.

Sewa rumah, bil semua abang bayar!
Eg0 punya pasal, hari pertama kahwin aku terus sound isteri,

“Sewa rumah, bil ap1, bil air, bil telefon awak, bil holspital, bil apa-apa, jngan sentuh. Jngan bayar. Biar abang bayarkan. Itu tugas abang sebagai suami”.
Fuh. Kemain eg0 tak padan gaji. Padahal gaji aku diploma je. Tu pun penuh komitmen dah. Wife gaji degree.

Dan aku buat itu. Aku buat sungguh tnpa pernah merung.ut. Hampir 12 tahun usia perkahwinan kami, tldak pernah sekali isteri aku bayar apa jua bil atau sewa rumah.
Bukan tak pernah bil sampai surat merah ama.ran bakal dip0tong bila banyak bulan tertu.nggak, puan isteri nak bayarkan, aku ma.rah.
“Jngan bayar! Jngan risau, nanti abang settlekan”.

Isteri aku patuh. Diam dia tidak meIawan. Dia tahu aku pasti settlekan. Sebab aku sejenis yang eg0. Orang eg0 akan pastikan janji dia dikotakan. Jtuh air muka jika janji t1dak ditepati ni.
Setiap beba.nan kewangan, setiap bil yang aku tak mampu Iangsaikan, aku tak pernah minta duit dengan isteri. Minta pinjam pun tldak pernah. Walau aku tahu dia ada.

Duit tinggal RM1 dalam poket pun tak minta dengan isteri.

Eg0 seorang suami aku sangat tinggi. Aku akan pinjam dengan sahabat-sahabat baik aku untuk settlekan beba.nan kewangan yang aku tak mampu tnggung. Aku rela berhu.tang dengan kawan dari pinjam dengan isteri sendiri.

Mungkin pada setengah kalian itu peIik. Namun itu aku. Duit tinggal seringgit dalam poket, nak ke sekolah tak ada duit belanja makan pun aku still takkan minta dengan isteri aku. Aku sanggup berhu.tang di kantin.

Rela bayar minyak motor dengan duit syiling yang aku kumpul dalam kocek kecil seluar jean bundle aku. Punya la eg0 tak nak pinjam duit isteri waima RM5.

Isteri ‘senyap-senyap’ selit duit dalam dompet saat tidur
Tapi isteri tetap isteri. Dia faham suami dia. Kadang dia selit RM10, RM20 dalam dompet aku saat aku tidur lena. Terkjut juga buka wallet yang sepatutnya tinggal RM2 ada RM22.

Bila aku tidur, dia buka wallet. Hanya ada resit dan kertas sahaja dalam wallet. Dia faham dan dia pernah selit beberapa kali sehingga aku sound semula,

“Abang ada duit. Tak sempat cu.cuk”.
Kata aku bila dia bertanya tentang duit dan dompet yang kosong. Aku cakap benar, dalam bank aku benar ada duit. Ada la RM4.35 lagi. Nak c.ucuk je tak boleh. Jenis cu.cuk kad keluar kad ja.

Punya la eg0 aku kan? Haha. Namun sampai ketika, Tuhan kirim satu nywa dalam rahim isteri aku. Isteri mengandung.
Baju mengandung orang perempuan ni mahal-mahal. Banyak jenis pula tu. TeIan air liur aku nak membeli. Dan la beli sehelai dua.

Masa ni puan isteri minta izin dia nak belikan sendiri baju mengandung. Aku jawab ‘ok’ sahaja. Per1t nak jawab masa tu. Sebab aku letak tanggungjawab itu atas aku semuanya. Tapi dah masa tu tak mampu. TercaIar sungguh eg0 aku sebagai seorang suami.

Kemudian bila anak lahir, eg0 seorang ayah pula datang. Masuk kedai b.aby, tak pilih barang murah. Nak yang terbaik saja. Botol susu nak MAM dan Avent. Pam susu nak beli Avent mulanya, tapi tak mampu. Beribu yang automatik tu. Ambil Spectra, tu pun harga boleh tahan juga.

Anak seIsema sikit, skit sikit, bawa ke klinik swasta. Nak cepat, klinik kerajaan agak lambat. Que panjang. Ra.bak lagi poket. Pernah terdengar puan isteri belek Fb kemudian cakap,
“Wah. Bestnya pergi melancong”.

Sanggup buat apa-apa kerja untuk tambah income

Aku diam tak kata apa. Buat-buat tak dengar saja. Masa ni aku nekad. Nekad senekad-nekadnya. Aku tak boleh lagi berma.las-maIasan. TercaIar eg0 aku sebagai seorang lelaki, sebagai seorang suami, sebagai seorang ayah jika aku terus bermaIasan begini.

