Kanak-Kanak Perempuan Berusia 7 Tahun Dari England Ini Adalah Penghafal 30 Juzuk Al-Quran Dan Din0batkan Hafizah Termuda Pertama England. Subhanallah.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kanak-Kanak Perempuan Berusia 7 Tahun Dari England Ini Adalah Penghafal 30 Juzuk Al-Quran Dan Din0batkan Hafizah Termuda Pertama England. Subhanallah.

ENGLAND — Maariya, se0rang gadis berusia tujuh tahun dari Lut0n England dilap0rkan berjaya menghafal 30 Juz al-Quran. Atas pencapai4n luar biasa ini, Maariya din0batkan sebagai hafidz termuda pertama di England.

Sejak berusia lima tahun, Maariya telah mengh4fal Surat Yasin dan merupakan satu cabaran untuk mengumpulkan dana untuk r4kyat Syria. Tidak lama selepas itu, Maariya berjaya menghabiskan hafalan Juz al-Quran terakhlr di madrasah tempat dia bersek0lah.

Ibu kelahiran Maariya melihat anak perempuannya sebagai pelajar yang cepat belajar dan berharap dapat menjadi se0rang hafidzah. 0leh kerana tidak ada sek0lah tahfidz di England, ibunya memutuskan untuk mengajar Maariya se0rang diri.

Ibunya memberitahu IlmFeed pada hari Jumaat bahawa pencapaian prestasi ini tidak mudah dan memerlukan banyak kesabaran.

Mereka bersetuju dengan jadual yang ket4t, di mana Maariya akan belajar selama lima jam sehari. Maariya mula belajar menghafal sebelum pergi ke sek0lah, selepas sek0lah dan selepas makan malam.

Sebagai m0tivasi, ibunya mengatakan Maariya dapat memilih hadiah apa pun yang dia mahukan setiap kali dia menyelesaikan sebahagian hafalan Al-Quran. Maariya sering meminta hadiah sederhana seperti mainan, buku bergambar atau makan di rest0ran.

Kerja ker4s mereka terbayar apabila hanya dalam dua tahun, pada usia tujuh tahun, Maariya selesai menghafal seluruh Al-Quran. Upacara hifdh juga diadakan untuk meraikan pencapaian Maariya.

Sumber:islampos / kongsisibomonicko

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*