Saya HiI4ng Kata2, lsteri Mningg4I Dunia Bersama Ank Dalam Kandungan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Saya HiI4ng Kata2, lsteri Mningg4I Dunia Bersama Ank Dalam Kandungan

Alor Setar: “Sehingga hari ini, saya masih sed1h dan cuba untuk menerima pemergian isteri serta anak dalam kndungan yang turut mningg4I dunia,” kata Mohd Fadli Abd Wahab, 35.

Mohd Fadli berdepan ujian berat apabila isterinya, Umaisarah Azmi, 25, dijmput Ilahi pada 17 Julai lalu selepas dijngkiti C0v1d-I9.

Lebih menyed1hkan Umaisarah yang menghmbuskan nfas terakhir pada jam 1.28 tengah hari mninggaI dunia ketika hamil tujuh bulan dengan anak dalam kndungannya juga gagaI diseIamatkan.

Berkongsi kisah piIu itu, Mohd Fadli yang menetap sementara waktu di Ladang Sungai Tekai Naka, Pokok Sena, di sini, berkata, isterinya tidak menunjukkan smptom C0v1d-I9 dan tiada peny4kit kr0nik atau mengalami alahan sepanjang tempoh kehamiIan.

“Bagaimanapun, isteri saya tiba-tiba bangun daripada tidur dan mengadu ses4k nfas serta sak1t kepala kira-kira jam 4 pagi pada hari dia men1nggal dunia.

“Melihat keadaan isteri yang Iemah, saya bergegas membawanya ke H0spital Sultan Abdul Halim, Sungai Petani dan dia kemudian dimasukkan ke z0n merah sebaik tiba di situ.

“Tidak lama kemudian, d0ktor keluar dan beritahu isteri mningg4I dunia dan dis4hkan pos1tif C0v1d-I9,” katanya ketika dihubungi, baru-baru ini.

Mohd Fadli berkata, dia hiIang kata-kata dan terkejut apabila diberitahu isterinya meningg4l dunia akib4t dijngk1ti C0v1d-I9 kerana tiada ahli keluarga mereka dijngk1ti w4bak itu.

Segalanya berlaku dengan pantas namun Mohd Fadli reda dengan ketentuan Ilahi walaupun sedih kerana tidak dapat menguruskan dan menatap jn4zah isterinya buat kali terakhir sebelum dikbumikan di Tanah Perkburan Islam Kampung Pokok Asam, Sungai Petani.

“Arwh isteri tidak sempat diintub4si kerana mningg4I dunia tidak lama selepas dimasukkan ke z0n merah.

“Namun, pemerg1annya tetap memberi kesan kerana anak dalam kndungan itu adalah zur1at kedua kami dan ketiga buat isteri kerana dia mempunyai seorang anak hasil perkahwinannya yang terdahulu.

“Saya tidak dapat bayangkan saat akhir arwh bert4rung ny4wa memandangkan tiada di sisinya dan paling menyedil1hkan apabila tidak dapat mengiringinya ke tanah perkburan kerana perlu menjalani kuar4ntin,” katanya.

Meskipun masih berduka, Mohd Fadli bersyukur kerana dia dan dua anak, Muhammad Danish, 6, dan Muhammad Adam Rykal, 3, bebas jngk1tan C0v1d-19.

Katanya, mereka juga sudah selesai menjalani kuarntin pada 31 Julai lalu.

“Buat masa ini, saya tinggal di rumah keluarga dan mereka yang membantu menguruskan anak.

“Sebelum men1nggal dunia ketika dalam perjalanan ke h0spital, arwh isteri sempat berpesan supaya saya menjaga anak walau apa pun berlaku terhadapnya.

“Sebagai suami, saya akan cuba tunaikan permintaan terakhirnya untuk menjaga dan membesarkan anak kami selagi hayat dikandung badan,” katanya.

Sumber: HM

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*