Wab4k p3nyakit antara 6 tanda akhir zaman, az4b dari kej@hatan manusia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Wab4k p3nyakit antara 6 tanda akhir zaman, az4b dari kej@hatan manusia

BERIMAN kepada Allah yang Maha Pencipta lagi Maha Pengatur sesuatu perkara merupakan satu rukun iman yang wajib dipercayai bagi setiap umat Islam.

Setiap apa yang terjadi pasti ada hikmahnya sama ada kita mengetahui ataupun tidak.

Setiap ujian yang Allah berikan kepada kita adalah untuk menilai sejauh manakah pergantungan kita kepada Allah selain mengajarkan untuk bersedia menempuh ujian akhir zaman sebagaimana yang pesan Rasulullah SAW.Mutakhir ini, kita dapat melihat bukti kekuasaan Allah dengan tersebarnya koronavirus yang berpunca daripada kej4hatan tangan-tangan manusia yang membuat kerosakan di atas muka bumi.

Ia terjadi kerana mereka tidak mengikut panduan yang telah ditetapkan Allah kepada kita.

Firman Allah di dalam Surah Ar-Rum ayat 41 yang maksudnya: Telah timbul berbagai kerosakan dan bala benc4na di darat dan di laut dengan sebab apa yang telah dilakukan oleh tangan manusia; (timbulnya yang demikian) kerana Allah hendak mereka merasakan sebahagian daripada balasan perbuatan-perbuatan bvruk yang telah mereka lakukan, supaya mereka kembali (insaf dan bertaubat).

Kelawar yang dijadikan makanan antara punca wabak k0r0nav1rus terjadi.

Tanda akhir zamanBaginda Rasulullah juga telah mengkhabarkan mengenai peristiwa akhir zaman yang mana akan berlaku penyebaran wabak. Sabda baginda Rasulullah: Dari ‘Auf bin Malik RA berkata: Aku pernah menemui Nabi SAW ketika terjadi per4ng Tabuk dan baginda sedang berada di dalam sebuah khemah yang terbuat dari kulit. Lalu baginda bersabda: Hitunglah enam perkara yang akan terjadi menjelang hari ki4m4t iaitu:

1. Kem4tianku

2. Pembebasan Baitulmaqdis (dalam riwayat lain: pemakmuran Baitulmaqdis)

3. Kem4tian yang menyerang kamu sekalian bagaikan peny4kit yang menyerang kambing sehingga m4ti tiba-tiba

4. Melimpahnya harta benda sehingga ada lelaki yang diberi seratus dinar namun masih m4rah (kerana merasa kurang)5. Timbulnya f1tn4h sehingga tidak ada satu pun rumah orang Arab (dalam riwayat lain: rumah orang Islam) melainkan ia akan memasukinya

6. Akhir sekali perjanjian yang akan berlaku antara kamu sekalian dan bangsa kulit kuning (Bani al-Asfar iaitu Rom), lalu mereka akan mengkhianati perjanjian tersebut dan mereka akan datang menghadapi kalian di bawah lapan puluh (80) panji-panji per4ng, di bawah setiap panji pula terd1ri daripada dua belas ribu (12,000) tentera. – [HR al-Bukhari 2940].

Jika kita merenung dan bermuhasabah dengan apa yang berlaku maka kita akan mengetahui bahawa setiap yang berlaku adalah disebabkan perbuatan kez4liman kita send1ri.

Pintu masuk di semua lapangan terbang Malaysia turut dipantau rapi selepas wabak k0r0nav1rus tersebar.

Punca tersebarnya peny4kitBaginda Rasulullah pernah menyebut di dalam sebuah hadis mengenai 4zab yang Allah akan turunkan kepada umat manusia jika kita melakukan kerosakan itu.

Sabda Rasulullah: Wahai sekalian kaum Muhaj1rin, ada lima hal yang jika kalian terjatuh ke dalamnya, dan aku berlindung kepada Allah supaya kalian tidak menjumpainya.

1. Tidaklah nampak z1na di suatu kaum, sehingga dilakukan secara terang-terangan kecuali akan tersebar di tengah-tengah mereka taun (wabak) dan peny4kit-peny4kit yang tidak pernah menjangkiti generasi sebelumnya.

