Solekan Ini H4ram Untuk Perempuan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Solekan Ini H4ram Untuk Perempuan

Tiada salahnya jika hendak berhias, tetapi perlu diketahui bahawa, sebaik-baik perhiasan adalah wanita yang solehah. Ini bermaksud, bukan cantik luaran yang perlu diutamakan tetapi kecantikkan dalaman.

Bagaimanapun islam tidak melarang umat islam berhias, tetapi terdapat beberapa larangan harus diketahui dengan baik. Ini bertujuan untuk memelih4ra dan menjaga keamanan serta keselamatan wania itu send1ri.

Berlebihan Dalam BerhiasBiarlah bersederhana dalam berhias, dalam islam tidak menggalakkan wanita berhias secara berlebihan untuk tatapan lelaki bukan muhrim, tetapi ganjaran pahala jika berhias didepan suami. Jangan membazir dalam menghias d1ri.

“Sesungguhnya pembaziran itu adalah amalan sy4it4n, mahkluk yang sangat ingk4r kepada Tuhannya,” (QS. Al-Israa ayat 27).

Menghabiskan Banyak Masa Didepan Cermin

Jika hendak berhias, jangan mengambil masa terlalu lama mengadap cermin. Cukuplah sekadar melihat cermin bertujuan untuk memastikan pemakaian kita sempurna dalam menutup aurat.

Mengubah Ciptaan Allah

Trend cvkur kening semakin menular dikalangan anak-anak gadis, dah cvkur lepastu lukis balik. kadang-kadang tak faham kenapa begitu. Mengapa mengubah kejadian ALLAH S.W.T, padahal sebaik-baik kejadian ialah manusia ciptaan ALLAH S.W.T. Jadilah umat yang bersyukur dengan nikmat NYA ya!!!Menyambung Rambut

Menyambung rambut adalah salah satu perbuatan dil4knat ALLAHN S.W.T

‘Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyambung rambut dan meminta disambungkan rambutnya.” (HR. Al-Jami’ ash-Shaghir).

Berdandan Menyerupai Lelaki

Jangan sesekali menyerupai lelaki, ini kerana ianya perbuatan yang dilarang oleh ALLAH S.W.T. Jadilah manusia yang bersyukur apabila diberi kehidupan menjadi seorang perempuan. Jangan mengubah ketentuan dan tidak mahu menerima takdir.Rasulullah SAW bersabda, “Allah mel4knat wanita yang menyerupai laki-laki.” (HR. Al-Jami ash-Shaghir).

Membuka Aurat

Ttutuplah aurat dengan sempurna, tidak menutup aurat antara salah satu d0sa besar yang sudah terang-terangan dilarang ALLAH S.W.T.

Rasulullah SAW bersabda, “Laki-laki tidak boleh melihat aurat laki-laki lain, dan wanita tidak boleh melihat aurat wanita yang lain,” (HR. Muslim).

Jangan memakai minyak wangi yang kuatCukup hanya memakai bau-bauan yang tidak terlalu kuat baunya. h4ram bagi wanita yang memakai bau-bauan sehingga menarik minat lelaki yang bukan muhrimnya.

Sumber : figuramalaya.net

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*