Paru Paru Berair Berpunca Daripada Mandi Malam? Sudah Sudahlah Tuuuu.. Mari Baca

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Paru Paru Beralr Berpunca Daripada Mandi Malam? Sudah Sudahlah Tuuuu.. Mari Baca

Paru-paru berger atau pneumonia merujuk kepada semua jenis keadaan di mana air berkumpul dalam paru-paru. Ia berpunca dari pelbagai keadaan. Paru-paru berair merupakan sejenis peny4kit radang paru-paru. Paru-paru berair boleh berpunca dari pelbagai punca, termasuk jangkltan oleh bakt3ria, virvs, fungi, atau parasit, dan kimia atau kecederaan fizikal kepada paru-paru.

Kita pasti biasa mendengar kata-kata sumbang, “tak elok mandi malam, tengah malam.. nanti kena peny4kit paru-paru berair”. Mandi di waktu malam sering dipercayai penyebab paru-paru berair. Adakah benar bahawa tabiat ini boleh menyebabkan paru-paru basah?

Benar mandi malam sebabkan paru-paru berair?

Sehingga kini tidak ada bukti penyelidikan saintifik yang membuktikan mandi malam boleh menyebabkan paru-paru berair. Udara malam cenderung menjadi lebih sejuk, namun, paru-paru berair hanya boleh disebabkan oleh jangkltan atau peny4kit lain yang mungkin pernah dialami sebelum ini.

Pada waktu malam, suhu udara cenderung menjadi lebih sejuk. Ini meningkatkan rislko jangkltan paru-paru. Kerana udara sejuk dapat membuat saluran pernafasan anda kering sehingga lebih mudah terdedah kepada jangkltan. Tetapi faktor ini sahaja tidak mencukupi untuk membuat seseorang mengalami jangkltan paru-paru. Terdapat banyak faktor lain yang terlibat. Sebagai contoh, daya tahan tubuh dan sejarah peny4kit sebelum ini.

Mandi malam terbukti bermanfaat

Salah satu kebaikannya membuatkan anda tidur lebih nyenyak. Selepas satu hari aktiviti, percikan air dapat memberi kesan segar sehingga menjadikan tubuh dan minda anda relaks. Sejurus selepas mandi, anda akan berasa sensasi sejuk, sensasi sejuk inilah yang mendorong anda untuk masuk tidur.

Mandi pada waktu malam juga membantu meningkatkan peredaran darah untuk mengekalkan suhu badan yang ideal. Pendedahan kepada suhu sejuk juga boleh mencetuskan sistem pendar4han untuk mengurangkan keradangan dalam badan.

Di samping itu, mandi malam juga boleh membantu menceg4h jerawat dan masalah kulit yang lain. Ya, selepas satu hari aktiviti, tubuh anda mesti dipenuhi dengan peluh, debu dan bakt3ria. Jadi dengan mandi malam, sekurangnya apabila anda tidur, tubuh anda lebih bersih.

Sekarang dah jelaskan? Dah jangan fikir yang bukan-bukan lagi… Mandi malam buatkan tidur anda lebih nyenyak dan selesa malah semestinya tubuh bersih.

Sumber: islamituindah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*