Jauhi 6 Perkara Ini Agar Rumahtangga Bahagia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Jauhi 6 Perkara Ini Agar Rumahtangga Bahagia

Bila kahwin siapa tak nak bahagia kan… Kalau boleh nak happy, sweet Je setiap hari… Biasalah g4duh-g4duh kecil tu.. sedangkan lidah lagi tergiigit kata orang… Bahagia dalam rumahtangga perlu dipupuk dan dibajai setiap hari… Selain dari tu, kena jaga p4ntang l4rang kalau nak bahagia… Antara 6 pantang l4rang yang penting telah dikongsikan oleh Datuk Ustaz Mohd Kazim Elias…

J4ngan Puji Orang Luar

Jangan sesekali puji orang luar misalnya jiran tetangga atau saudara mara secara berlebihan. Ini akan buat suami atau isteri terasa diperbandingkan. Malah cara ini juga boleh menimbulkan rasa tidak senang dihati suami atau isteri. Jangan bangkitkan rasa cemmburu atau kem4rahan pasangan kita dengan memuji orang lain.

J4ngan Tinggikan Suara

Jangan sesekali meninggikan suara apa lagi menjeerit kepada pasangan. Kurang sop4n. Tegur dan nasihatkanlah dengan nada rendah dan lembut agar tidak mengguriss hati pasangan. Ingat bahawa pentingnya menjaga hati pasangan kita.

J4ngan Ab4ikan Pasangan

Berusahalah untuk sentiasa menjadi pendengar yang baik buat pasangan kita. Ibaratkan seperti kawan, kita bercerita dan berkongsi segala masalah bersama pasangan. Ini buat hubungan jadi lebih baik. Jangan sesekali ab4ikan pasangan bila dia luahkan masalahnya. Jadilah pendengar yang terbaik.

J4ngan Berb0hong

Paling penting jangan sesekali berb0hong dengan pasangan. Tiada tempat dalam syurga untuk si pemb0hong kerana rumah pertama dalam syurga adalah bagi mereka yang bercakap benar. Ingat tu!

Elakkan Jauh Dari Isteri

Jangan sesekali cuma menjauhkan diri daripada isteri. Meninggalkan isteri tanpa alasan dan sebab yang munasabah adalah perbuatan yang keeji. Elak juga menjauhkan diri daripada isteri walaupun ketika isteri sedang h4id.

Sentiasa Mengaku S4lah

Setiap kali buat s4lah, mintalah maaf dan bersedialah untuk mengakui kesil4pan yang dilakukan. Usah sekali merasakan diri tidak sentiasa betul setiap masa. Kita pun manusia biasa! Jaga enam pantang larang ini… Biasakan ucapkan terima kasih dan minta maaf dalam rumahtangga setiap hari…

Bahagia itu kita pilih… Jika berlaku k0nflik..selesaikan bersama, bukan cari orang lain untuk selesaikan apatah lagi mengadu dalam Facebook… Tak kan selesai bahkan bertambah parah nanti… Sebelum kahwin, tetapkan matlamat.. kenapa kita kahwin… InshaAllah..niat betul.. matlamat betul.. Allah akan pelihara rumahtangga kita… Ciptakan bahagia dan rasa cinta setiap hari…untuk rasa pengantin baru setiap masa.

Sumber:akbarkini

Apa kata anda?Dah baca sila share,like dan komen ya.Terima kasih

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*