Petua Hilangkan Cacing Pada Anak Kecil Dan Bayi. Hanya Gunakan 3 Bahan Asas

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Petua Hilangkan Cacing Pada Anak Kecil Dan Bayi. Hanya Gunakan 3 Bahan Asas

Kecacingan sebenarnya lebih mudah berlaku kepada anak kecil dan bayi. Jika tak dirawat segera bimbang boleh membawa kepada masalah penyakit lain seperti kekurangan mineral, vitamin, kelewatan tumbesaran, anemia dan kerosakan usus.

Kebiasaannya anak kecil yang mengalami masalah cacing ini terdedah kepada tabiat harian yang kurang bersih seperti tidak mencuci tangan dengan bersih sebelum makan, tidak memakai selipar, atau bermain pasir tanpa pantauan.

Manakala bayi pula cenderung dijangkiti cacing kerana suka memasukkan barang ke dalam mulutnya. Selain itu, jangkitan cacing boleh berpunca daripada haiwan peliharaan seperti kucing melalui sentuhan.

Bagi yang mengalami masalah ini, ubat cacing adalah cara yang paling mudah untuk mengatasinya. Bagaimanapun ada juga petua tradisional yang boleh diamalkan oleh ibu.

Petua yang dikongsi oleh Wan Norma ini hanya menggunakan tiga bahan asas sahaja.

Share sikit tips turun temurun macamana nak hilangkan cacing pada kanak-kanak. Boleh la cuba untuk anak-anak. Mana lah tahu dengan izin Allah SWT menjadi. Mudah je caranya, hanya perlu sediakan bahan berikut

  • Asam keping
  • Garam
  • Air

Masukkan asam keping dan garam ke dalam periuk. Kemudian masukkan air dan rebus sehingga garam larut. Kemudian angkat dan campurkan dengan air biasa dan mandikan anak kita 2 kali sehari setiap pagi dan petang.

Amalkan selama dua atau tiga hari. Akan ada perubahan pada anak. Selalunya kalau anak kena cacing selera makannya kurang. InshaAllah selepas amalkannya anak akan lalu makan tanpa dipaksa.

Sumber: Wan Norma

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*