Buat Para Isteri, Hati-hati Bila Mer4juk Dengan Suami, Jangan Sampai Jatuh Ha4ram & Derh4ka- PU Salman

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Buat Para Isteri, Hati-hati Bila Mer4juk Dengan Suami, Jangan Sampai Jatuh Ha4ram & Derh4ka- PU Salman

Rajuk dan manja seakan rencah dalam sesebuah rumah tangga. Yang selalu mer4juk tentulah isteri kerana sememangnya wanita sentiasa ‘laparkan’ perhatian seorang lelaki bergelar suami. Bila isteri mer4juk, jangan terus-terus menghukumnya dan jangan sesekali membiarkan dia mer4juk terlalu lama. Pujuklah segera kerana selalunya isteri gemar dipujuk oleh suami. Sekadar mer4juk manja.

Namun hati-hati para isteri sekalian. Ini kerana mer4juk juga boleh mengundang kepada h4r4m dan derh4ka.

Berikut perkongsian oleh PU Salman

BENARKAH ISTERI MER4JUK ITU H4RAM DAN DERH4KA

Saya ada baca fb seorang penasyid yang saya minat suara dan lagu-lagunya mengatakan isteri merajuk itu berd0sa dan derh4ka. Derh4ka dalam fekah disebut nu syuz. Sebenarnya merajuk ada tiga jenis.

MER4JUK YANG HARUS

Pendam rasa hati, muka sedih dan kece wa dan kata-kata lembut emotional. Ini adalah fitrah manusia. Allah SWT berfirman:

وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ (97)

Dan sesungguhnya kami mengetahui sesungguhnya engkau berasa sempit dadamu (s4kit hati) kerana apa yg mereka ucapkan. 97 : Al-Hijr

Nabi SAW pun ada rasa dis4kiti hatinya apatah lagi sang isteri manusia biasa.

Kadang-kadang dengan merajuk sebegini suami baru perasan suami telah meny4kiti isteri.

MER4JUK YANG D0SA TAPI TAK NU SYUZ

Kata-kata yang meny4kiti suami seperti herdik, meninggi suara, hempas pintu dan seumpanya. (Rujuk nas kitab dibawah)

MER4JUK YANG H4RAM DAN NU SYUZ (DERH4K4)

Enggan bersama tanpa sebab yang dibenarkan dan keluar tanpa izin suami .

وقال الخطيب الشربيني في “مغنى المحتاج” (3/ 259 ط/ دار الفكر): [وَالنُّشُوزُ هُوَ الْخُرُوجُ مِنْ الْمَنْزِلِ بِغَيْرِ إذْنِ الزَّوْجِ لا إلَى الْقَاضِي لِطَلَبِ الْحَقِّ مِنْهُ، وَلا إلَى اكْتِسَابِهَا النَّفَقَةَ إذَا أَعْسَرَ بِهَا الزَّوْجُ، وَلا إلَى اسْتِفْتَاءٍ إذَا لَمْ يَكُنْ زَوْجُهَا فَقِيهًا وَلَمْ يَسْتَفْتِ لَهَا، وَكَمَنْعِهَا الزَّوْجَ مِنْ الاسْتِمْتَاعِ وَلَوْ غَيْرَ الْجِمَاعِ لا مَنْعِهَا لَهُ مِنْهُ تَدَلُّلا، وَلا الشَّتْمُ لَهُ، وَلا الإِيذَاءُ لَهُ بِاللِّسَانِ أَوْ غَيْرِهِ بَلْ تَأْثَمُ بِهِ،

Imam Khatib asSyarbini menyebut dlm kitab Mughnil Muhtaj:

Derh4k4 isteri adalah:

1. Keluar rumah tanpa izin kecuali 3 sebab a) jumpa Qadi untuk minta hak daripada suaminya b) bekerja bila suami tak mampu c) jumpa mufti untuk tanya hukum.

2. Isteri tidak mahu permintaan suami untuk bercumbu walaupun tak sampai tahap ji mak. Kalau menolak kerana bermanja-manja takpa.

Tidak dikira nu syuz (derh4ka) apabila isteri maki hamun, atau meny4kiti dengan lidah atau sebagainya walaupun ianya berd0sa.

Bila disebut derhaka ianya sudah menjadi d0sa besar dan gugur nafkah daripada suami. Maka bukanlah semua merajuk itu dilarang. Malahan setengahnya baik untuk menyedari suami.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Sumber kredit: PU Salman

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*