Dijemput ALLAH Di Bilik Tidur Ketika Sedang Puasa Tanpa Sebarang S4KlT

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Dijemput ALLAH Di Bilik Tidur Ketika Sedang Puasa Tanpa Sebarang S4KlT

Cairo : Seorang pelajar tahfiz Muhammad Al Fatih Syukur,18, dari Indonesia ditemui mning gaI dunia dibilik tidurnya di Cairo pada 9 febuari lalu dipercayai ak1bat ser4ngan jntung.

Seb4k apa yang diluahkan insan2 yang mengenali anak muda yang hebat ini, tiada sebarang tanda yang dia akan pergi selamanya bakal melanjutkan pelajarannya ke Univeristi Al Azhar pada Sept 2021 setelah pengajian di Daurah tamat.

 

Antara Pelajar Terbaik

Mengikut insan yang mengenalinya Zaenal Akhbar Mustaqin melalui tulisannyan, Saya hanya bercakap dengannya sebentar, semasa dia menjadi pelajar Program MA’HAD SYARAFUL HARAMAIN Daurah, ketika hendak berangkat ke Mesir.

Ketika pagi ini berita kem4tiannya melintas dilaman faceb0oknya , saya tersentak, Lebih-lebih lagi, sebelum ini mendengar dia tidak punyai apa apa penyak1t dan s4kit.

Muhammad al-Fatih Syukur adalah salah satu pelajar terbaik di bawah bimbingan institusi rakan di sana, Dia pertama kali dan paling banyak menghafal.

Dia sudah menghafal 30 juz paling awal, Dia juga salah seorang anak yang berjaya ke kelas 2 Tsanawi Ma’had Bu’uts al-Azhar, dan September 2021 ini direncanakan untuk menjadi pelajar al-Azhar, setelah menghadiri Musabaqah.

Dia anak yang soleh dia sering menjadi imam doa, kerana dia menghafal dan mempunyai suara yang manis, Kemarin dia masih menjadi imam solat Fajr, tetapi Maghrib di Kaherah, Allah memanggiInya dalam keadaan puasa sunnah.

Moral Dan Adab Yang Luar Biasa

Tidak hanya dia menghafal Al-Quran, Alfiyah Ibn Malik juga menghafalnya, walaupun hanya 500 ayat dari total 1000 ayat, Dia juga pembawa moral dan adab yang luar biasa.

Hampir tdak meninggaIkan jejak kebvrukan, kecuali kebaikan, Allah mengasihi dia dan keluarganya. Pada usia 18 tahun, Tuhan memanggilnya.

Namun, ayah dan ibunya yang bertuah dapat menuai kebaikannya.

Semoga amal solehnya diterima oleh Allah dan semua d0sanya akan di4mpunkan oleh Allah SWT, amin.

Insya Allah, jn4zahnya akan dibawa pulang ke pangkuan ibu bapanya di Ternate.

Dia insan yang sangat baik dan berilmu cepat pergi dijemput ilahi setelah selesai pengajian dan sudah menghafal Al Quran.

Semoga Almrhum Husnul Khatimah dan keluarga yang ditinggaIkan diberi ketabahan dan keridhaan, Aamiin.Al fatihah.

Sumber: IlmuTazkirah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*