Berusia 93 Tahun Pada 1982, T3ntera Terakhir Uthmaniyyah yg Mempertahankan Masjid Al-Aqsa PaIestin

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Berusia 93 Tahun Pada 1982, T3ntera Terakhir Uthmaniyyah yg Mempertahankan Masjid Al-Aqsa PaIestin

K1sah benar “The Last 0ttoman Stand” T3ntera Khilafah Uthmaniyyah ter4khir yang mempert4hankan Maasjid al Aqsa, PaIestin.

Diceritakan, terdapat seorang t3ntera Ker4jaan Uthmaniyyah yang berp4ngkat Koperal yang nekad men0lak untuk meningg4lkan tugasnya di bumi al-Quds ketika diarahkan,

untuk kembali ke negaranya, Turki. Beliau sangat komited menjalankan tugasnya dengan ikhlas hati sehingga beliau dijemput Allah ke hadratNYA pada tahun 1982.

Beliau pernah ditanya mengapa tidak mahu meningg4lkan tanggubgjawabnya menjaga Maasjid al-Aqsa, beliau menjawab:

“Saya takut Rasulullah SAW akan sed1h kalau tahu tidak ada lagi yang menjaga maasjid ini, Kibl4t pertama dan maasjid suuci ketiga umat Islam”.

Itulah beliau sang penj4ga Maasjid al-Aqsa yang bernama K0peral Hasan Igdirli yang digelar the Last Ottoman Stand, t3ntera Uthmaniyah terakhir yang meningg4lkan tugasnya menjaga Maasjid al-Aqsa pada tahun 1982 pada saat usia menjangkau 93 tahun,

bukan kerana kembali ke negaranya Turki, tetapi kembali ke sang penciptanya, Allah Rabbul Jalil. K1sah ini dikongsikan sendiri oleh seorang w4rtawan dari Turki, Elhan Bardagi,

yang pada ketika itu melawat al-Quds bersama para delegasi wartawan Turki pada tahun 1972 yang tanpa seng4ja telah bertemu dengan Koperal Hasan selepas s0lat Jumaat.

Ketika itu, Bardagi sedang berjalan-jalan di sekitar Maasjid al-Aqsa dan berjalan menuju ke halaman atas yang disebut dengan halaman “12 ribu lilin”. Dinamakan halaman “12 ribu lilin”

kerana ketika Sultan Selim l menaklukki al-Quds untuk pertama kali pada tahun 1516 menyalakan 12 ribu lilin di halaman itu, dan disanalah tentera Uthmaniyah menunaikan s0lat Isy4k yang diterangi oleh cahaya 12 ribu lilin.

Tidak jauh dari situ, Bardagi melihat seorang lelaki tua berjambang lebat berumur sekitar 80an sedang mem4kai pak4ian tentara Uthmaniyah yang sudah lusvh dan terdapat,

banyak b3kas jahitan dip4kaiannya. Melihat gelaagat lelaki tua itu, Bardagi menanyakan kepada pem4ndu pelanc0ng tentang lelaki itu, kata pemandu pelancong itu:

“Sejak aku kecil, aku sudah melihat lelaki tua itu berdiri disitu seperti p4tung menghadap ke maasjid dari pagi sampai ke petang. Dia tidak pernah berbicara kepada siapa pun. Ramai menyangka dia seorang yang kurang siuuman”.

Bardagi mendekati lelaki tua itu dan menyapanya dengan bahasa Turki, lelaki tua itu menjawab dalam bahasa Turki dengan loghat Anatolia yang masih sangat kuat. Bardagi terkeejvt,

berbagai pertanyaan muncul di ben4knya, apa benar dia orang Turki? apa yang dia lakukan disini? Akhirnya Bardagi member4nikan diri untuk bertanya kepada lelaki tua itu.

Lelaki tua itu menceritakan, “Ketika negara kita kalah dalam p3rang pada tahun 1917, agar tidak terjadi penjar4han di kota al-Quds, pemerintah Uthmaniyah mening g4lkan satu platun pasukan di al-Quds sampai s3rbuan pasukan sal1b Br1tish lakn4 tullah ke kota al-Quds.

