Wanita Pernah Koma DiDra Suami Bakal Bersalin, Adik Ceritakan Rsiko Pembdahan

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Wanita Pernah Koma DiDra Suami Bakal Bersalin, Adik Ceritakan Rsiko Pembdahan

PADA Mei lalu, media sosial digemparkan dengan trgedi seorang lelaki telah memukul isterinya sehingga koma. Lebih memilukan apabila wanita tersebut sedang hamil anak sulung yang ketika itu usia kandungan memasuki 8 minggu.

Ketika kejdian, Jahidah Nordin, yang juga penjawat awam dan bertugas di sebuah jabatan kerajaan di Johor, dikejarkan ke Hospital Sultanah Aminah kerana cedera p4rah dan sebahagian tempurung kepalanya terpaksa dibuang ak1bat pend4rahan selain rahang, tulang belakang serta rusuk retak.

Jahidah mula membuka mata Jun lalu ketika kandungannya berusia 13 minggu. Kini, dia sedang menunggu hari untuk bersalin. Kandungannya juga difahamkan sudah mencecah usia 35 minggu.

Menghitung hari untuk bersalin

Dia yang kini dijaga sepenuhnya oleh adiknya Fauziah, dijangka bakal melahirkan bayi dalam kandungannya secara pembdahan pada 1 Disember ini.

Selepas hampir enam bulan per1stiwa h1tam itu, Jahidah menunjukkan perkembangan pos1tif dan bayi dalam kandungannya membesar dengan baik.

Adiknya memaklumkan perkembangan kakaknya setakat ini masih lagi separa sedar dengan kondisi hanya mampu terlantar di katil.

R1siko tinggi dan boleh bawa kem4tian

Walau bagaimanapun, Fauziah meluahkan kebimbangan apabila difahamkan keadaan kakaknya itu akan memberi r1siko tinggi dan boleh membawa kemat1an.

“Doktor pakar sudah sahkan Kak Jahidah akan dibdah melahirkan anak pada 1 Disember ini, tetapi r1sikonya amat tinggi dan boleh membawa kemat1an.

“Kak Jahidah dimasukkan ke Wad Obstetrik dan Ginekologi (O&G) Hospital Tuanku Ja’afar Seremban sejak 22 November lalu tetapi kami tidak dibenarkan melawat kerana prosedur sangat ketat,” katanya.

Jelas Fauziah, doktor memaklumkan bahawa kakaknya itu bakal berhadapan pelbagai kompIikasi dan pembdahan bersalin nanti turut diawasi oleh Unit Rawatan Rapi (ICU).

“Ini disebabkan keadaan kakak yang tidak boleh respon dan juga base line (otaknya) memang sudah rosak, ada pend4rahan.

“Semasa pembdahan nanti, kak Jahidah akan dibius penuh dan peluang untuk sedar semula agak ber1siko t1nggi kerana keadaan otaknya, namun doktor akan terus mengawasi tahap oksigen kakak,” katanya.

Ujarnya, antara kemungkinan kompIikasi yang akan dialami kakaknya ialah respiratory distress (kesukaran pernafasan), pend4rahan, jangk1tan kum4n, cardiact arrest (jantung terhenti) dan kemat1an.

Ketika ini, dia hanya mengharapkan yang terbaik untuk kakaknya dan bayi lelaki yang bakal dilahirkan nanti.

Lap0ran terakhir media mengenai suaminya pula pada Jun lalu, dihadapkan ke Mhkamah Sesyen Johor Bahru dan mengaku tidak bersalah atas tduhan mencederakan isteri ketiganya itu.

sumber : Odisi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*