Menyimpan Santan Agar Tahan Lebih Lama

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Menyimpan Santan Agar Tahan Lebih Lama

Orang kita sekarang sangat mudah kalau nak guna santan beli siap dalam paket yang terlah di proses. Santan yang dah diproses memudahkan kerja ibu-ibu di dapur. Masalahnya, santan ini tidak tahan lama. Jika lambat masak, pasti rasanya sudah lain. Jika digunakan boleh menyebabkan makanan tersebut cepat baasi.

Ada antara ibu-ibu yang menyimpan santan di tempat beku dan dicairkan apabila mahu digunakan. Kaedah ini kurang berkesan kerana santan tersebut sudah tidak segar selain dan berbau sedikit.

Akak pesan berkongsi petua dari Radhiah Izzati bagaimana mahu memastikan santan tahan lebih lama dan segar. Petua ini diperoleh daripada seorang peniaga nasi lemak. Ibu-ibu bolehlah mencuba petua untuk memudahkan dan menyimpan santan di dalam peti supaya tetap segar.

Caranya:

  • Ambil beberapa helai surat khabar dan basahkan.
  • Balut santan tu. Letak dalam tempat beku.

Yang akan beku nanti kertas tersebut manakala santan tetap mantain segar dan tahan lama. Walaupun santan tersebut beku tapi tetap segar selain tiada lebihan air. Berbeza dengan kaedah biasa, santan di bawah, air di atas kan? kalau yang ni semuanya santan pekat.

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Terima Kasih Selamat Beramal.

Akak Pesan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*