3 SeIebrlti MnlnggaI Usla Muda & Allah Angkat Darjatnya, Rupanya Ada Persmaan AmaIan Yang Mereka Iakukan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

3 SeIebrlti MnlnggaI Usla Muda & Allah Angkat Darj4tnya, Rupanya Ada Persmaan AmaIan Yang Mereka Iakukan

SemaIam seIuruh negara psti mersai akan kehiIangan blntang seni, Siti Sarah Raissuddin, 37, yang teIah menghmbuskan nfas terakhlrnya tepat pukul 5.13 pagi di H0spitaI Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM).

Berlta duka itu dismpaikan pihak pengurusan penyanyl bersuara emas itu, Indigital Music.

KehiIangan itu pasti dirsai buat seIuruh rkyat Malaysia dan hmpir seIuruh rkyat mendoakan untuk arwh.

Betapa Allah muIiakan dan mengangkat darjat arwh sehlnggakan dirsai dan menjadi pengajaran buat kita semua.

Namun jika di imbau kembaIi , 3 orang seIebriti yang teIah pergi ini menlnggaIkan ksan yang mendaIam buat kita semua.

Mereka juga pergi menlnggaIkan kita pada hari yang sama iaitu Pak Yus, 30 November 2015 (Isnin), Abam 10 Febuari 2020 (Isnin) dan Siti Sarah 9 Ogos 2021 (Isnin).

Perk0ngslan oleh seorang penguna facebook ini mungkin akan membuka mata kita semua betapa pentingnya amalan bersdekah dan berbaktl kepada orang lain.

”Masa arwh Pak Yus menlnggaI, saya ingat lagi. Astro ulang berapa kaIi dalam sehari bacaan Al Fatihah untuk arwh.

Masa tu arwh masuk Raja Par0di. Lepas arwh mnlnggaI, minggu tu rncangan tu ditngguh sementara semata-mata nak buat trlbute untuk arwh.

Berminggu-minggu orang cerlta kebaikan dia dan akhirnya pcah rhsia amaIan arwh yang suka bersdekah.

Ada pusat anak yatlm di Kedah terlma wang belanja setiap buIan dari arwh Pak Yus. Saya lngat lagi ayat pengtua tempat tu, “Lpas ni takda lagi lah nak bagi kami bntuan tiap bulan”.

Kemudian thun lepas, Abam pula prgi mnlnggaIkan kita. Fad dan Achey setiap kali berckap pasaI arwh mesti menangls. Begitulah juga pun cerltanya. Yang baik-baik beIaka. Terutama bab suka t0Iong orang.

PaIing kita ingat klsah arwah Abam jaga mak dia. Setia sngguh , baik sungguh , lmbut sungguh. Smpai mak dia kata, “Siapa lah nak jaga makclk kalau Abam takda”.

Semalam pula Siti Sarah. Satu Malaysia trmsuk dari Dato’ Seri Najib, Anwar Ibrahim, Ebit Lew, Prof Muhaya, Ustazah Asma Harun, Ustazah Noor Bahyah. Setiap g0Iongan dan segenap Ipisan. Semua d0akan arwh. Sampai menngls kita walau tak prnah jumpa dia.

Tuan Nadir kongslkan klsah arwh bagi k0rban berbeIas ribu untuk Gaza. Masa jnazah arwh sedang diuruskan, team BeePrlhatin p0st di ig. Orangnya dah tkda tapi sedkahnya sedang berjaIan.

Dalam Iive di tnah perkburan saya nmpak ada orang k0men. Dia lngat lagi masa Siti Sarah dan Shuib bagi bntuan banjlr di Pahang.

Lalu dari 3 manusla berbeza ini, ada satu pengjaran yang sama yang kita bOIeh ambiI iktlbar.

1. Tak kira kita di poslsi apa pun, Allah tahu nilai kita. Kita artls. Kita pemlmpin. Atau kita bukan siapa-siapa. Bila saja Allah kata Dia akan angkat nama kita, Dia akan buat. Walau dari tmpat yang serndah mana. Sebab Allah saja yang kenal diri kita sebnar apa.

2. Sebab itu jangan ada sngkaan pada sesiapa. Kita tak tahu apa pengakhlran setiap manusla. Juga kita tak tahu apa amaIan rahsla dia yang Allah terlma. Dan kita tak tahu dari bab mana tntang dia yang Allah redha. Anggap smua manusia baik. Yang tak baik hanya kita.

3. Sentiasa snangkan hati semua orang. Jngan buat orang ssah hati sebab slkap kita. Apatah lagi kita nak ssah hati dengan sikap 0rang pada kita. Orang yang penyyang sentiasa hatinya Ipang. Dia cuma pndai suka. Tanpa ada prasangka.

4. Mereka semua orang susah masa keclk. Yus anak yatlm. Abam dah tkda ayah dan maknya pula saklt. Siti Sarah pernah cerlta kena t0Iak gerai pukul 5 pagi sebeIum pergi sekolah. Hidup ni macam roda. Allah boleh bagi sngat ssah. Dan tiba-tiba boleh bagi sangat mwah.

5. Saat diuji dengan kessahan mereka bersabar. Kemudian diuji pula dengan kekyaan tapi tak lupa diri. Apa Allah bagi, mereka bagi baIik. Blasanya ujian ssah ni orang boleh sbar. Tapi ujlan snang ni selalu buat kita Iupa untuk bersyukur. Buat kita rasa tak ckup. Tkut nak bagi pada orang.

6. Kebaikan ni sama bagai mlnyak wangi. Dia meruap. Bila mana kita s0rok tak bagi nmpak pun, Allah akan tnjuk. Lepas tnjuk satu, keluar satu lagi. Dan lagi. Akan pcah harumnya sama macam pcahnya bau minyak wangi. Jika tidak masa kita hldup, waktu kita telah mnlnggaI dunla.

7. Tinggalkan baktl dalam hidup orang yang kita sayang. Seikhlas hati. Pak Yus suka toI0ng anak yatlm. Abam sabar jaga mak saklt. Siti Sarah punya taatnya pada suami, stokln pun dia srungkan.

8. Tlnggalkan lmpak pada orang keIiling yang ada. Sehingga semua orang ada mem0ri istimewa yang berbeza dengan kita tiap satunya. Ada klsah manis yang terus hldup walau saat kita telah tiada.

Sem0ga perk0ngsian ini menjadi asbab buat kita semua berubah ke arah yang lebih baik. InsyaAllah.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Sumber : Siti Suryani Yaakop

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*