[VIDEO]“Saya Susah Nak B3nci 0rang, Saya Susah Nak L4wan 0rang, Saya Susah Nak Mengata Siapa-Siapa.” Ungkapan Ust Ebit Lew Undang Sebak Ramai

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

[VIDEO]“Saya Susah Nak B3nci 0rang, Saya Susah Nak L4wan 0rang, Saya Susah Nak Mengata Siapa-Siapa.” Ungkapan Ust Ebit Lew Undang Sebak Ramai

Video lama memaparkan luahan hati pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew kembali tular di media sosial seolah-olah menggambarkan situasi yang dihadapi oleh beliau ketika ini.

Rakaman video berdurasi hampir tiga minit itu dimuat naik di platform TikTok, sebelum dikongsi semula di laman Instagram @jentikhati sehingga menerima lebih setengah juta tontonan.

Menurut pemilik nama Ebit Irawan Ibrahim Lew itu, dia sukar untuk bertengkar dengan mana-mana individu apatah lagi bagi ‘melayan’ sebarang ugutan yang diterima dalam kehidupannya.

“Saya susah nak benci orang, saya susah nak lawan orang, saya susah nak mengata siapa-siapa. Saya susah nak bergaduh dengan siapa-siapa. Tapi kebelakangan ini, orang tak berhenti datang. Semua orang nak cari gaduh dengan saya.

“Semua orang nak cakap bukan-bukan terhadap saya. Saya jadi sedih. Saya memang tak takut siapa-siapa dari kecil. Saya tahu hidup saya Allah yang tentukan, mati saya juga Allah yang tentukan.

“Saya tak balas pun orang mesej saya bukan-bukan. Kalau orang ugut, saya tak balas. Kalau setakat berkata, saya tak kisah sangat tapi kalau melibatkan macam-macam orang, yang itu saya jadi sedih,” katanya.

Selain itu, beliau yang baru menerima anugerah sebagai Duta Muhibbah oleh kerajaan Palestin mengakui dunia tidak seindah seperti disangka walaupun seseorang itu cuba membawa kasih sayang antara satu sama lain.

“Walau cuba bawa kasih sauang dalam dunia, pun ada orang nak benci dan lawan kita. Saya percaya, kalau tidak hari ini, suatu hari nanti, dunia ini akan kembali seperti zaman dahulu.

“Zaman Rasulullah. Zaman dulu orang baik-baik. Suasana itu akan wujud, manusia saling mengasihi, saling menyayangi dan menghormati antara satu sama lain,” ujarnya.

Rata-rata warganet turut sebak melihat perkongsian tersebut selain menitipkan kata semangat buat Ebit agar beliau terus sabar dan kuat dalam menyampikan dakwah serta misi bantuan kepada insan yang memerlukan.

Terdahulu, nama Ebit terpalit dengan kontroversi selepas penyanyi rap Caprice mendakwa misi jihadnya di Palestin diganggu oleh pihak luar yang akan didedahkan sepenuhnya menerusi siaran langsung di Instagram pada Rabu ini.

Sumber: Instagram @jentikhati via ohmymedia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*