Sarj4n Hassan, Pahla wan Melayu H3bat adalah lpasan PONDOK

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Sarj4n Hassan, Pahla wan Melayu H3bat adalah lpasan PONDOK

Pada 31 Julai 2013 TV2 telah menyiarkan dokumentari khas Sarjan Hassan. Rupanya Sarjan Hassan ini adalah merupakan pahla wan Melayu Islam yang terlalu hebat tetapi kerana sikapnya yang begitu merendah diri, warak serta tawadhuk maka keperwiraannya tidak begitu diketahui umum.

P. Ramlee juga hebat, dibuat filem Sarjan Hassan waktu negara dalam era daru rat. P Ramlee ubahsuai filem Sarjan Hassan berkisarkan menen tang Jepun, bukan menen tang k0mu n1s. Inilah sejarah yang jarang diketahui umum tentang beliau…

The Untold Story…

Sarjan Hassan berasal dari N.Sembilan. Mendapat pendidikan pondok di Rantau, Negeri Sembilan. Berguru dengan ramai para ulama termasuk Mufti N.Sembilan, Sheikh Hj Ahmad. Ketika dalam ten tera Sarjan Hassan amat warak, tidak pernah tinggal solat.

Dia tidak berden dam dengan k0mu n1s, tetapi telah berjaya membu nuh lebih 100 orang k0mu n1s seorang diri dalam pertem puran. Dia tidak mengamalkan ilmu kebal atau ilmu keba tinan yang se sat. Dia hanya berkata Allah sebagai pelindung.

Pernah dalam satu pertem puran ketika rakan yang lain sedang merancang untuk menye rang, tiba-tiba Sarjan Hassan lesap dan terus dengar tem bakan. Dengan izin Allah dia telah berjaya membu n0h 14 peng ga nas k0mu n1s seorang diri pada ketika itu.

Peng ga nas k0mu n1s amat berdendm dengan Sarjan Hassan. Sentiasa mencari peluang untuk membu n0hnya atau keluarganya. Satu hari seorang penggnas k0mu n1s wanita yang cantik menyerah diri cuba mengg0 da Sarjan Hassan. Tetapi atas sifat kewarakan Sarjan Hassan, penggnas k0mu n1s wanita itu pula yang bel0t dan memberi maklumat kepada Sarjan Hassan sehingga tertangkapnya 27 orang penggnas k0mu n1s.

Jasa besar Sarjan Hassan yang tidak tercatit dalam sejarah atau akhbar di Tanah Melayu pada ketika itu, hanya dilaporkan dalam akhbar Singapura ialah kejayaan Sarjan Hassan (pada ketika itu berpangkat Leftenan) menggagalkan cubaan k0mu n1s untuk sab0 taj sambutan kemerdekaan 10 hari sebelum 31 Ogos 1957.

Leftenan Hassan dengan 10 anggota telah berjaya menjejaki tempat pertemuan ketua-ketua k0mu n1s seluruh Tanah Melayu di Rawang. Leftenan Hassan berjaya membu n0h k0mu n1s dan menjumpai dokumen serta senjta yang akan digunakan untuk menggagalkan sambutan kemerdekaan negara yang berkemungkinan untuk membu n0h Tuanku Abdul Rahman dan beberapa pembesar Melayu lain.

Satu-satunya pegawai tentera Islam dan lulusan pondok…

Sarjan Hassan adalah satu-satunya orang Islam pada ketika itu dari kelulusan sekolah pondok yang berjaya menjadi pegawai tentera berpangkat Leftenan. Ku bur Sarjan Hassan seperti ku b0r kebanyakan orang Islam lain, tiada yang istimewanya di Makam Sheikh Hj Mohd Said di Seremban.

Sesungguhnya Sarjan Hassan adalah merupakan pahla wan Islam kebanggaan pengajian pondok di Rantau, N.Sembilan dan kebanggaan rakyat Malaysia. Saya terkenang kembali kata-kata ar wah ayah saya yang pernah berjumpa Sarjan Hassan, memang benarlah ayah saya kata Sarjan Hassan ini pendiam, gempal sikit.

Tidak sia-sialah perju angan ninda saya salah seorang pengasas Rejimen Askar Melayu iaitu Dato Abdullah Hj Dahan, Undang Rembau, yang telah mela hirkan pahlawan Melayu Islam yang begitu hebat, merendah diri, warak, tidak tinggal solat yang perlu dicontohi oleh semua perwira negara.

Semoga Allah mencucuri rahmat kepada Kapten Hassan bin Othman, ayah saya Lt Kolonel Malakan bin Kamaruddin, ninda saya Dato Abdullah bin Hj Dahan dan seluruh perwira negara yang telah gu gur. Mungkin selepas ini kapal TLDM yang baru boleh diberi nama KD Sarjan Hassan seperti KRI Imam Bonjol di Indonesia, atau Kereta Perisai yang baru diberi nama Sarjan Hassan atau Hassan.

Kredit; Rozmal Malakan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*