20 Buah Keluarga Di Tiga Kampung Kehil4ngan Wang. Dipercayai Angk4ra Perbuatan T0yoI

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

20 Buah Keluarga Di Tiga Kampung Kehil4ngan Wang. Dipercayai Angk4ra Perbuatan T0yoI

20 Buah Keluarga Di Tiga Kampung Kehil4ngan Wang. Dipercayai Angk4ra Perbuatan T0yoI
Kira-kira 2,000 penduduk di tiga buah kampung di Kubang Kerian di sini tidak dapat tidur lena sejak akhir-akhir ini apabila semakin kerap berlaku kejadian wang tunai yang mereka simpan di dalam rumah tiba-tiba l3sap. Penduduk di Kampung Tok Kenali, Kampung Pulai dan Kampung Polong di sini mend4kwa, kehilangan wang itu dipercayai angk4ra perbuatan t0yoI yang meny3lusup masuk ke rumah mereka pada waktu malam.

foto – mstar

Sejak Februari lalu hingga kini, kira-kira 20 buah keluarga di tiga kampung terbabit mend4kwa sudah menjadi m4ngsa apabila duit mereka hil4ng dalam sekelip mata dengan nilai tertinggi yang pernah les4p mencec4h sehingga RM10,000.

Bimb4ng duit dikeb4s t0yoI lagi, kebanyakan penduduk telah cuba mengamalkan petua orang tua dengan meng3pit wang kertas dengan stapler, mengikat dan mer3nyukkan wang kertas serta menyimpannya di dalam peti sejuk.

foto – Amino Apps

Seorang penjawat awam, Sudarwaty Abdul Rajab, 42, memberitahu, dia adalah antara salah seorang m4ngsa terbaharu t0yol terbabit apabila kehil4ngan wang tunai sebanyak RM500 yang di­simpan di dalam beg pada Jumaat lalu.

“Pada hari kejadian, saya mengeluarkan RM1,000 daripada bank untuk diberikan kepada ibu bapa saya. Ketika mahu menyerahkan wang tersebut kepada mereka, saya terkejut apabila wang di dalam beg hanya tinggal RM500. Saya meng3syaki wang tersebut dicu.ri t0yoI kerana sebelum ini wang di dalam tabung anak saya pun hil4ng,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Polong di sini semalam.

foto – pinterest

Menurut Sudarwaty, selepas kisah t0yoI semakin berm4harajalela di kampung tersebar, dia sering mengamalkan petua orang lama dengan mengikat semua wang kertas yang ada dan membiarkannya dalam keadaan r3nyuk. “Orang kata jika wang diikat dan dibiarkan r3nyuk, t0yoI tidak akan mengambilnya, namun baru-baru ini selepas mengeluarkan duit daripada bank, saya terlupa untuk berbuat demikian,” ujarnya.

Sementara itu, penduduk Kampung Pulai yang hanya mahu dikenali sebagai Fatimah, 40-an, mend4kwa, kejadian sama sebenarnya telah berlaku kira-kira 10 tahun lalu, namun kemudian makhluk terbabit j4rang muncul. Bagaimanapun, katanya, t0yoI terbabit kembali muncul tahun ini dan semakin kerap membuat 0nar sejak akhir-akhir ini.

“Sebelum ini, beberapa penduduk mend4kwa pernah melihat k3libat makhluk h!tam berbulu pada awal pagi. Setiap kali kelibatnya muncul, pasti ada kes duit orang kampung hilang kena cVri.Pelbagai cara saya buat untuk el4k du!t dik3bas t0yoI seperti s0rok di dalam peti ais, di bawah tilam atau di dalam tin, namun tetap hil4ng.

“Selepas meminta bantuan seorang ustaz untuk ‘memagar’ rumah kami supaya tidak dapat dib0losi makhluk halus, dengan izin Allah, keluarga kami kini selamat daripada menjadi m4ngsa kecur!an t0yol itu,” ujarnya.

foto – [Untitled This Thing] – Blogger

Dalam pada itu, Ketua P0lis Daerah Kota Bharu, Asisten Komisioner Abdul Rahim Daud ketika dihubungi berkata, setakat ini, pihaknya belum menerima laporan daripada m4ngsa berhubung kejadian kehilangan wang itu.

“Saya menasihatkan penduduk yang kehilangan wang supaya membuat lap0ran segera bagi membolehkan sias4tan dijalankan. “Pihak p0lis juga akan berusaha menjalankan r0ndaan lebih kerap di kawasan kampung yang dikatakan terlibat dengan kecvrian wang ini,” katanya.

Sumber: -K! ONLINE via viraldailytimes.com via trending101news

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*