Anak 12 Tahun Tabah Jalani Kuar4ntin Seorang Diri Di Rumah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Anak 12 Tahun Tabah Jalani Kuar4ntin Seorang Diri Di Rumah

TIDAK dapat kita bayangkan, seorang anak yang baru kehilangan bapa, gagal hubungi ibu di 1ᴄᴜ, kanak-kanak berusia 12 tahun ini tabah jalani kuarantin seorang diri di rumah.

Sepatutnya kanak-kanak sebayanya diberi perhatian kerana baru saja kehilangan ayah tercinta. Dalam masa yang sama runsing dengan keadaan ibu di 1ᴄᴜ yang hilang khabar berita.

Malah diri sendiri juga berdepan dengan masalah ᴋᴇꜱɪʜᴀᴛᴀɴ, namun apa yang dia mampu lakukan. Terpaksa kuarantin seorang tanpa sesiapa di sisi.
Kanak-Kanak Ini Tabah Jalani Kuarantin Seorang Diri

Kanak-kanak lelaki berusia 12 tahun ini bernama Arshad, kuarantin sendirian di rumahnya, selepas swab test kedua positif ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9.

Bapanya berusia 38 tahun baharu sahaja ᴍᴇɴɪɴɢɢ4ʟ dunia kerana ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9. Tiga adiknya dibawa ke rumah saudara mereka kerana negatif ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9, manakala ibu Arshad dan adik bongsunya ᴅɪᴛ4ʜᴀɴ di ʜᴏꜱᴘɪᴛᴀʟ berikutan keadaan level oksig3n yang sangat rendah.

Zalifah Ithnin, pengerusi Kluang Community Welfare Association (PETAK) datang memberi ꜱᴜᴍʙᴀɴɢᴀɴ makanan kepada Arshad selepas mengetahui perkara ini.

Setiap hari saudara-mara Arshad datang menghantar makanan buat kanak-kanak itu. Arshad tiada pilihan kecuali kuarantin sendirian di rumah.

Baru ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ Bapa, Gagal Hubungi Ibu Di 1ᴄᴜ

Yang menyedihkan kita, Arshad memaklumkan kepada Zalifah, Arshad gagal menghubungi ibunya yang berada di ɪᴄᴜ sejak semalam kerana ibunya tidak lagi menjawab panggilan telefon dan Arshad nampak sedih serta keliru berikutan baharu sahaja ᴋᴇʜɪʟ4ɴɢᴀɴ bapanya.

Keep strong Arshad. Hugs dari jauh.

Sesungguhnya Allah SWT memberikan ujian hebat ini kerana Allah SWT sayang kepada Arshad sekeluarga.

Terima kasih Zalifah Ithnin dan NGO PETAK kerana menyampaikan ꜱᴜᴍʙᴀɴɢᴀɴ buat adik Arshad.
Sediakan Tempat Khas

Dicadangkan kepada kerajaan agar menyediakan tempat kuarantin khas yang selesa dan selamat untuk kanak-kanak ᴘ0ꜱɪᴛɪꜰ ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9 yang ibu bapanya di 1ᴄᴜ.

Supaya kanak-kanak dapat dijaga dengan baik dari segi mendapatkan ʀᴀᴡᴀᴛᴀɴ, mendapat sokongan emosi dan sebagainya, memandangkan bilangan pes4kit ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9 ᴋʀ1ᴛɪᴋᴀʟ daripada dalam kalangan ibu, bapa muda semakin meningkat.

Kementerian Pendidikan juga kena dapatkan data terkini kanak-kanak yang ᴋᴇʜɪʟᴀɴɢᴀɴ ibubapa di Malaysia. Pasca ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9 bakal melukakan hati ramai pihak kerana sudah pasti bilangan anak-anak yatim di sekolah-sekolah meningkat mendadak.
Berilah ꜱᴜᴍʙᴀɴɢᴀɴ Kepada Anak Yatim

Andainya kita mahu memberi ꜱᴜᴍʙᴀɴɢᴀɴ, berilah ꜱᴜᴍʙᴀɴɢᴀɴ kepada anak-anak yatim kerana setiap sen yang kita belanjakan jika disampaikan kepada insan yang berhak akan menjadi bekalan pahala sedekah yang berpanjangan buat kita di Akhirat nanti.

Bersama-sama kita doakan kesembuhan segera buat Arshad, ibu Arshad dan adiknya, serta semua ᴘᴇꜱ4ᴋɪᴛ ᴄ0ᴠɪ1ᴅ-I9 yang berada di ɪ1ᴄᴜ.

This news really ʙʀᴏᴋᴇ my heart.

Dari: Dr. Kayra, Putrajaya

Terima kasih kerana sudi membaca!

Apa pendapat anda? Kongsikan di ruangan komen, dan jangan lupa kongsikan artikel ini pada rakan rakan. Terima Kasih Banyak!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*