Ki4mat Semak1n Hamp1r, Dengan Kem4tian Ulama Secara Berturut-Turut

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ki4mat Semak1n Hamp1r, Dengan Kem4tian Ulama Secara Berturut-Turut

Ulama merupakan pemimpin agama yang memikul tanggungjawab untuk membimbing dan ‘memandu’ umat Islam. Mereka ini mempunyai ilmu pengetahuan yang tinggi terutamanya tentang hal ehwal agama dan bidang yang dipelajari.

Namun, kita sering kali dikhabarkan dengan kem4tian tokoh-tokoh ulama secara mendadak. Malah, Datuk Dr. Zulkifli juga berkata, pada tahun sama, para ulama meningg4l dunia hampir serentak, seperti rantaian biji tasbih yang jatuh dan terungkai sekali gus.

Ia boleh dikaitkan tanda hampirnya kiam4t, berdasarkan pesanan Nabi Muhammad SAW, bahawa semua manusia pada suatu masa kelak, ilmu akan diangkat, dengan izin Allah SWT. “Sesungguhnya Allah tidak mencɑbut ilmu sekali gus daripada hamba-Nya, tetapi Dia mencabut ilmu itu dengan memɑtikan para ulama, sehingga tiada lagi ulama yang tinggal.”“Pada saat itu, manusia akan mengangkat pem1mpin daripada kalangan orang yang bοd0h.”

“Dan ketika pem1mpin itu ditanya sesuatu, maka akan keluar daripadanya fatwa yang tidak berasaskan ilmu sehingga mereka tersesɑt dan menyesɑtkan.” -HR al-Bukhari

Dengan tiadanya para ulama ini, akan terhentinya keilmuan dan manusia akan mula tersasar dan menghampiri kesesɑtɑn. Kesannya, tiadanya sunnah, bidɑɑh muncul dan kejɑh1lɑn banyak berlaku. Selain itu, hadis di bawah juga menggambarkan bahawa orang-orang kecil (rendah ilmu pengetahuan) akan dijadikan rujukan.

“Di antara tanda-tanda hari kiam4t adalah ilmu yang dipelajari daripada orang-orang kecil.” – HR Ibnu Mubarak

Sebab utama berlakunya situasi ini adalah disebabkan oleh generasinya tidak memanfaatkan ilmu yang dipelajarinya.Umat Islam pada masa itu lebih suka kepada hiburan berbanding ilmu pengetahuan yang lebih bermanfaat.

Lagi teruk, penyebaran cerita pɑlsu dan mengakui sebagai hadis/penyataan daripada Nabi Muhummad SAW. Sebagai solusi, kita hendak bersedia daripada segi ilmu dan mewarisinya kepada generasi seterusnya sebagai kesinambungan keilmuan.Semoga bermanfaat dan teriman kasih.Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*