“Gunung menyendiri” Gunung Yang Berada Di Dunia Boleh Ditemui Di Syurga, Gunung Yang Istimewa Buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

“Gunung menyendiri” Gunung Yang Berada Di Dunia Boleh Ditemui Di Syurga, Gunung Yang Istimewa Buat Junjungan Besar Nabi Muhammad SAW

Masyaallah,(Bukit yang penuh dengan sejarah islam) Ini Lah Salah Satu Bukit Yang Akan Kita Lihat Di Akhirat Nanti. Jangan Lupa Solawat Kepada Nabi kita Muhammad SAW. Tahukah anda bahawa ternyata ada gunung di dunia yang nantinya boleh ditemui di syurga? Dari sekian banyak gunung yang ada di bumi, gunung yang satu ini memang sangat istimewa.

Salah satu makhluk Allah tersebut menjadi saksi bisu terjadinya p3rang hebat yang pernah dilalui kaum muslimin. Di dalamnya terdapat gua yang menjadi tempat persembunyian Rasulullah SAW dan tiga rakannya saat dicari oleh pihak lawan.

Gunung ini menjadi salah satu gunung yang dicintai oleh Rasulullah SAW. Bagi yang sudah melihatnya di dunia, mungkin saja boleh kembali melihatnya di syurga. Gunung apakah yang dimaksudkan?

Berikut ringkasannya;

Gunung bumi yang juga akan ditemui di syurga adalah gunung Uhud. Gunung yang terletak kira-kira tujuh kilometer dari Kota Madinah ini mempunyai ketinggian sekitar 1.077 meter dengan panjang bukit hingga 6 kilometer. Umat ​​Islam yang melaksanakan Haji dan Umrah dapat menyempatkan diri untuk datang ke gunung ini.

Rasulullah SAW bersabda:” Bukit Uhud adalah salah satu dari bukit-bukit yang ada di syurga. (H.R. Bukhari)

Rasulullah SAW juga menyatakan kecintaan terhadap gunung ini dalam sebuah hadistnya. Dari Anas bin Malik R.A, Rasulullah bersabda: Sesungguhnya Uhud adalah satu gunung yang mencintai kami dan kami juga mencintainya. (HR Bukhari dan Muslim).

Gunung Uhud berwarna coklat tua di mana gunung ini berdiri sendiri dan tidak bersambungan dengan gunung lain seperti gunung pada umumnya.

Sehingga jika ada gunung di sekitarnya mengalami g4ngguan, maka tidak akan berpengaruh terhadap gunung Uhud. Itulah sebabnya masyarakat Madinah yang menyifatkan Uhud dengan sebutan Jabal Uhud yang bermaksud “gunung menyendiri ‘.

Gunung Uhud atau Jabal Uhud mempunyai nilai sejarah yang sangat besar bagi umat Islam. Gunung ini menjadi saksi b1su perjua4ngan Nabi Muhammad SAW dan para sahabat dalam pert3mpur4n Uhud mel4wan k4fir Quraisy.

P3rang Uhud terjadi pada 23 Mac 625 Masehi atau pada 15 Syawal 3 H. P3rang ini adalah pert3mpuran spiritual dan politik yang sebenarnya. Di lembah bukit ini kaum muslimin sebanyak 700 orang mel4wan kaum musyr!kin Makkah sebanyak 3000 orang.

Pada p3rang ini, pasukan diberi pilihan antara kesetiaan pada agama dan kecintaan harta dunia. Jika melihat keadaan gunung tersebut, tidak dapat dibayangkan bagaimana sukarnya pertempuran yang terjadi. P3rang Uhud meninggalkan kisah pilu.

Di mana beratus-ratus sahabat Nabi banyak gvgur. Bapa saudara Nabi Muhammad SAW, Hamzah bin Abdul Mutalib juga meningg4l dunia dalam pep3rangan tersebut. Para syuh4da kemudian dimak4mkan di Bukit ini. Nabi berkata, meski pasukan Rasul banyak yang gvgur, namun jasad mereka akan tetap mendapat perlindungan dari Allah.

”Mereka yang dim4kamkan di Uhud tak memperoleh tempat lain kecuali ruhnya berada di dalam burung hijau yang melintasi sungai syurga. Burung itu memakan makanan dari taman syurga, dan tak pernah kehabisan makanan. Para syuh4da itu berkata siapa yang akan menceritakan keadaan kami kepada saudara kami bahawa kami sudah berada di syurga. ”

Allah SWT kemudian menurunkan ayat yang bermaksud: Dan janganlah mengira bahawa orang yang terbun0h di jalan Allah itu m4ti (QS 3: 169).

Benar saja, setelah 40 p3rang berlalu, terjadi b4njir besar yang membuat mak4m dua syuh4da yakni Hamzah dan Abdullah bin Jahsyin por4k-peranda kerana b4njir ini. Namun ternyata, jasad keduanya masih utuh dan kelihatan seperti baru m3ningg4l dunia. Mereka kemudian dikub0rkan di tempat lain tetapi masih dalam kawasan Uhud. Pada masa ini, Gunung Uhud banyak dikunjungi oleh para jemaah yang sedang Umrah atau haji.

Sumber: Akak Pesan VIA newshubs24.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*