Kewangan makin gent1ng bila ada anak. Pampers nak kena beli. Susu Frisolac yang mahei tu nak kena bayar.
TercaIar ter.uk eg0 aku sebagai seorang suami dan ayah jika semua persiapan anak-anak, bil klinik dan sebagainya dia yang bayarkan.

Mana boleh jadi begitu. Aku lelaki. Aku suami. Aku ayah. Dan aku ada eg0 aku. Dari situ aku hu.mban segala kemaIasan aku, aku trjun ke jalanan buat apa saja untuk tambah income.

Aku sekolah sesi petang. Balik sekolah sampai rumah jam 7 malam. Mandi, makan malam, jam 8:30 malam aku dah keluar rumah. Pulangnya jam 6 pagi.

Ikut kawan berniaga kat uptown dengan gaji RM0-RM30 satu malam. Ya, pernah langsung tak bergaji bila tak ada customers pun datang.
Lepas tu macam-macam lagi aku buat. Apa jua peluang aku re.mbat. Nampak orang jual simkad School Of X (Celcom), aku mesej tanya nak jadi ejen bawah dia juga. Nampak kawan jual air, aku tawar diri nak jual air juga. Nampak kawan buka kedai daging ba.kar, aku tawar jadi pekerja.

Aku peduli apa kerja apa pun. Yang untung 50 sen pun aku jual juga. Aku tak peduli pe.nat, aku kvrangkan masa rehat. Kerana aku tak nak eg0 aku tercaIar.
Aku tak nak lagi saat anak aku tunjuk mainan harga RM15 aku perlu jawab sekali lagi,
“Nanti ayah gaji ayah belikan ya!”

Per1tnya perasaan itu bila anak minta sesuatu yang murah t.idak mampu aku tunaikan. Ia mer0bek-r0bek hati ini, terasa begitu useIessnya aku.

Sepuluh tahun kami berkahwin, aku tak pernah bawa isteri aku ke kedai emas. Tak pernah bawa melancong. Dan dia setia disisi tnpa pernah minta waima sebentuk cincin murah yang harga bawah RM200.

Isteri. Anak. Mereka kekuatan aku. Aku usaha sungguh-sungguh untuk keselesaan mereka walau mereka tak minta. Untuk aku, aku tak perlu keselesaan sangat.
Aku lelaki simple. Cukup dengan motor bu.ruk, sedikit makanan untuk alas perut dan satu tempat berteduh untuk merehatkan badan.
Tapi demi anak dan isteri, aku nak mereka selesa. Aku tahu itu tanggungjawab aku. Dan aku tidak mahu eg0 aku sebagai seorang lelaki, sebagai seorang suami, sebagai seorang ayah tercaIar lagi.

Sepertimana ia pernah tercaIar dulu, cukuplah untuk waktu itu. Masa merubah. Tuhan tidak pernah membiarkan usaha hambaNya s1a-s1a.

10 tahun kahwin, he.ret tangan isteri masuk kedai emas buat kali pertama
Setelah tabungan stabil, kewangan kukuh, tahun ke-10 perkahwinan kami, kali pertama aku he.ret tangan isteri aku masuk kedai emas buat pertama kali. Menang1s dia.

Tahun ke-10 perkahwinan kami, aku bawa isteri, anak-anak, mak mertua dan adik ipar sekali pergi melancong naik flight. Semua aku support penuh.
Semoga tahun ini dan tahun-tahun mendatang, rezeki aku Allah terus murahkan. Amin. Itulah dia sedikit pengkisahannya tentang seorang aku.

Aku tak tahu ada ke tak orang baca tulisan ini hingga ke noktah terakhir. Namun jika ada kalian yang membacanya hingga ke perenggan ini, dan kalian masih dalam situasi strugg.le, kesemp1tan dan masih banyak beb.an kewangan, ingatlah;

Usaha dan usaha saja. Cari Big Why kenapa perlu aku usaha. Kenapa perlu aku ubah diri. Kenapa perlu aku gigih dan tldak berhenti.
Satu ketika yang tepat, dengan usaha yang hebat, satu demi satu Tuhan buka lorong rezeki. Satu demi satu masaIah itu akan berlalu pergi.

Salam tahajjud. Salam perj.uangan. Salam kasih Tuhan. Salam semangat wahai makhluk Iiat yang tidak mudah mengaIah dan tidak boleh dipljak he.nyak!
Kita bangsa degiI yang tak mudah mengaIah. Bangkit dan meIawan!

– Eg0 seorang lelaki simple –

Sumber: FB Mohd Fadli Salleh, sk

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*