Islam Awal-Awal Dah Lar4ng “Jangan Lakukan Hubung4n Sejenls”, Inilah Padahnya Kalau Degil

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Islam Awal-Awal Dah Lar4ng “Jangan Lakukan Hubung4n Sejenls”, Inilah Padahnya Kalau Degil

Jangan kerana usia masih muda, anda terlepas pandang atau merasa ‘selamat’ dari terkena sebarang peny4kit. Ubah persepsi tersebut kerana peny4kit tidak mengira usia. Pada masa yang sama, hindarkanlah diri daripada melakukan perbuatan yang menyumbang kepada risik0 berlakunya peny4kit berkenaan.

Perkongsian daripada seorang jururawat yang aktif memberi nasihat berkaitan kesihatan di media sosial, Bel Nawhen ini wajar dijadikan panduan. Manakan tidak, akhir-akhir ini, golongan lelaki muda kerap menjalani pembedahan di kawasan alat sulit bagi merawat satu keadaan yang dinamakan ‘Perianal Abcess.’

Salah satu penyebabnya adalah disebabkan aktif melakukan aktiviti seksual sesama jantina mengikut ‘pintu belakang.’ Ikuti penulisannya seperti di bawah. Semoga bermanfaat buat semua.

Akhir-akhir ini, kerap sungguh anak-anak muda menjalani pembedahan Examination Under Anaesthesia dimana pemeriksaan dibawah bius dilakukan kerana anak-anak muda ini mengalami Perianal Abcess iaitu keadaan dimana berlaku pengumpulan nanah di kawasan berhampiran anus.

Macam mana kejadian ini boleh berlaku? Anak-anak muda ini tidak mempunyai sejarah penyakit diabetes pun.

Abses ini berlaku apabila terjadinya infeksi pada kelenjar lendir dubur dan rektum.

Kejadian abses ini kerap berlaku pada lelaki berbanding wanita. Tanda-tanda abses biasanya berlaku rasa berdenyut pada rektum dan ia semakin ketara apabila bergerak dan melakukan aktiviti. Pes4kit turut akan demam, mengalami masalah untuk membuang air besar dan air kecil. Kebengkakkan juga berlaku pada kawasan jangkltan.

Apa faktor risiko berlakunya kejadian ini?

  1. Melakukan seks anal
  2. Diabetes
  3. Radang usus
  4. Imuniti tubuh yang rendah seperti hiv/aids
  5. Berlaku luka pada anus dan jangkitan merebak.

Jika rawatan antibiotik tidak memberikan hasil yang baik, pembedahan untuk mengeluarkan abses akan dilakukan.

Saya tidak mahu mempersoalkan aktiviti seksual setiap pes4kit cuma apa yang mampu saya nasihatkan, elakkan hubungan sesama jenis sesama lelaki ataupun hubungan melalui pintu belakang. Dan tidak semestinya aktiviti seksual yang tidak sihat menjadi punca berlakunya kejadian ini.

Selain itu, jagalah kebersihan anggota intim anda. Kerap tukar pakaian dalam, cuci dengan sabun yang sesuai, pakai pakaian dalam yang menyerap peluh.

Dah ada luka atau tanda jangkltan, jumpa doktor. Tolak ketepi perasaan malu. Jangan sapu apa-apa ubat lain agar tidak berlaku secondary infection kerana ubat sapu entah dari mana asal usul yang anda guna.

Sumber: islamituindah

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*