Salah Satu Masjid Di Malaysia Tangga Ketiga Tercantik Di Dunia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Salah Satu Masjid Di Malaysia Tangga Ketiga Tercantik Di Dunia

Salah Satu Masjid Di Malaysia Tangga Ketiga Tercantik Di Dunia (10 Gambar Masjid Didunia) | Islam merupakan agama kedua terbesar dunia dan lebih 62 peratus daripada umat Islam tinggal di Asia.

Oleh itu, banyak masjid-masjid yang cukup indah didirikan di negara Asia seperti Arab Saudi, UAE, Turki, Brunei dan lain-lain.

Malah Malaysia juga turut tidak ketinggalan membina sebuah masjid yang sangat cantik sehingga tersenarai di tangga ketiga masjid tercantik di dunia.

1. Masjid Besar Sheikh Zayed

Lokasi: United Arab Emirates

Masjid Besar Sheikh Zayed adalah masjid terbesar di UAE, ia terletak di Abu Dhabi. Ia boleh menampung lebih 40,000 orang. Bahan-bahan semula jadi seperti marmar, emas, permata batu, kristal dan seramik telah digunakan untuk membina masjid yang indah ini.

Halaman yang menakjubkan mempunyai mozek marmar terbesar di dunia pada 180,000 kaki persegi. Pembinaan kos 2 bilion dirham (AS $ 545,000,000).

2. Masjid Al-Haram

Lokasi: Saudi Arabia

Masjid al-Haram, juga dikenali sebagai Masjidil Haram atau Masjid Besar Makkah, merupakan masjid yang terbesar di dunia dan mengelilingi tempat suci Islam, Kaabah.

Struktur semasa meliputi kawasan seluas 356.800 meter persegi (88.2 ekar), termasuk ruang solat terbuka dan tertutup. Masjid al-Haram boleh menampung sehingga dua juta orang.

Ini adalah masjid suci yang setiap muslim yang pergi haji mesti melawat. Pandangannya adalah menakjubkan dan agak luar biasa.

3. Masjid Kristal

Lokasi: Kuala Terengganu, Malaysia

Masjid Kristal adalah sebuah masjid di Kuala Terengganu, Malaysia. Struktur utama diperbuat daripada besi, kaca dan kristal. Masjid ini terletak di Taman Tamadun Islam di Pulau Wan Man.

Ia telah dibina di antara tahun 2006 dan 2008 tetapi telah dibuka secara rasmi pada 8 Februari 2008 dan mempunyai kapasiti lebih 1,500 jemaah.

4. Masjid Sultan Ahmed

Lokasi : Istanbul, Turki

Masjid Sultan Ahmed yang lebih dikenali sebagai Masjid Biru kerana jubin biru mencantikkan dinding bahagian dalamnya. Reka bentuk masjid merupakan kemuncak kepada dua abad pembangunan masjid Uthmaniyyah.

Juga salah satu masjid tertua di dunia yang dibina 1609 -1616, Masjid Biru adalah salah satu daripada dua buah masjid di Turki dengan enam menara.

5. Masjid Mashkhur Jusup Tengah

Lokasi : Kazakhstan

Dibina di bandar pusat Pavlodar, masjid ini mempunyai dua dewan solat yang boleh memuatkan 1,200 lelaki dan 300 wanita masing-masing. Ia dihiasi dengan bintang 8-paksi, kubah dan 4 menara.

Selain kemudahan agama, ia menempatkan sebuah sekolah, dewan perkahwinan, muzium budaya Islam, perpustakaan, pawagam, ruang makan, dan pelbagai bilik-bilik lain. Keindahan seni bina telah mempengaruhi reka bentuk bandar lain di bandar.

6. Masjid Faisal

Lokasi : Islamabad, Pakistan

Masjid Faisal merupakan masjid kedua terbesar Pakistan dan terletak di Islamabad. Ia tidak mempunyai kubah tradisional dan gerbang. Ia berbentuk seperti khemah Badwi padang pasir.

Ia mempunyai dewan solat segi tiga yang besar dan empat menara. Kos pembinaan lebih $ 120 juta, dan telah dibiayai oleh Arab Saudi. Kerja-kerja Majestic seni telah disiapkan pada tahun 1986.

7. Masjid Suleymaniye

Lokasi : Turki

Masjid Süleymaniye adalah masjid empayar yang terletak di Bukit Ketiga Istanbul, Turki. Ia adalah masjid terbesar di bandar, dan salah satu daripada tempat-tempat yang paling terkenal di Istanbul.

Ia dibina untuk Sultan Süleyman pada tahun 1550 dan selesai pada 1558. Masjid ini adalah contoh klasik senibina Ottoman. Ia didahului oleh halaman monumental di sebelah barat,

Dan mempunyai empat menara di empat penjuru halaman. Ke kanan (tenggara) daripada pintu masuk utama adalah tanah perkuburan, rumah kepada makam Süleyman dan isterinya Haseki Hürrem Sultan (Roxelana).

8. Masjid Hazrat Sultan

Lokasi : Astana, Kazakhstan

Masjid Hazrat Sultan sebuah masjid baru yang terletak di Astana, Kazakhstan. Masjid indah menyerupai sebuah istana timur ini mempunyai Pondok Daun,

Sebuah dewan untuk perkahwinan, bilik untuk membaca Al-Quran, bilik jubah dan bilik wuduk. Kubah utama masjid ini dikelilingi oleh lapan yang kecil.

Ia kini adalah masjid terbesar di Asia Tengah dengan kapasiti 10,000. Pembinaan mengambil masa tiga tahun dan telah dibuka secara rasmi pada bulan Julai 2012.

Masjid ini dinamakan sebagai penghormatan kepada salah seorang syeikh Sufi – Khoja Ahmed Yassawi (abad XII itu), yang merupakan seorang penyair, ahli falsafah dan wali Islam, terkenal di seluruh wilayah Asia Tengah.

9. Masjid Sabanci Pusat

Lokasi : Adana, Turki

Masjid Sabancı Pusat di Adana adalah masjid terbesar di Turki, dan salah satu masjid terbesar di Timur Tengah. Luarannya adalah sama dengan Masjid Sultan Ahmed (Masjid Biru) di Istanbul, manakala hiasan dalaman telah diilhamkan oleh Masjid Selimiye di Edirne.

Ini adalah masjid yang indah pada 52.600 meter persegi tanah dengan kawasan tertutup 6600 meter persegi dan mempunyai kapasiti sebanyak 30,000. Masjid telah digunakan ia telah siap pada tahun 1998.

10. Masjid Jame’Asr Hassanil Bolkiah

Lokasi : Brunei Darul Salam

Masjid Jame’Asr Hassanil Bolkiah merupakan masjid terbesar di Brunei. Ia dihiasi dengan 29 kubah emas. Masjid ini terkenal dengan bahagian dalaman yang menakjubkan dan luar menawan.

Empat menara terazo berjubin masjid yang indah ini adalah satu fakta yang tidak dapat dinafikan dominan di pinggir bandar Bandar Seri Begawan.

Ia telah dibina pada tahun 1994 untuk memperingati ulang tahun ke-25 Sultan semasa Sultan Haji Hassanal Bolkiah Brunei Mu’izzaddin Waddaulah.

Masjid Majestic ini dikelilingi oleh taman-taman berlandskap dan mata air yang memastikan persekitaran yang tenang untuk berdoa dan meditasi. Ia adalah pemandangan yang pengunjung Brunei tidak harus ketinggalan.

Sekian Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*