Makin Kita Iri Hati Dan Dengki, Makin Allah Tarik Kita Punya Rezeki..

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Makin Kita Iri Hati Dan Dengki, Makin Allah Tarik Kita Punya Rezeki..

Hidup jangan terlalu dengk1 dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada.

Jangan pernah 1ri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. 1ri hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan 1ri, jangan dengk1. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan 1ri dan dengk1 dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu 1ri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini.

Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikm4ti apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat 1ri hati dan dengk1 dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

Belajar Rasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki.

Saat hati sempit, rasa benci, rasa s4kit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala peny4kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan bersedih. Kekecewaan dan kesedihan tidak akan mengubah hidup kau.

Yang paling penting kendalikan hati agar tidak 1ri dan dengk1. Semakin kau 1ri dan dengk1, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bah4ya adalah 1ri dan dengk1, kerana ia melahirkan kebencian. Dan kebencian akan membvnvh kau perlahan.

Jangan 1ri Hati Dan dengk1

1ri hati dan dengk1 adalah peny4kit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa 1ri hati dan dengk1, jangan h4rap kita akan bahagia. Jangan pernah 1ri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya send1ri. Jadi bersyukurlah.

1ri hati dan dengk1 menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan. Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah sak-it. Dan segerakanlah ubati sebelum hati ma-ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

sumber : Puan Hajjah Rohana Saad

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*