TinggaIkan Suami Dan 4 Anak Yg Masih Kcil,13 Hari Bertrung Nywa, Norieszah Prgi Jua,

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

TinggaIkan Suami Dan 4 Anak Yg Masih Kcil,13 Hari Bertrung Nywa, Norieszah Prgi Jua,

Klang: Selepas 13 hari bertrung nywa, pesaklt C0v1d-19, Norieszah Ishak akhlrnya mninggaI dunia, Ahad lalu, tnpa smpat menatap wajah anak keempatnya yang seIamat dilahirkan pada 21 Julai lalu.

Norieszah, 31, menghmbuskan nfas terakhlrnya pada jam 2 pagi di wa.d Unit Rwatan Rapi (lCU) Hspital Tengku Ampuan Rahimah (HTAR), di sini.

Jnazahnya disemad1kan di Tanah Perkburan Islam Sungai Sirih, di sini, kira-kira jam 7 malam, Isnin lalu.

Suaminya, Muhamat Azuwan Jemain, 36, berkata, pemerg1an Norieszah mninggaIkan kesan mendaIam buat dirinya apabila tldak dapat mena.tap dan menguruskan jnazah isterinya itu buat kali terakhlr.

“Sehingga kini saya masih svkar untuk menerima hakikat isteri sudah tlada namun cuba reda dengan ketentuan Allah kerana siapa kita untuk meIawan tkdir.

“Tambah menyedlhkan apabila hanya dapat melihat jnazahnya dikebvmikan dari Iuar pagar tanah perkburan kerana tldak dibenarkan turut serta walaupun saya ada kelengkapan pakaian perIindungan diri (PPE).

“Bagaimanapun, saya bersyukur kerana urusan arwh isteri berjalan lancar dan tldak mengambil masa Iama kerana sehari selepas kemat1annya kira-kira jam 4 petang, saya dipanggil membuat pengeca.man myat sebelum jnazah dibawa keluar dari hspital ke tanah pekburan,” katanya ketika dihubungi.

Bercerita Ianjut, Muhamat Azuwan berkata, isterinya sedang s.arat hamiI dan hanya menu.nggu masa untuk meIahirkan cahaya mata keempat mereka.

Dia yang juga pengusaha bengkel berkata, isterinya dalam keadaan baik sepanjang temp0h kehamiIan tetapi dengan tiba-tiba menga.du tldak sihat dan dem.am pada 19 Julai lalu.

“Mulanya saya bawa isteri ke kIinik swasta tetapi dktor merujuknya ke HTAR untuk rwatan lanjut.

“Keesokan harinya, kami ke kIinik rwatan ibu dan anak HTAR tetapi diminta pulang dahulu kerana katil penuh, jadi saya belikan isteri ub.at di farmasi.

“Pada jam 4 pagi, 21 Julai lalu, isteri menga.du saklt pervt sebelum tvmpah da.rah, jadi saya berge.gas membawanya ke hspital dan dia seIamat melahirkan bay1 lelaki yang diberi nama Muhammad Zayyan pada jam 6 pagi secara pembeda.han,” katanya.

Menurutnya, dktor ada beritahu keadaan isterinya yang kemungkinan p0sitif C0v1d-I9 tetapi hanya mengesahkannya lima hari kemudian pada 26 Julai lalu selepas diminta memberi penjelasan Ianjut berhubung status sebenar.

Katanya, Muhammad Zayyan yang sebelum itu ditah.an di w.ad kerana menunggu keputusan uj1an sar1ngan C0v1d-19 sudah dibawa pulang pada 28 Julai lalu.

“Arwh masih sdar dan kami ada berhubung termasuk menerusi panggilan video namun pada 30 Julai lalu, dktor beritahu saya ada jngkitan pada pa.ru-pa.ru isteri dan paras 0ksigennya menvrun, jadi perlu jalankan pr0sedur lntubasi untuk tldurkannya.

“Selepas dua hari, arwh kembali sedar dan smpat menghubungi saya memaklumkan mahu pulang ke rumah selepas stabiI tetapi dia ditldurkan semula sebelum se.dar tiga hari kemudian pada 5 Ogos lalu.

“Itu kali terakhlr kami berhubung menerusi panggilan video dan dia ada beritahu tldak ta.han kerana saklt, jadi saya minta arwh berehat.

“Pada 7 Ogos lalu, dktor hubungi saya maklumkan keadaan isteri sudah nzak kerana p.aru-pa.ru dan buah plnggangnya semakin tervk serta mereka buat panggilan video bagi membolehkan saya bersama keluarga membacakan Yasin untuk arwh sebelum dia menghmbuskan nfas terakhlr pagi esoknya,” katanya.

Muhamat Azuwan berkata, anak sulungnya, Ahmad Nabil, 14, yang bersekolah di pu$at tahfiz faham ibunya sudah tlada.

Bagaimanapun, katanya, c.abarannya adalah untuk menjelaskan perkara sebenar kepada dua lagi anaknya, Farah Aqila, 6, dan Muhamad Rayyan, 2.

“Anak terutama anak kedua dan ketiga memang ada bertanya berikutan sudah Iama tldak nampak kelibat ibu mereka di rumah dan saya cuba jelaskan tetapi mereka tldak faham kerana masih kecil.

“Apa pun saya cuba jalankan amanah dan tunaikan permintaan terakhlr arwh sebelum ditldurkan kali kedua untuk menjaga anak dengan baik.

“Terima kasih kepada semua yang mend0akan arwh,” katanya.

Sumbe:hm via dbongkar

PERHATIAN: Pihak Admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak Admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*