Pucuk Ubi Kayu Bukan Sekadar Sayur Kampung. Banyak Khasiat Pucuk Ubi Kayu Rupa-rupanya yang Kita Tidak Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Pucuk Ubi Kayu Bukan Sekadar Sayur Kampung. Banyak Khasiat Pucuk Ubi Kayu Rupa-rupanya yang Kita Tidak Tahu

Pucuk Ubi…siapa yang tak kenal dengan pucuk ubi. Ada yang kata pucuk ubi adalah sayur kampung. Tak kisah la sayur kampung pun kan tapi tahukah anda, pucuk ubi yang anda makan adalah sayuran organik 100% kerana pokok ubi kayu boleh ditanam dihampir semua tempat tanpa memerlukan penjagaan yang khusus, malahan tidak perlu dibaja atau disembur racvn sekalipun. Ini menjadikan sayuran pucuk ubi ini amat tinggi nilainya.

Pucuk ubi kayu mengandungi pelbagai mineral, vitamin, as1d amino dan protein yang sangat diperlukan badan. Protein sayuran yang terkandung dalam daun ubi kayu berfungsi sebagai unsur-unsur yang membina s3l-s3l badan dan merupakan komponen sistem enzim. Di samping itu kandungan as1d amino dalam dedaun hijau berfungsi sebagai pemecah karbohidrat kepada tenaga.

Kandungan protein dalam daun ubi disebut-sebut setara dengan protein pada telur, dan mengandungi lebih dari 60% asid amino esensial. Kerana kelebihannya ini, daun ubi sangat baik untuk menc3gah sembelit, baik untuk kesihatan mata, dan mampu meningkatkan kekebalan tubuh.

Asid amino dalam daun ubi kayu juga berguna untuk:

  • Pemulihan luka dan kulit yang bermasalah serta r0sak.
  • Ia juga berfungsi untuk menggantikan sel-sel yang r0sak.
  • Menguatkan tulang
  • Membantu daya ingatan yang baik.

Selain itu juga ia membantu memulihkan sistem metabolisme tubuh. Klorofil dalam daun juga berfungsi sebagai ant1oksidan dan agen ant1 k4ns3r.

Daun ubi kayu sangat rendah kalori dan amat sesuai sebagai makanan yang dapat menurunkan berat badan. Pucuk ubi kayu juga dapat mengatasi masalah semb3lit dan s1stem penghadaman.

Tubuh kita memang memerlukan semua khasiat yang terkandung dalam daun ubi ini tapi mampukah kita untuk makan pucuk ubi dalam kuantiti yang banyak bagi memenuhi keperluan tubuh. Bagi orang macam saya yang kurang gemarkan sayur memang tidak akan cukup segala khasiat yang diperlukan. Dan disebabkan itu saya menambah keperluan nutrisi dengan pengambilan supplemen seperti ESP. ESP juga mempunyai khasiat yang hampir sama dengan pucuk ubi.

Bagaimana anda ingin menikmati keenakkan pucuk ubi terpulang kepada anda. Ada yang suka rebus dan cicah dengan sambal tumis atau sambal belacan, mungkin boleh dimasak lemak atau di buat urap atau kerabu.

Sumber: beritadinding.blog

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*