[VIDEO] Penceramah Mninggal Lepas Ucap LAIIAHAIIIAIIAH Ketika Sedang Ceramah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

[VIDEO] Penceramah Mninggal Lepas Ucap LAIIAHAIIIAIIAH Ketika Sedang Ceramah

AIIah SWT menjadikan kehidupan dan kem4tian untuk menguji manusia siapakah dalam kalangan mereka yang paling baik amalannya, sepertimana ALLAH SWT berfirman di dalam al-Quran dalam Surah al-Mulk, ayat 2:

“DIAlah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu), untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: Siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan DIA Maha Kuasa (membaIas amal kamu), lagi MAHA PENGAMPUN, (bagi orang-orang yang bertaubat)

Seperti yang dipetik dalam laman web Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, terdapat banyak hadis ada menyebutkan tentang tanda-tanda seseorang itu meninggaI dunia dalam keadaan husnul khatimah. Antaranya:1. Melafazkan syahadah sebelum meninggaI dunia.

2. MeninggaI pada hari atau malam Jumaat.

3. MeninggaI dunia dalam keadaan berpeluh di dahi.

4. Seseorang yang diberikan taufik dan hidayah serta beramal soleh sebelum dia meninggaI dunia.

5. MeninggaI dunia disebabkan oleh penyakkit berkaitan dengan perut.

6. MeninggaI dunia dalam keadaan lemas tenggam, jatuh bangunan dan sya hid di jalan AIIah SWT.7. MeninggaI dunia dalam keadaan meIahirkan anak.

8. MeninggaI dunia kerana mempertahankan harta dan maruah dirinya.

9. MeninggaI dunia dalam keadaan melaksanakan amal soleh.

10. Dia berasa gembira dan senang hati untuk bertemu ALLAH.

Di Indonesia, terdapat satu peristiwa yang menyentuh hati apabila seorang penceramah tempatan di sana meninggaI dunia dalam keadaan husnul khatimah.Seperti yang dilaporkan portal suara.com, penceramah berkenaan yang dikenali sebagai Buya Malin Putiah terlebih dulu tidak sedarkan diri ketika sedang menyampaikan ceramah agama.

Sebelum secara tiba-tiba rebah tidak sedarkan diri, penceramah itu sempat melengkapkan ucapan kalimah Tauhid, lailahaillallah dengan begitu sempurna.

Kejadian tersebut dilaporkan berlaku di sebuah masjid di Kecamatan Harau, Kabupaten Limapuluh Kota, Sumatera Barat pada 12 September tahun lalu jam 11.30 pagi waktu tempatan (12.30 tengah hari di Malaysia).

Perginya seorang yang alim dalam keadaan dirinya sedang berji had ke jalan ALLAH SWT. Pemergiannya begitu dicemburui ramai.Berdasarkan hadis yang diriwayatkan oleh Abu Daud, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

“Barangsiapa yang akhir perkataannya ‘Tiada tuhan melainkan Allah’, nescaya dia akan memasuki syurga.”

Bayangkan saat-saat terakhir menghabiskan sisa hidupnya di dunia, Buya Malin Putiah masih lagi mengingatkan manusia tentang perihal d0sa manusia kepada ALLAH SWT dan memberikan nasihat.

Setiap kali bibirnya mengungkapkan perkataan d0sa, nada suaranya akan meninggi. Beberapa kali perkataan d0sa diulang dengan intonasi yang tinggi.

Begitu tegas sekali beliau mengingatkan para jemaah supaya meninggaIkan d0sa.

Tidak lama kemudian, kalimah Tauhid terluah dari mulutnya sebelum lelaki alim itu reb ah tidak sedarkan diri.

Beliau kemudian dibantu oleh para jemaah, namun AIIah lebih menyayanginya. Buya Malin Putiah pergi buat selama-lamanya.

Menurut Ketua Daerah (Camat) Harau, Andri Yasmen, Buya Malin Putiah berada dalam keadaan sihat sebelum meninggaI dunia.

“Saat itu beliau sihat-sihat saja. Cuma menyebutkan lailahaillallah. Mudah-mudahan husnul khatimah,” katanya dipetik menerusi video menerusi portal news.klikpositif.com.

Sesungguhnya kita milik ALLAH dan kepada-NYA kita kembali.

Apapun matti itu pasti.

Hidup pula Insya-AIIah selagi mana kita diizinkan-NYA untuk melayari kehidupan di dunia yang fana ini.

Sama-sama kita sedekahkan al-Fatihah kepada Allahyarham Buya Malin Putiah. Semoga ALLAH menempatnya r0hnya dalam kalangan orang beriman. Amin.

Sumber: Splus

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*