Subhanallah…Beginilah Suasana Sembahyang Jumaat Di G4za Yang Mengejutkan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Subhanallah…Beginilah Suasana Sembahyang Jumaat Di G4za Yang Mengejutkan

Subhanallah, satu gambar yang berjaya dirakamkan di Ga4za dimana penduduk kawasan yang tao sendiri tidak tahu tetapi di G4za menunaikan ibadah solat jumaat dengan keadaan tersangat d4if.

Begitu daif sekali.. tersangat-sangat daif dimana jika anda lihat masjid mereka h4ncur di b0m. Walaubagaimanapun ibadah solat jumaat tetapi dijalankan seperti biasa. Saksikan gambar di bawah ini.

Allahuakbar.. lihatlah betapa kuanya keimanan mereka di sana.. meskipun masjid mereka h4ncur di b0m namun keimanan mereka kepada Allah tidak sama sekali.

Berbeza Denagn kita, Bertuahnya rakyat Malaysia kerana mempunyai sebuah negara yang aman. paling bertuah apabila rakyat negara ini boleh beribadah dengan selesa di mana-mana sahaja. tidak seperti di beberapa negara lain yang dilanda konfl!k dan hidup rakyat ditekan segenap sudut hinggakan terpaksa melaksanakan ibadah secara mengasingkan diri. “Di negara-negara yang dilanda kr!sis, rakyat tidak boleh melakukan ibadah dengan aman. Mereka takut dib0m, dit3mbak dan sebagainya.

“Adakalanya mereka tidak tahu daripada mana peluru itu datang,”umat Islam yang tinggal di negara berp3rang juga tidak bebas melaksanakan ibadah seperti solat tarawih seperti di Malaysia. Mereka bukan sahaja terpaksa solat secara berasingan tetapi tidak boleh berkumpul beramai-ramai walaupun hanya untuk tunaikan kewajipan bersolat.

Berbeza dengan Malaysia, walaupun berbeza parti politik, umat Islam boleh bersolat bersama dalam satu masjid. keamanan di negara ini perlu dipelihara buat generasi seterusnya. dua faktor penting keamanan di Malaysia dilihat kukuh ialah kerana umat Islam berpegang teguh kepada Akidah Ahli Sunnah Wal Jamaah serta wujudnya lima rukun negara.

“Umat Islam amat berpegang teguh kepada Ahli Sunnah Wal Jamaah dan berpandukan Mazhab Imam Al Syafie yang masyhur. Perkara ini membuatkan umat Islam negara ini hidup dan beribadah dengan aman. Di samping itu, dengan adanya lima rukun negara ini, rakyat berbilang kaum dan pelbagai agama saling hormat menghormati.

Sumber: taotauaje, sinarharian

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*