15 Tahun D3rita Peny4kit Kaki Gajah, Lelaki Ini Redha Pada Takdir

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

15 Tahun D3rita Peny4kit Kaki Gajah, Lelaki Ini Redha Pada Takdir

Berat mata melihat, berat lagi jiwa dan diri menanggung. 15 tahun lamanya menempuh kes3ngsaraan hidup setelah menghidap penya.kit kaki gajah atau lymphatic filariasis yang kini membesar hingga anggaran beratnya 50 kilogram (kg).

Lelaki tabah yang tinggal di rumah keluarganya di Flat Perda, Teluk Kumbar, Balik Pulau, Pulau Pinang bernama Mohd. Safuan Ishak, 32, kini tidak lagi berupaya bergerak selepas tahap kesihatannya sema­kin mer0sot. Beliau yang bekerja sebagai pembantu kedai burger itu kini hanya mengharapkan bantuan keluarga serta rakan untuk membawanya mendapatkan rawatan susulan di H0spital Pulau Pinang.

Kaki Kiri Memb3ngkak Sejak 5 Tahun Lalu, Terpaksa Guna Tongkat

Mohd. Safuan berkata, “Kaki kiri yang semakin membesar sejak 5 tahun lalu menyebabkan saya sukar berjalan dan terpaksa guna tongkat. “Badan pun menjadi tidak selesa kerana kerap demam, dise.­rang asma serta pening sehingga sukar untuk tidur,” Terdahulu, Mohd.

Safuan di kediaman keluarganya dikunjungi oleh wakil pejabat Zakat Pulau Pinang (ZPP), Mohammad Firdaus Yusp bersama Sukarelawan Nek Norbi. Semasa kunjungan itu, beliau menerima Bantuan Kecemasan Segera ZPP bernilai RM300.

Penya.kit Kaki Gajah Dikesan Sejak Lahir, Tiada Jaminan Rawatan Khusus

Menurutnya, penya.kit kaki gajah itu dikesan sejak lahir dan d0ktor memaklumkan tiada jaminan rawatan khusus bagi membuang kandungan air pada kaki kiri dan saiznya akan semakin membesar. “Ketika usia 15 tahun, kaki mula membengkak kemerahan pada betis dan kemudian membesar seperti saiz sebiji bola semasa saya ber­umur 20-an. “Saya hanya berharap tahap kesihatan saya kembali normal seperti sediakala dan mempu­nyai pendapatan tetap.

Mahu Berkahwin, Berkeluarga, Namun Tidak Mampu

“Saya juga menanam hasrat untuk berkahwin dan ada anak, namun melihat keadaan ini, saya tidak mampu lagi untuk menunaikan impian itu,” ujarnya. Sementara itu, beliau kini menerima bantuan bulanan daripada Jabatan Kebaji­kan Masyarakat sebanyak RM450.

Jika ada yang hendak berkongsi rezeki, menghulur bantuan, boleh hubungi beliau di talian 017-552 5459. Semoga rezeki anda bertambah berkah dengan membantu insan-insan sebegini yang memerlukan. Semoga penya.kit kaki gajah yang dialami oleh Mohd. Safuan ini juga disembuhkan oleh Yang Maha Kuasa.

Sumber : [Kosmo]

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*