Lelaki Ini Pecah Lubang Taktik Licik Kedai Tayar Selalu Buat Untuk Untung Lebih, Jangan Kena Tipu Lagi Dengan Kedai Tayar.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Lelaki Ini Pecah Lubang Taktik Licik Kedai Tayar Selalu Buat Untuk Untung Lebih, Jangan Kena T1pu Lagi Dengan Kedai Tayar.

Berapa banyak anda habis duit bila pergi ke bengkel kereta? Selalu tak terjadi bila kita pergi untuk baiki yang ini tiba tiba ada pula penyakit lain timbul? Bawa duit untuk baiki kereta mencukupi tiba tiba mekanik bengkel beritahu kena tambah duit kerana ada kerosakkan lain. Semua ini boleh buat mood sesiapa sahaja hilang tetapi apabila mekanik bengkel ini beritahu kerosakkan yang terbaru berapa ramai antara kita betul betul pergi periksa dan teliti adakah benar ianya rosak dan adakah benar ianya perlu dibaiki?

Selalunya yang terkena mesti wanita, bengkel bengkel kenderaan seperti kereta dan motorsikal ( yang tidak jujur sahaja ) selalunya akan menjadikan wanita sebagai target kerana kebanyakkan wanita tidak tahu banyak tentang automotif ini.

Bagaimana nak mencegah dari dit1pu di kedai tayar?

Lelaki ini memuatnaik 1 video menunjukkan bagaimana segelintir bengkel tayar kereta men1pu pelanggannya. Ini kerana salah seorang saudara lelaki ini sendiri terkena tipu apabila bengkel tersebut memberitahu keempat empat tayar kereta saudara lelaki ini bengkok.

Amat mustahil untuk kesemua 4 rim tayar bengkok. Disebabkan ini lelaki ini membuat satu rakaman video bagaimana bengkel tayar ini menipu pelanggan. Anda lihat lah sendiri dan selepas ini anda tidak akan ditipu lagi. Hati hati apabila pergi ke bengkel, tidak semestinya tayar. Bawa lah seseorang yang ada sedikit ilmu tentang kereta sekiranya anda mencurigai bengkel tersebut.

LELAKI INI KONGSI ILMU PENTING ELAK DITIPU TAUKE KEDAI TAYAR BOLEH JIMAT SAMPAI BERATUS RINGGIT.

Kenderaan seperti Kereta merupakan Keperluan penting dalam kehidupan sehari-hari manusia.Jadi memang penting untuk memastikan Kenderaan tersebut selalu dalam keadaan baik.

Antara komponen penting kenderaan sudah tentulah Tayar. Kita kena pastikan tayar dalam kondisi baik untuk memulai perjalanan.

Ini merupakan perkongsian yang bagus untuk dibaca. Tentang cara membeli tayar kenderaan supaya tidak tert1pu.

Jom baca:

Minggu lalu saat balik dari Penang, stering mulai bergetar. Tersangka utama memang tayarlah penyebabnya. So, pergilah ke Kedai tayar area Taiping, minta dorg cek. Ya, memang betul tayar dah bengkak.

Esok nak ke Melaka pulak. Nak x nak kena tukar jugak tayar ni. So tanyalah pomen tu harga tayar . Yg second tayar korek pun RM80. Yg baru ada yg RM175 @ RM185. Baik amik yg baru, puas. Minta dorg bawa keluar tayar tu, nak tgk. Pomen tu pun bawaklah ban baru yg harga RM175.

Tahun Tayar

Bila tanya tahun buatan ban tu, muka pomen dh mula cuak. Baru dia habaq ban tahun 2014. So apa lg kene sound lah.

“tayar lama u jual RM175 ke? Tau x tayar ni dah expired? Mana bisa jual harga ni “. Saya suruh dia p tanya tauke berapa harga tayar tu. Mula2 dorg bg RM120. Dok minta kurang sampai dpt RM105 untuk sebiji tayar . Hmmm, mm tayar korek pun dah RM80. Baik amik yg ni. So dpt lah 4 biji ban baru dgn harga RM420 rim 15 ‘.

Pengajaran Untuk Semua.

Sebenarnya kita selalu dok kena tipu dgn tuake kedai tayar . Dorg akan keluarkan tayar yg lama untuk clearkn stok dn jual pada harga baru. So, kalau yg nak tukar tayar tu, berhati2lah supaya kita x tertipu.

Berikut adalah daftar kod yg patut kita tahu.

Semoga dapat manfaat bersama.

Sahabat semua, kita selalu tukar ban mobil, tapi kita tak tahu tayar itu tayar yang dah lama dan tak seharusnya digunakan lagi (expired).

Ini info yang ada di tayar kendaraan.

1 . Kod Tayar Kendaraan: Contoh 205/65 / R1594V

205 = Lebar 65 = Tinggi R = Radial 15 = Ukuran / Rim 94 = Batas Maksimum Bebanan V = Batas Maksimum Kecepatan 210km / jam

Lihat Abjad yang last; S = Maksimum Batas Kecepatan 180 km / jam T = Maksimum Batas Kecepatan 190 km / jam U = Maksimum Batas Kecepatan 200 km / jam V = Maksimum Batas Kecepatan 240 km / jam Z = Maksimum Batas Kecepatan 240 km / jam W = Maksimum Batas Kecepatan 270 km / jam Y = Maksimum Batas Kecepatan 300 km / jam

SEBAB TU BANYAK TERJADI KEC3LAKAAN YG disebabkan KASUS TAYAR PECAH KARENA PEMILIK KENDARAAN TIDAK ARIF TENTANG KEMAMPUAN LARIAN TAYARNYA DALAM KEADAAN CUACA DI MALAYSIA.

2. Setiap Tayar Ada 4 Angka Tercatat Di Sisi Tayar.

Contoh 4 angka berkenaan ialah 0514

Indeks ini menunjukkan tayar Baru Keluaran Pabrik Pada Minggu Ke 5 tahun 2014. Periode penggunaan tayar adalah selama LIMA tahun dari tahun tayar itu dikeluarkan. tayar baru yang berusia lebih drpd LIMA tahun masih dapat digunakan tetapi tayar telah menjadi keras sebab karet tayar sudah kedaluwarsa penggunaannya (Expired).

Jika Anda mengganti tayar yg baru, pastikan tahun produksinya adalah tahun yg terakhir.

3. Diskaun

Jika membeli tayar keluaran Tahun 2015, minta diskon sebesar 20% dari harga asli.

berikut adalah diskaun harga tayar berdasarkan tahun ban yang dikeluarkan dari tahun Ini (2016); 2015 = 20% 2014 = 40% 2013 = 60% 2012 = 80 2011 ke bawah = gratis

Semoga kemitraan ini membantu kalian agar tidak ditipu oleh pemilik tauke kedai tayar . Semoga info ini bermanfaat bagi kita semua.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*