Apakah Berd0sa Jika Membaca Menyentuh Al-Quran Tanpa Wudhu? Ini Jawapan Dan Hukumnya

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Apakah Berd0sa Jika Membaca Menyentuh Al-Quran Tanpa Wudhu? Ini Jawapan Dan Hukumnya

nfo Menafaat : Apakah Berdosa Jika Membaca Menyentuh Al-Quran Tanpa Wudhu? Ini Jawapan Dan Hukumnya | SOALAN, Apakah menjadi kes4lahan (berd0sa) membaca ayat-ayat suci sewaktu kita tlada wudhu’ umpamanya ketika hendak tidur atau terj4ga dari tidur ?

JAWAPAN, Berzikir meny3but nama Allah atau istighfar dan d0a-doa baik ketika ingin tidur atau bangun tidur disun4tkan mengambil wudhu’, jika tdak berwudhu’ tidaklah berd0sa. Sesuai dengan hadis yang disampaikan oleh Aisyah yang bermaksud: “Rasulullah (SAW) selalu zikir kepada Allah pada setiap $aat”.

Menurut Jumhur ulama dih4ramkan bagi orang yang junub membaca sesuatu dari ay4t-ayat Al-Quran, ini berdasarkan h4dis daripada Ali ra. “Bahawa Rasulullah (SAW) tidak satupun yang mengh4langinya dari Al-Quran kecuali janabat” (Riwayat Ash Habus Sunan dis4hkan oleh Tirmizi)

Sedangkan menurut sebahagian ulama seperti Bukhari, Thabrani, Abu Daud dan Ibnu Hazmin berpendapat dibolehkannya membaca Al-Quran bagi orang yang junub.

Mesti ramai tertanya persoalan ni kan. Makanan yang betul2 kita nak makan, baru tinggal tak sampai sejam, dah dihurung semut. Adoi.. Jadi, nak buang ke atau kuis2 semut tu dan terus makan?

Kami cadangkan, lebih baik untuk buang, jika banyak sangat semut yang dah kerumun.

Walaupun tabiat semut memang tidak seperti lalat, namun adakah kita pasti semut tidak merayap di tempat yang kotor sebelum menghurung makanan kita?

Tidak mustahil jika semut tersebut membawa bakteria dan kotoran lain pada kakinya. Sudah tentu, makanan yang telah dihurung oleh semut dalam kuantiti yang banyak harus diragui kebersihannya.

Oleh itu, elakkan menjamah makanan yang dihurung oleh semut dalam jumlah yang banyak .

Gunakan deria LIHAT, HIDU DAN RASA sebelum makan.

Jaga kebersihan. Elakkan keracunan makanan

Sumber: Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan, Kementerian Kesihatan Malaysia.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*