[Video] Subhanallah, Masjid bercahaya yang berada di kedalaman 1760 Meter di bawah Tanah

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

[Video] Subhanallah, Masjid bercahaya yang berada di kedalaman 1760 Meter di bawah Tanah

Masjid Baabul Munawwar merupakan sebuah masjid yang dibangun di bawah tanah dgn kedalaman yang sangat dalam, yakni 1760 meter di b4wah permukaan tanah. M4sjid ini berada di kawasan pertambangan PT. Freeport Papua, dan dapat menampung 250 jemaah.

Masjid Baabul Munawwar diresmikan pada bulan Jun 2016 lalu, sebagai kemudahan bagi para pekerja agar boleh melaksanakan ibadah solat lima waktu. S3lain itu, masjid ini juga bersebelahan dengan G3reja Oikumene Soteria yang juga berada dibawah t4nah. Untuk memenuhi pengudaraan di bawah tanah, masjid ini dilengkapi dengan alat sirkulasi udara. Masjid ini memegang rekod MURI sebagai masjid terdalam di Indonesia.Seperti inilah yang digambarkan apabila terbinanya Masjid Baabul Munawwar yang terletak pada kedalaman 1,760 meter dari permukaan bumi. Masjid Baabul Munawwar yang m3mbawa maksud ‘pintu tempat cahaya’ dibina untuk kegunaan pekerja PT Freeport Indonesia melakukan ibadat, terutama prayer tanpa perlu naik permukaan bumi bahagian atas.

Tentu sekali kewujudan masjid di bawah permukaan bumi itu adalah manifestasi kepada betapa masjid wujud di mana-mana sekali pun untuk memberi peluang umat Islam mengunjungi rumah Allah itu biarpun berada jauh di perut bumi.

Untuk pengetahuan semua, PT Freeport adalah pengendali lombong yang menghasilkan tembaga, emas dan perak terbesar di Indonesia yang terletak di Tembagapura, Timika, Papua. Masjid Baabul Munawwar dirasmikan pada Jun 2016 itu cukup bermakna kepada pekerja yang beragama Islam bagi membolehkan mereka melakukan ibadat dalam persekitaran yang s3lesa.Untuk pengetahuan semua, Masjid tersebut telah direkodkan sebagai masjid yang dibina pada kedalaman perut bumi paling dalam di Indonesia, bahkan di dunia. Masjid memberi manfaat kepada pekerja bahagian operasi lomb0ng bawah tanah seperti mekanik, operator pembinaan, elektrik dan instrum3n.

Sumber:viraltodaypost.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot ComBe the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*