Aku memohon kepada Komander untuk dimasukkan ke dalam platun tersebut dan men0lak tawaran kembali ke Turki. Namaku Koperal Hasan Igdirli, dari Korps 20, Brigade 36, Batalion ke 8, Platun Infantri 11”

“Kami yang ketika itu berjumlah 53 orang memvtuskan untuk meneetap terus di al-Quds agar nanti saudara-saudara kita orang PaIestin tidak mengatakan,

bahawa Khilafah Uthmaniyah telah mening g4lkan PaIestin. Kami tidak ingin Sultan, para Nabi dan Nabi kita Muhammad sedih dan men4ngis”.

“Waktupun berlalu dengan cepat, para sahabatku pun telah mening g4l satu per satu, kami tidak ditawan oleh tentera mvsuh, tetapi kami dikalahkan oleh mavt dan takdir Ilahi”.

Kata Bardagi, Koperal Hasan meminta s4tu permintaan kepadaku dan mem0hon agar aku melaksanakan permintaan itu,

“ Anakku, kalau kamu kembali ke Turki, p3rgilah ke desa Sanjak Tukat, disana temui Kapten Musthafa, dialah yang mengarahku menjadi p3ngawal Maasjid Aqsa, dialah yang meletakkan amanah besar ini di bahuku.

Ketika bertemu dengannya, civmlah tangannya untukku, dan sampaikan padanya bahawa Kopral Hasan Igdirli, Komander platun ke-11 yang ditugaskan menjaga Maasjid al-Aqsa masih,

menjalankan tugasnya sebagaimana yang anda perintahkan dulu, dan tidak pernah mening g4lkan posnya, dan Koperal Hasan memohon doa dari anda”.

Kata Bardagi, kerana dia tahu aku datang dari Ist4nbul, dia menanyakan “Apa kabar negara kita?”. Aku b1ngung mahu menjawab apa,

aku tidak sanggup mengatakan bahawa negara Uthmaniyah yang dibanggakannya itu telah dih4n curkan oleh Br1tish, Peranc1s, dan Armen1a.

Aku katakan, “Negara kita baik-baik saja”.

“Kalau baik-baik saja kenapa mereka tidak datang kesini dan memb3baskan al-Quds daripada para kaf1r itu?”, tanya Koperal Hasan dengan suara tegas.

“InsyaAllah suatu hari nanti mereka akan kembali kesini.…”

Aku pun minta undvr diri kepada Koperal Hasan, aku civm tangannya dan aku p3luk erat b4dannya yang sudah renta itu sambil men4ngis. “Sampaikan salamku kepada Istanbul”, kata Koperal Hasan.

Sebelum kembali, aku ceritakan kepada pemandu pelancong siapakah lelaki tua yang dianggap g1l4 itu, dan aku berikan alamatku kepada pemandu pelancong itu dan memintanya agar memberitahuku khabar Koperal Hasan.

Dalam perjalanan kembali ke Istanbul aku masih sukar percaya masih ada seorang tentera Uthmaniyah yang masih bertugas di al-Quds menjaga Maasjid al-Aqsa sejak tahun 1917!

Ketika sampai di Turki, aku p3rgi ke desa Sanjak Tukat di Anatolia, aku berjaya mendapatkan alamat Kapten Musthafa setelah menghubungi pelbagai pihak. Aku pun tiba di desa itu,

tetapi sayangnya aku tidak dapat memenuhi janjiku kepada Koperal Hasan, kerana Kapten Musthafa telah meningg4l dunia belasan tahun yang lalu.

Pada tahun 1982, ketika aku bertugas di ibu pejabat Berita Turki, aku menerima sepucut surat dari al-Quds. Ternyata surat daripada pemandu pelancong yang 10 tahun lalu menemaniku,

dalam surat itu tertulis, “Hari ini telah meningg4I dunia tent3ra terakhir penj4ga maasjid Aqsa”

“PaIestin Tanah Wakaf Umat Islam”

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*