Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Allahu Akbar.. Inilah Laut M4ti Bukti B4la Yang Diturunkan Allah SWT Terhadap Kaum Nabi Luth A.S

Laut M4ti merupakan sebuah tasik air masin yang terletak di sempadan Jordan dan Tebing Barat, Palestin. Ia bukanlah lautan tetapi tasik air masin yang mempunyai kedalaman 330 meter. Pantainya di kedudukan serendah 418 meter di bawah aras laut.

Istimewanya Laut M4ti mempunyai air yang sangat masin iaitu kedua tertinggi di dunia selepas Laut Asal di Djibouti dengan kemasinan 33.7 peratus.

Di sebalik Laut M4ti

Kemasinan Laut M4ti adalah lebih lapan kali masin daripada air laut biasa. Tiada hidupan yang mampu hidup di laut ini. Sekiranya anda berpeluang berkunjung dan mandi di sini, badan anda akan terapung-apung dan tidak tengg3lam. Ia berlaku kerana kepekatan garam yang tinggi didalam airnya.

Kawasan ini telah dijadikan tempat pelancongan sebagai memberi peluang umat Islam mahupun bukan Islam berkunjung dan melihat b4la yang men1mpa kaum terbabit. Pengunjung juga boleh menikmati rasa air garam Laut M4ti yang mempunyai ketumpatan yang tinggi.

Air di Laut M4ti ini mampu mengubati p3nyakit terutama s4kit kulit. Lumpurnya boleh dilulur di badan. Pelbagai kemudahan kepada pengunjung disediakan oleh kerajaan Jordan dan ia cukup selesa. Terdapat restoran, ruang solat, kedai cenderahati serta t4ndas yang tersusun rapi.

Laut M4ti mengingatkan kita betapa hebatnya kuasa Allah SWT. Dia telah menukarkan sebuah perkampungan golongan s0ngsang sehingga menjadi sebuah tasik. Tasik itu ialah Laut M4ti yang sangat luas seumpama sebuah lautan.

Laut M4ti adalah bukti b4la yang diturunkan Allah SWT terhadap Kaum Nabi Luth a.s akibat mel4wan perintah-Nya. Ia telah mel3nyapkan seluruh kaum tersebut, sebuah negeri dan peradaban. Kaum yang dimaksudkan ialah penduduk S0dom dan Amur4h.

Firman Allah SWT dalam al-Quran yang bermaksud:

“Maka ketika datang az4b Kami, Kami balikkan negeri itu, bahagian atas menjadi bahagian bawah, dan Kami hujani mereka dengan batu daripada tanah yang terb4kar dengan bertubi-tubi yang (batu-batu itu) ditandakan (diarahkan) oleh Tuhanmu dan ia tidaklah jauh daripada orang yang z4lim itu.” (Surah Hud, ayat 82-83)

Semua kisah yang terdapat dalam al-Quran ini sebagai pengajaran bagi kita sebagai umat Islam supaya tidak mel4nggar hvkum yang ditetapkan Allah SWT. Mudah-mudahan kita terhindar daripada perbuatan seperti yang dilakukan oleh Kaum S0dom yang melakukan perbuatan k3ji mendatangi lelaki untuk memuaskan n4fsu.

Kita berdoa semoga dapat melalui semua ujian yang diberikan Allah SWT dalam kehidupan ini dengan baik, sentiasa berpegang teguh kepada ajaran Allah dan tidak membuat m4ksiat. Kita tidak mahu menjadi seperti Kaum S0dom. Tasik M4ti adalah tempat di mana az4b-Nya adalah nyata.

Justeru sementara kita diberi waktu, bertaubat dan memohon keampunan kepada Allah SWT, berazam tidak mengulangi segala perbuatan m4ksiat yang lalu. Sesungguhnya pintu taubat terbuka luas dan Allah Maha Pengampun. Hanya Dia sahaja yang tahu keikhlasan dan kesungguhan dalam hati kita.

Sesungguhnya perasaan insaf yang hadir dalam jiwa seseorang yang bertaubat juga bukan perkara yang diada-adakan. Semoga kita tergolong dalam kalangan mereka yang benar-benar beriman kepada Allah SWT.

Sumber: Hanita Hassan via newspush24.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*