Ap1 Kain Mar4k, 1sra3l Rayu B4ntuan Antarabangsa P4dam Kebak4ran Hutan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Ap1 Kain Mar4k, 1sra3l Rayu B4ntuan Antarabangsa P4dam Kebak4ran Hutan

Para pem1mpin Isra4l dilap0rkan telah memoh0n b4ntuan dari sekutu-sekutu ant4rabangsa untuk memad4mkan keb4karan yang berlaku berdekatan Jerusalem.

Menurut ABC News, keb4karan itu mem4ksa ratus4n pendvduk untuk keluar dan mengos0ngkan rumah mereka.

Perkhidmat4n B0mba dan Penyel4mat Isr4el mengatakan bahawa 75 pasukan bersama 12 pes4wat telah diker4h untuk memad4mkan keb4karan di hutan di sebelah barat bandar itu.

Difahamkan, sekurang-kurangnya 17 kilometer persegi hutan telah terb4kar dan menjadikannya sebagai salah satu kebak4ran hutan terbesar dalam sej4rah negara itu.

Sementara itu, Menteri Luar Negeri, Yair Lapid mengatakan bahawa dia telah bercakap dengan rakan sejawatannya dari Greece, Nikos Dendias, untuk memohon pes4wat tambahan dalam usaha untuk memad4mkan keb4karan.

Nikos telah berjanji bahawa akan membantu secepat mungkin sebagai balas4n terhadap Isr4el yang mengirimkan b4ntuan ke negaranya beberapa minggu sebelum ini kerana turut menghadapi keb4karan hutan.

Tidak cuma Greece, Lapid juga mengatakan Isra3l telah menghubungi Cyprus, Itali, Perancis dan negara sekutu lain untuk meminta b4ntuan.

Penduduk dari beberapa daerah telah dipindahkan dari rumah mereka pada Ahad ketika apl mar4k di luar kawalan dan turut didorong oleh angin serta keadaan yang sangat kering kerana musim panas.

Kementerian Perlindungan Alam Sekitar pula telah memberi amar4n kepada penduduk di kawasan itu mengenai tahap penc3maran udara yang sangat tinggi dan menasihatkan agar tidak melakukan aktiviti luar.

Bagaimanapun, punca keb4karan tersebut masih lagi sedang disias4t.

Kredit: WB

Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*