Perpis4han Selama Setahun Demi Tugas Pada Negara Bertukar Menjadi Perpisahan Selamanya. Suami Sedih Balik Disambut J4sad Isteri Yang Sudah Tidak Berny4wa

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Perpis4han Selama Setahun Demi Tugas Pada Negara Bertukar Menjadi Perpisahan Selamanya. Suami Sedih Balik Disambut J4sad Isteri Yang Sudah Tidak Berny4wa

Pertemuan penuh hiba. Itu apa yang dapat digambarkan apabila seorang suami yang terpisah selama setahun dengan isteri demi tugas pada negara, kini pulang ke pangkuan keluarga. Namun, air mata kesedihan mengiringi pertemuan itu kerana yang menyambut si suami pulang bukanlah senyuman si isteri tetapi jasadnya yang sudah tidak berny4wa lagi.

Menerusi perkongsian MyJointForce, anggota pengaman MALBATT 850-7, Lans Kopral (LKpl) Mohd Noh bin Samsudin menjalankan amanah negara dalam melaksanakan Misi UNIFIL di Selatan Bumi Lubnan selama setahun. Kepulangan beliau ke tanah air menjadi penghormatan terakhir seorang suami buat isteri tersayang, Norhidayah binti Amishammudin yang meningg4l dunia akibat jangkitan kum4n pada paru-paru. Moga Allahyarhamah ditempatkan di dalam kalangan orang beriman. Amin!

Penghormatan terakhir suami buat isteri tersayang

Kehilangan insan yang dicintai sangat memilukan hati sementelah insan tersebut merupakan suri hati. Itulah yang sedang dirasai seorang suami bergelar anggota pengaman Pertubuhan Badan-Badan Bersatu (PBB) UNIFIL, MALBATT 850-7 yang telah kehilangan isteri tercinta dan pergi buat selamanya.

Perpisahan selama setahun demi tugas bertukar menjadi perpisahan selamanya buat anggota pengaman MALBATT 850-7, LKpl Mohd Noh bin Samsudin yang pada ketika itu menjalankan amanah negara dalam melaksanakan Misi UNIFIL di Selatan Bumi Lubnan.

Isteri beliau, Allahyarhamah Norhidayah binti Amishammudin telah pulang ke Rahmatullah pada 17 Sep 20, jam lebih kurang 7.01 malam di Hospital Besar Kuala Pilah akibat jangkit4n kuman pada paru-paru. Perjalanan beribu batu dari Lubnan ke Malaysia dan takdir ketentuan Ilahi yang mengatasi segalanya tidak mengizinkan LKpl Mohd Noh bin Samsudin berada di samping isteri ketika isteri menghembuskan nafas terakhir 4 jam setibanya beliau di KLIA.

Dalam keadaan dunia berg3lut dengan wabak pandemik COVID-19, beliau juga tidak terkecuali melalui prosedur kuarantin sepertimana yang ditetapkan oleh KKM. Suasana hib4 dan pilu turut dirasai apabila beliau berpakaian penuh Personal Protective Equipment (PPE) dan dibenarkan untuk menziarahi serta memberi penghormatan terakhir buat isteri tercinta lagi disayangi dengan bantuan pihak Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Jen4zah Allahyarhamah telah selamat dik3bumikan di Tanah Perku buran Islam Kampung Ulu Yoh, Johol, Negeri Sembilan pada 18 Sep 20.

Kol Khairul Anwar bin Soib, Komander MALBATT 850-7 dan Seluruh Warga MALBATT mengucapkan salam takziah buat ahli keluarga dan mendoakan semoga Allahyarhamah ditempatkan bersama-sama dengan orang yang beriman dan beramal soleh.

Tambahannya lagi, jutaan terima kasih jua kepada yang sudi membantu melancarkan urusan pengk3bumian Allahyarhamah. Al Fatihah.

Sumber:siakapkeli

Apa kata anda?Dah baca silashare,like dan komen ya.Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*