Jangan Gunakan Panggilan Saya-Awak, I-You Pada Pasangan. Ambil Tahu

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Jangan Gunakan Panggilan Saya-Awak, I-You Pada Pasangan. Ambil Tahu

Jangan Gunakan Panggilan Saya-Awak, I-You Pada Pasangan | Keharm0nian dalam se$ebuah perkahwinan bergan-tung kepada bagaimana cara pa$angan itu mengemudi bahtera rumah tangga mereka.

Andai saling bekerja sama dan bert0lak ansur pasti akan membuahkan hasil bahagia dan aman. Begitu juga sebaliknya jika bersikap pen-tingkan diri dan eg0.

Panggilan kepada pa$angan juga memainkan peranan. Menurut saudari Farhana Muhammad , dia tertarik dengan salah satu daripada kuliah Datuk Dr. Ustazah N0rhafizah Musa berkaitan dengan nada suara isteri kepada suami.Ustazah menceritakan bahawa beliau pernah ditegur 0leh suaminya berkenaan nada suara, bukannya pemilihan kata ketika bertutur dengan suami. Kadang ustazah tidak perasan jika ustazah tertinggikan suara kepada ustaz. Mungkin ada ketikanya tidak bersetuju dengan ustaz, mengeluarkan pendapat, mungkin ada nada suara yang sedikit tinggi ketika berbicara dengan ustaz.

Kata ustaz, ibunya bukanlah se0rang yang belajar tinggi. Bukanlah se0rang ustazah, tiada master dan phd jauh sama sekali. Seingat suami ustazah, ibunya tidak pernah sekali mengangkat suara di depan ayahnya. Kata ustazah, ustazah terasa amat malu mendengar kata-kata ustaz dan lebih berhati-hati apabila berbicara dengan suami. Ustazah terbayang bagaimana ibu mertuanya menyan-tuni ayah mertuanya. Dengan manis tutur katanya, lemah-lembut bicaranya apabila berbicara dengan suami.

Jadi, adakah langsung tidak b0leh marah sama suami? Tidak. Jika langsung tidak marah itu malaikat namanya. Kata ustazah, ada juga ketikanya marah, tetapi berhati-hati supaya suara ustazah tidak tinggi daripada suara suaminya. Itu baharu berkaitan dengan nada, berkaitan dengan in-t0nasi. Nada dan in-t0nasi ketika bercakap dengan suami amatlah pen-ting. Itu belum lagi termasuk dengan pemilihan kata ketika berbicara dengan suami.

Cuba muhasabah diri, sepanjang perkahwinan bagaimana kita bercakap dengan suami? Pernahkah kita terjerit kepada suami dari tingkat atas ke tingkat bawah?

“Awak kalau nak makan bang, makanlah sudah ada di bawah tudung saji!” Kata si isteri sambil menjerit kepada suami di tingkat bawah.

Ada 0rang, suka sangat bercakap dengan tinggi nada suara.Apabila ditegur lan-tas menjawab, “Saya bukannya marah, memang macam ni keturunan saya cakap begini.”

Kata ustazah, janganlah menyalahkan keturunan apabila kita bercakap dengan nada yang tinggi. Kita b0leh berubah.

Takkan kita mahu gunakan alasan seperti ini, “Nak buat macam mana, memang adik-beradik saya bercakap begini, macam nak berkelahi.” Takkan kita mahu bersandar pada hujah ini sedangkan kita ada p0tensi un-tuk memperbaiki diri kita?

Apabila bercakap dengan suami, kena ada satu in-t0nasi suara apabila berbicara dengan suami. In-t0nasi yang lembut bicaranya. Sepertimana sabda Rasulullah shallahu alaihi wasallam, ‘Apabila kamu pandang isteri kamu, bergaul dengan isteri kamu, bermuamalah dengan isteri kamu, dia akan membahagiakan kamu.

Penampilan diri, suara, tutur kata, perilaku, bahasa tubuh, akhlaq, cara berfikir. Semua ini datang dalam satu pakej menenangkan suami iaitu isteri s0lehah.Sambung ustazah lagi, pada awalnya beliau cukup stre$$ memikirkan bagaimana lagi perlu bercakap lembut dengan suami? Tetapi ustazah berfikir secara p0sitif. ‘Ya Allah, sampai begini sekali Engkau mendidik aku istiqamah supaya kelembutan menjadi sikapku.’

Allah memberikan sesuatu kepada 0rang yang lembut, sesuatu yang Allah tidak berikan kepada 0rang yang bersikap kasar. Ada sesuatu Allah hanya berikan kepada 0rang yang bersikap lembut.
Salah satu cara bersifat san-tun ialah, memanggil 0rang dengan gelaran yang dia gemar, lebih-lebih lagi kepada pa$angan kita.

Jika bercakap dengan suami, perlu ada panggilan yang menyenangkan. Begitu juga panggilan buat isteri, suami perlulah memanggil dengan panggilan yang menyenangkan hati si isteri.

Ustazah meyakini bahawa panggilan kepada pa$angan dalam rumah tangga amatlah pen-ting dan memberi kesan yang besar. Kerana, semakin lama sesebuah perkahwinan, semakin sukar un-tuk menyuburkan kasih sayang.

Elakkan panggilan saya-awak, I-y0u dan gan-tikanlah dengan panggilan yang lebih lunak dan mesra didengar 0leh suami kepada isteri ataupun 0leh isteri kepada suami. Maka, panggillah pa$angan dengan panggilan yang menyenangkan. Dan bertuturlah dengan pa$angan dengan t0na suara yang sedap didengar 0leh pa$angan.Sumber: nasihatustaz

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot ComBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*