Anak Saman Mak Gara2 Jual Tanah Pusaka RM70,000 Untuk Daftar Haji, Tak Puas Hati

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Anak Saman Mak Gara2 Jual Tanah Pusaka RM70,000 Untuk Daftar Haji, Tak Puas Hati

Pengagihan harta pusaka kepada waris individu yang meninggal dunia bukanlah suatu yang mudah namun ia harus dikendalikan dengan adil dan saksama.

Namun, ia boleh menimbulkan konflik besar dalam kalangan saudara-mara sehingga boleh menyebabkan hubungan silaturrahim menjadi renggang bertahun lamanya.

Mungkin ia jarang berlaku tetapi itulah kisah yang terjadi di Indonesia apabila seorang anak lelaki tergamak menyaman ibunya sendiri kerana tidak puas hati dengan hal penjualan tanah seluas lima hektar bernilai 260 juta rupiah (RM70,000).

Tak puas hati, tuntut sebahagian hasil jualan

Memetik laporan Tribunnews, lelaki bernama Yusriadi memfailkan saman terhadap ibunya, Senah, 70 berkaitan tanah pusaka ayahnya yang dijual tanpa pengetahuannya.

Anak-anak dah terima bahagian masing-masing

Bagaimanapun, Senah menegaskan bahawa tanah yang dijual itu sememangnya bukan milik anak-anaknya tetapi untuk kegunaan pendaftaran haji.

Tambahnya lagi, anak-anaknya sudah menerima bahagian masing-masing setelah 1 lagi tanah sawah seluas 12 hektar milik suaminya dijual dan hasilnya dibahagikan sesama mereka.

Apa yang lebih menyedihkan adalah anaknya bersikap dingin terhadapnya dan langsung tidak menziarahinya ketika hari raya walaupun rumah mereka berdekatan.

Meskipun begitu, Yusriadi masih berkeras hati ingin meneruskan tindakan undang-undang terhadap ibunya dan sudah melaporkan perkara tersebut kepada pihak polis.

Katanya, dia hanya meminta hak sebanyak 0.80 hektar daripada penjualan tanah bernilai RM 70,000 itu dan kecewa kerana dia tidak pernah diajak berbincang mengenai penjualan tanah sedangkan dirinya merupakan anak lelaki sulung.

 

Sumber: Tribun News, Utusan

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*