Allah SWT Cukup Memuliakan Jenaazah Hamba-Nya Yang Beramal Soleh. SubahanAllah…Wajahnya Tenang, Lembut Dan Berseri,-Skuad Pengurusan J3naazah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Allah SWT Cukup Memuliakan Jenaazah Hamba-Nya Yang Beramal Soleh. SubahanAllah…Wajahnya Tenang, Lembut Dan Berseri,-Skuad Pengurusan J3naazah

Kuala Lumpur: “Menitis air mata kami kerana Allah SWT cukup memuliakan jenaazah hamba-Nya yang beramal soleh dan mulia seperti arrwh Datuk Ismail Kamus serta pelawak, Abam Bocey.

“Jenazah Datuk Ismail Kamus cukup lembut, mudah diuruskan dan wajahnya tenang seperti sedang tidur. Wajah arrwh Abam Bocey pula kelihatan berseri ketika diwudukkan,” kata Pengasas Skuad Pengurusan J3nazah (SPJ) Malaysia, Muhammad Rafieudin Zainal Rashid.

Menurut beliau, kemuliaan yang dianugerahkan kepada kedua-dua j3nazah itu menginsafkan dirinya dan sukarelawan pertubuhan berkenaan. “Saya menjadi orang terakhir mencium arrwh (Datuk Ismail Kamus) sebelum menutup wajahnya.

“Perasaan sebak sukar digambarkan ketika menutup wajah arrwh. Malah, saya tidak mampu mengikat tali k4fan di bahagian kepala arrwh kerana terlalu sebak.

Rakan setugas terpaksa membantu mengikatnya dan perasan ini sangat jarang saya alami setiap kali menguruskan j3nazah,” katanya.

Menurut Muhammad Rafieudin, dia cukup bersyukur diberikan amanah untuk menguruskan j3nazah arrwh Ismail Kamus. Muhammad Rafieudin turut berkongsi pengalamannya menguruskan satu j3nazah digelar ‘pemburu Subuh yang istiqamah’ pada 2017.

“Sepanjang hayaatnya, arrwh tidak pernah meninggalkan solat Subuh berjemaah sama ada di masjid atau surau. Wajah arrwh kelihatan sangat tenang dan seperti sedang tidur. Saya difahamkan, arrwh dijemput Ilahi ketika sedang bersiap untuk solat berjemaah di surau berhampiran rumahnya,” katanya.

Menurut Muhammad Rafieudin pada hari keem4t1ian arrwh juga, hujan lebat melanda. “Apa yang berlaku cukup membuktikan kehebatan serta keagungan Allah SWT apabila air hujan tidak bertakung dalam liang lahad arrwh sedangkan lima liang l4had yang lain ditakungi hujan.

“Ini antara hikmah yang Allah SWT tunjukkan sebagai pedoman untuk kita semua meningkatkan lagi ketakwaan kepada-Nya,” katanya.

Sumber:mymetro

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*