Am4lan-am4lan Menjauhkan Sya1tan Dan Terpeng4ruh Dengan G0da4nnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Am4lan-am4lan Menjauhkan Sya1tan Dan Terpeng4ruh Dengan G0da4nnya

1. Mengingat Allah ketika keluar rumah.

Dari Anas bin Malik RA, beliau berkata, Rasulullah صلى الله عله وسلم bersabda, maksudnya; “Barangsiapa yang ketika akan keluar rumah mengucapkan; bismillahi tawakkaltu alalloh la haula wa la quwwata illa billah (dengan nama Allah, aku berserah diri kepada Allah, tidak ada daya dan kekuatan kecuali kekuatan Allah), maka kepadanya akan dikatakan cukuplah bagimu, kamu telah dijaga dan sya1tan telah menjauh darimu.” (Hadis Riwayat At-Tirmidzi)

2. Mengingat Allah ketika masuk masjid.

Diriwayatkan dari Abdullah bin Amru bin Al-Ash r.a, dari Nabi Muhammad صلى الله عله وسلم bahawa ketika akan masuk masjid, baginda mengucapkan, “A’udzu billahil-azhim wa bi wajhihil-karim wa sultonihil-qodimminassyaithonirrojim

(Aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung, dengan wajah-Nya yang mulia dan dengan kekuasaan-Nya yang qodim dari sya1tan yang terkutuk.” Beliau berkata, “Itu saja?” Baginda berkata, “Ya, jika seseorang mengucapkan ini, maka sya1tan akan berkata ‘Ia telah dijaga dariku sepanjang hari’. ” (Hadis Riwayat Abu Dawud)

3. Merapatkan saf solat berjemaah.

Ibnu Umar berkata, bahawa Rasulullah صلى الله عله وسلم bersabda maksudnya; “Luruskan barisan dan rapatkan bahu-bahu di antara kamu, dan lembutkan badan kamu untuk saudara yang di sebelah kamu. Jangan tinggalkan ruang kosong untuk sya1tan mengambil tempat. Sesiapa yang merapatkan saf, maka Allah akan bersama dengannya dan siapa yang memutuskan saf, maka Allah akan putuskan hubungan dengannya.” (Hadis Riwayat Abu Dawud)

4. Mengingat Allah ketika menangg4lkan pakaian.

Dari Anas r.a, beliau berkata bahawa Rasulullah صلى الله عله وسلم bersabda maksudnya;
“Penghalang antara pandangan sya1tan dan aurat anak cucu Adam adalah, apabila ia menanggalkan pakaiannya, mereka mengucapkan bismillah.” (Hadis Riwayat At-Thabarani)

Adalah penting membaca doa menanggalkan pakaian kerana banyak kes terjadi di mana jin telah tergoda dengan manusia dan menaruh cintanya kepada manusia itu hingga membawa mud4rat kepadanya. Doa menanggalkan pakaian: Ertinya: Dengan nama Allah yang tiada Tuhan selain dari Dia.

5. Mengingat Allah ketika akan berhubungan suami isteri.

Dari Abdullah bin Abbas RA, ia mengatakan, bahawa Rasulullah صلى الله عله وسلم bersabda maksudnya;
“Jika salah seorang dari kalian ingin menggauli isterinya, hendaklah ia mengucapkan ‘Allahumma janibnassya1ton wa jannibissya1ton ma rozaqtana’

Maksudnya, “Ya Allah ya Tuhan kami, jauhkanlah kami dari sya1tan dan jauhkanlah sya1tan dari apa yang telah Engkau berkan kepada kami). Jika Allah menakdirkan kepada keduanya seorang anak (dari hubungan itu), maka anak tersebut akan terhindar dari sya1tan selamanya.” (Hadis Riwayat Bukhari)

Sumber: Islamituindah

Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*