B4yi k4ku selepas gigit kepala wayar, Padah tinggalkan b4yi dekat cas handphone

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

B4yi k4ku selepas gigit kepala wayar, Padah tinggalkan b4yi dekat cas handphone

Seorang b4yi menlnggal dunia selepas dilap0r memasukkan wayar pengecas telefon pintar yang masih mempunyai arus elektrik ke dalam muIutnya.

Dalam kej4dian di Jahangirabad, India itu, b4yi itu dipercayai ditinggal sendirian oleh ibunya di ruang tamu kediaman datuknya sebaik saja tiba di rumah tersebut.

Menurut lap0ran b3rita satu laman web terkenal, ibu b4yi itu terlupa menutup suis pengecas telefon pintar miliknya.

Susulan Kej4dian, B4yi Itu Dikejarkan Ke H0spital Untuk Menerima R4watan. Setibanya Di H0spital, B4yi M4lang Itu Disahkan Menlnggal Dunia Oleh D0ktor.

Media tempatan bagaimanapun tidak menyatakan secara jelas jantina dan usia b4yi tersebut.

Kej4dian seperti ini pernah belaku di Amerik4 Sy4rikat. Sila ambil iktibar!
Tahun lepas, satu kej4dian buruk telah menlmpa seorang b4yi perempuan berusia 19 bulan di Amerik4. Bibir b4yi tersebut telah meIecur teruk di bahagian kiri gara-gara mengigit wayar caj telefon yang masih terpasang.

Bukan meIecur sahaja, malah banyak lagi b4haya lain yang berpunc4 dari arus elektrik pengecas telefon ini.

Antaranya:

 • Boleh menjadi punca keb4karan
 • Terkena renj4tan elektrik tinggi
 • MeIecur & Terb4kar Kulit
 • Peranti boleh meIetup
 • Boleh bawa m4ut

Ya boleh bawa m4ut, dah banyak k3s m4ut yang melibatkan pengecas telefon ini.

Ramai orang salah anggap, mereka sangka voltan rendah seperti 5-12 Volt dari pengecas telefon tidak mungkin bawa m4ut, sedangkan hakikatnya voltan tidak menyebabkan kem4tian sebaliknya nilai arus yang mengalir pada j4ntung yang boleh menjadi punca m4ut.

0.5 Ampere arus elektrik jika mengalir pada j4ntung dah boleh membawa m4ut. 10 kali ganda lebih rendah dari arus yang keluar dari pengecas telefon.

Ibarat jika anak kita mengigit wayar pengecas telefon yang sedang terpasang risiko m4ut adalah 10 kali ganda lebih tinggi.

Tolonglah Beringat Mak Ayah Sekalian..

 • Jauhkan segala soket, wayar atau sebarang perkakasan yang ada arus elektrik daripada boleh di capai oleh an4k kecil.
 • Simpan atau sorok soket pengecas telefon daripada di lihat oleh an4k-an4k semasa mengunakannya.
 • Pastikan suis soket sudah di tutup selepas digunakan. Sebaiknya lepas guna cabut wayar pengecas tersebut dan simpan dalam laci.
 • Gunakan pengecas yang tulen kerana yang tulen kurang berisiko untuk rosak dan ada kebocoran arus elektrik.
 • Jangan cas telefon semasa m4hu tidur atau ditinggalkan. Di khu4tiri terlebih cas dan boleh sebabkan kerosakan pada soket dan telefon.
 • Powerbank pun sama, jangan biar an4k jilat atau gigit walaupun kuasa dah tinggal 0 peratus kerana masih ada sedikit arus elektrik. Mungkin lebih 0.5 ampere yang tertinggal.
 • Jika an4k dah besar boleh ajar tips b4haya dan k3sel4matan menggunakan perkakasan elektrik di rumah. Tetapi dengan p4ntauan orang tua.
 • Elektrik jangan buat main-main. Hanya 1-2 saat sahaja dah boleh membawa m4ut jika terkena. Terlalu pantas k3san elektrik ni.

Sumber : imuslimnetwork

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*