Makin banyak kau iri hati & dengki,nanti makin banyak Allah tarik rezeki.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Makin banyak kau iri hati & dengki,nanti makin banyak Allah tarik rezeki.

1ri hati dan hasad dengk1 adalah satu peny4kit hati yang perlu kita hindari. peny4kit 1ri hati dan hasad dengk1 ini jika dibiarkan akan membuat hati seseorang itu terasa sempit dan jauh daripada mendapat ketenangan didalam hidup. Menurut satu ceramah yang kami dengar sebelum ini,bagaimana kita mahu tahu hati kita ini mempunyai hasad dengk1 atau 1ri hati?

Caranya adalah sangat mudah,apabila kita melihat kejayaan seseorang kita merasa s4kit hati. Kedua ialah,apabila seseorang yang kita tidak suka itu menerima musibah atau kem4l4ngan,kita lah orang yang paling merasa gembira dengan khabar berita tersebut.

Berikut adalah perkongsian oleh Hajjah r0hana Saad.

Buanglah Rasa 1ri Hati Dan dengk1

Hidup jangan terlalu dengk1 dengan kelebihan orang lain. Masing-masing ada kelebihan dan kekurangan. Cuma sentiasa kena bersyukur dengan apa yang ada. Jangan pernah 1ri terhadap kejayaan orang lain, kerana kita tidak pernah tahu letihnya ia dalam memperjuangkan kejayaannya dan berapa kali ia jatuh namun bangkit kembali. 1ri hati membuat kau sedih melihat orang lain bahagia. Dan bahagia saat melihat orang lain sedih.

Melihat pencapaian orang lain? Terinspirasi jangan 1ri, jangan dengk1. Kalau lapang hati, lapang pula rezeki. Jangan 1ri dan dengk1 dengan kejayaan dan pencapaian orang lain, kerana setiap orang yang menerima lebih akan diminta lebih juga dalam hidup ini, sehingga kita tak perlu 1ri, tapi bersyukur apa yang diberi ALLAH saat ini. Kunci nikmat itu merasa memiliki dan menikm4ti apa yang ada, bukan dipaksa untuk harus ada. Satu tips untuk berjaya, jangan ada sifat 1ri hati dan dengk1 dengan kejayaan orang lain. Sebab? Itu rezeki dia, rezeki kau ALLAH bagi nanti, sabar!

Belajar Rasa Cukup

Bila air yang sedikit dapat menyelamatkan kau dari dari rasa haus. Tak perlu meminta air yang lebih banyak yang kemungkinan akan menenggelamkan kau. Selalulah belajar merasa cukup dengan apa yang kau miliki. Saat hati sempit, rasa benci, rasa s4kit hati dan segala rasa yang menyesakkan segera buka Al-Quran, baca dan resapi ertinya. ALLAH janji penyembuh dari segala peny4kit hati. Perbanyakkan zikir. Perbanyak mengingat ALLAH. Hanya dengan mengingat ALLAH hati menjadi tenang.

Ketika kau merasa lebih gagal dibandingkan dengan orang lain. Ketika kau merasa miskin sedangkan orang lain kau lihat mereka senang dan mewah. Kau tidak perlu kecewa dan bersedih. Kekecewaan dan kesedihan tidak akan mengubah hidup kau. Yang paling penting kendalikan hati agar tidak 1ri dan dengk1.

Semakin kau 1ri dan dengk1, semakin banyak ALLAH tarik kau punya rezeki. Sedangkan jika kau bersyukur, pasti ALLAH melipat gandakan rezeki kau lagi. Perasaan yang paling bah4ya adalah 1ri dan dengk1, kerana ia melahirkan kebencian. Dan kebencian akan membonoh kau perlahan.

Jangan 1ri Hati Dan dengk1

1ri hati dan dengk1 adalah peny4kit hati yang mampu memporak-perandakan hidup. Selama kita punyai rasa 1ri hati dan dengk1, jangan h4rap kita akan bahagia. Jangan pernah 1ri dengan apa yang orang lain ada, setiap orang punya masalahnya send1ri. Jadi bersyukurlah. 1ri hati dan dengk1 menghapus kebaikan dan kebahagian, hidup penuh tekanan dan kekecewaan.

Kalau hati kita senang melihat orang lain susah, maka hati kita tengah s4kit. Dan segerakanlah ubati sebelum hati m4ti. Dengan apa?.. Banyakkan syukur, banyakkan istighfar.

Hati-hati Dengan Hasad dengk1

Hati-hati dengan peny4kit 1ri hati dan hasad dengk1 ini. Hal ini kerana,menurut seorang ustaz, jika dibiarkan sifat ini didalam hati,ia akan menhapuskan amalan-amalan yang telah dilakukan sebelum ini yang akhirnya dikhuat1ri kita akan muflis di akh1r4t kerana hilangnya pahala amalan.

Cara Mengubati peny4kit Hasad dengk1 dan 1ri Hati

Antara cara yang boleh kita lakukan untuk menghilangkan rasa 1ri hati dan hasad dengk1 ini adalah dengan melawan perasaan tersebut,dan jangan mengiyakan bisikan 1ri hati. Selain itu,apabila kita melihat seseorang mempunyai kelebihan dan kejayaan dan timbul perasaan 1ri hati didalam hati,segera lah istighfar dan mendoakan lagi kejayaan kepada orang tersebut.

Contohnya kita melihat perniagaan Ali bertambah maju sekarang. Muncul 1ri hati dan dengk1 dalam hati. Maka ketika itu berdoalah ” Ya Allah,Kau tambahkan kemajuan dalam perniagaan Ali dan limpahkanlah kekayaan sehingga 7 keturunan”. Semoga dengan doa begitu akan mengelakkan kita daripada bersifat dengk1 serta mampu menidakkan bisikan sy4it4n didalam hati.

Semoga bermanfaat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*