Nak Kulit Cerah Dan Flawless. Inilah 6 Kelebihan Bilas Wajah Gunakan Air Basuhan Beras. Pasti Korang Akan Teruja

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Nak Kulit Cerah Dan Flawless. Inilah 6 Kelebihan Bilas Wajah Gunakan Air Basuhan Beras. Pasti Korang Akan Teruja

Rahsia untuk cantik itu bermula dengan rutin penjagaan kulit pada waktu malam. Namun anda biasanya mengutamakan rutin penjagaan kulit pada waktu siang. Sebenarnya, rutin penjagaan pada waktu malam penting dan perlu diambil berat. Barulah anda akan kelihatan lebih cantik bila bangun pagi.

Sebelum menanak nasi, beras pasti dicuci sampai bersih menggunakan air. Tapi kebanyakan kita akan terus membuang air cucian beras tersebut. Namun ramai yang tak sedar air cucian beras tersebut mengandungi perlbagai khasiat menakjubkan terutama bagi kecantikan wajah wanita.

Ia kaya dengan mineral, antioksidan, vitamin B1, C dan E yang mampu mengecilkan pori-pori, menegang, mencerah serta melembutkan kulit wajah.

Ya, air cucian beras memiliki kandungan khasiat yang sangat bagus untuk kulit wajah wajah, paling elok adalah air basuhan beras yang pertama kerana di situlah paling banyak khasiat.

1. Kulit lembut dan halus

Rendam kapas di dalam bekas air cucian beras dan lapkan ke kulit muka Anda. Ini dapat mengh4pus k0toran dan sebum berlebihan pada kulit wajah. Jika diamalkan rutin ini wajah jadi halus dan lembut.

2. Segarkan wajah

Air bekas cucian beras ini juga boleh dijadikan sebagai masker untuk menyegarkan wajah. Ambil kapas muka dan rendam ke dalam air beras selama lebih kurang 10 minit.

Kemudian tekap kapas muka mengandungi air beras itu pada wajah. Biarkan selama 15 minit sebelum menanggalkannya dan anda akan dapat rasa wajah makin segar.

3. Wajah lebih cerah

Sentiasa simpan air basuhan beras dan gunakan setiap kali mahu mencuci muka. Jadikan amalan setiap kali selepas mencuci wajah. Khasiatnya adalah untuk mencerahkan kulit. Jadi anda tidak perlu terus bergantung kepada produk-produk kosmetik yang mahal dan ber1siko tinggi. Cukup menggunakan air bekas cucian beras saja.

4. Mengecilkan pori-pori

Celupkan kapas muka ke dalam air beras dan oles terus pada wajah. Usap dan tekan secara perlahan pada bahagian wajah yang pori-porinya terbuka. Cara ini akan mengecilkan liang pori-pori sekali gus membuat wajah tampak licin.

5. Penyembuh jerawat

Disahkan oleh pakar kulit, pakar kecantikan dan doktor kosmetik bahawa air cucian beras dapat mengatasi mas4lah jerawat di wajah. Air ini akan dapat menyembuhkan secara alami dan lebih cepat. Sila cuba kalau tak percaya.

6. Atasi kulit wajah minyak

Setiap kali membasuh beras, simpan sedikit airnya untuk kegunaan selepas mencuci wajah dengan buih pembersih. Setiap kali selesai mencuci wajah, bilas dengan air beras pula. Bukan saja dapat mengurangkan minyak malah mencerahkan kulit wajah juga. Inilah dia bahan pemutih kulit semula jadi yang paling selamat.

Mudah bukan! Tak rugi untuk mencuba kerana r4watan ini adalah percuma.

Sebelum tidur lebih elok anda muhasabah diri, meminta maaf pada pasangan dan sesiapa sahaja serta buang unsur negatif dalam diri. Amalkan zikir dan doa sebelum tidur. Semua ini mampu menghilangkan tekanan, membuatkan tidur lebih lena dan sekaligus menyerlahkan wajah yang menawan ketika bangun daripada tidur.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*