2. Tidaklah mereka menipu dalam timbangan kecuali akan ditimpa dengan kemarau berpanjangan serta kez4liman penguasa atas mereka.

3. Tidaklah mereka menahan zakat (tidak membayarnya) kecuali hujan dari langit akan ditahan dari turun ke atas mereka, dan sekiranya bukan kerana haiwan-haiwan (yang sentiasa berzikir kepada Allah), nescaya manusia tidak akan diberikan hujan.

4. Tidaklah mereka melanggar perjanjian mereka dengan Allah dan Rasul-Nya, kecuali Allah akan menjadikan musvh mereka dari kalangan orang k4f1r berkuasa atas mereka, lalu musvh tersebut mengambil sebahagian apa yang mereka miliki.

5. Dan selama pemimpin-pemimpin mereka (kaum muslimin) tidak berhukvm dengan Kitabullah (al-Quran) dan mengambil yang terbaik dari apa-apa yang diturunkan oleh Allah (syariat Islam), melainkan Allah akan menjadikan permusvhan di antara mereka.” – [HR Ibnu Majah 4009].

K0r0nav1rus jadi anc4m4n terbaharu kesihatan manusia hari ini.

Justeru, musibah menerusi peny4kit ialah sesuatu wabak dan peny4kit yang membah4yakan tidak ada sesiapa yang mampu untuk menghapuskannya melainkan dengan izin Allah.

Firman Allah di dalam Surah Yunus ayat 107: Dan jika Allah mengenakan engkau dengan sesuatu yang membah4yakan, maka tiada sesiapa pun yang akan dapat menghapuskannya melainkan Dia; dan jika Dia menghendaki engkau beroleh sesuatu kebaikan, maka tiada sesiapapun yang akan dapat menghalangi limpah kurnia-Nya.

Allah melimpahkan kurnia-Nya itu kepada sesiapa yang dikendaki-Nya dari hamba-hamba-Nya, dan Dia lah yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani.

Antara yang nabi anjurkan ketika berlakunya wabak dan peny4kit berjangkit ini ialah bersabar atas ujian Allah serta tidak keluar daripada tempat wabak peny4kit.

Sabda Rasulullah: Dari Aisyah berkata; “Aku pernah bertanya kepada Rasulullah tentang masalah taun lalu baginda memberitahu kepada aku bahawa taun adalah sejenis s3ks4an yang Allah k1rimkan kepada sesiapa yang Dia kehendaki.

Sesungguhnya Allah menjadikan hal itu sebagai rahmat bagi kaum muslimin. Tidak ada seorang pun yang menderita jika dia bertahan di tempat tinggalnya dengan sabar mengh4rapkan pahala dan mengetahui bahawa dia tidak terkena musibah melainkan kerana Allah telah mentakdirkan kepadanya maka dia mendapat pahala seperti pahala orang yang m4ti syahid”. – [HR Bukhari 3215]2.

Kembali kepada Allah

Allah telah menurunkan al-Quran kepada baginda Rasulullah supaya disampaikan kepada umatnya. Oleh itu setiap apa yang diminta oleh Allah maka hendaklah kita melaksanakannya.

Jika kita melihat penularan wabak kor0nav1rus disebabkan oleh makanan yang dimakan adalah tidak halal dan tidak baik seperti ular dan kelawar yang menjadi punca wabak.

Umum mengetahui Islam mempunyai garis panduan yang jelas mengenai soal makanan kerana tidak semua yang hidup itu boleh menjadi bahan santapan kerana ia ada mudaratnya kepada manusia tetapi mungkin tidak kepada makhkuk lain.

Sentiasa berdoa kepada Allah agar terhindar daripada segala jenis peny4kit berbah4ya.

Oleh itu setiap makanan yang hendak dijamah bukan sahaja perlu halal bahkan hendaklah baik dan suci serta tidak memudaratkan.

Firman Allah di dalam Surah Al-Baqarah ayat 168 yang maksudnya; Wahai sekalian manusia! Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik.

Demikian juga firman Allah dalam surah al-A’raf ayat 157 yang maksudnya: Dan ia menghalalkan bagi mereka segala benda yang baik, dan mengh4ramkan kepada mereka segala benda yang bvruk.

Contoh haiwan yang dianggap baik untuk dimakan seperti bin4t4ng ternakan antaranya, unta, lembu, b1ri-b1ri, kambing, kuda dan seladang.

Sementara itu semua bin4t4ng buas yang bertaring kuat untuk menangkap mangsa adalah h4ram.

Haiwan tersebut antaranya anj1ng, babi, serigala, beruang, kucing, ibn awi iaitu sejenis bin4t4ng yang besar sedikit daripada musang dan lebih kecil daripada anj1ng dan kukunya panjang.

Selain itu, gajah, singa, harimau, kera dan seumpamanya h4ram dimakan. – (Rujuk Kitab al-Fiqh al-Manhaji, 1/499).

Burung yang h4ram dimakan ialah yang mempunyai kuku yang kuat dan boleh melukakan, seperti burung hering, semua jenis burung helang, iaitu saqr, baz, syahin dan burung rajawali.

Daripada Ibn Abbas R.A beliau berkata yang maksudnya: Rasulullah SAW melarang memakan setiap bin4t4ng buas yang bertaring dan setiap jenis burung yang mempunyai kuku untuk mencengkam. – Riwayat Muslim (1934) dan Abu Daud (3803).

Pihak penguatkuasa menunjukkan tenggiling yang dirampas dalam aktiviti penyeludupan. Haiwan berkenaan mendapat permintaan tinggi bagi penggemar makanan eksotik. Umat Islam dilarang memakan haiwan bertaring dan berkuku tajam seperti ini.

Dalam pada itu semua bin4t4ng yang disunatkan bvnvh adalah h4ram untuk dimakan. Contohnya, ular, kala jengking, gagak, helang, tikus dan semua bin4t4ng yang memudaratkan.

bin4t4ng tersebut dan seumpamanya adalah h4ram dimakan sama ada dianggap elok oleh orang Arab ataupun tidak. Ini kerana hadis telah menghukvmkannya sunat dibvnvh dan kebanyakannya pula menjijikkan orang Arab. (Rujuk Kitab al-Fiqh al-Manhaji, 1/500).

Daripada Aisyah R.A, Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya; Kesemua lima jenis bin4t4ng adalah f4s1k, yang boleh dibvnvh walaupun di Tanah h4ram, iaitu gagak, helang, kala jengking, tikus, dan anj1ng g4nas. – Riwayat al-Bukhari (1732) dan Muslim (1198).

Berdoa kepada Allah

Nabi Muhammad SAW mengajarkan kepada kita supaya kita sentiasa berdoa kepada Allah agar terhindar daripada segala peny4kit dan wabak.

Antara doa yang boleh kita amalkan ialah: Dengan nama Allah yang dengan nama-Nya, tidak ada satu pun yang dapat memberi kemudh4ratan di bumi mahupun di langit, Dia-lah Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Ia dibaca sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa bala yang datang secara tiba-tiba sehingga Subuh.

Dan barang siapa yang membacanya ketika subuh sebanyak tiga kali, maka dia tidak akan ditimpa bala yang datang secara tiba-tiba sehingga petang (malam).” – [HR Abu Daud 5088]

Ya Allah aku berlindung dengan-Mu daripada peny4kit sopak, gila, kusta dan peny4kit-peny4kit yang bvruk. – [HR Abu Daud 1554].

Semoga Allah sentiasa memelih4ra kita di dunia dan juga di akh1r4t serta dijauhkan segala peny4kit dan sentiasa menjadikan Negara Malaysia yang tercinta dalam keadaan aman dan damai.

***Dr. Nur Mohammad Hadi Zahalan (Hadi Almaghribi) ialah Pensyarah Kanan, Fakulti Syariah dan Undang-Undang, Universiti Sains Islam Malaysia (Usim). Beliau juga merangkap Panel Rujuk Nadwah Ulama dan Ilmuan Malaysia, YADIM.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

sumber : Media MalayaBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*