M!steri Ratusan Burung M4ti Bergel!mpangan Berdekatan Hospital Timbul Tanda Tanya, “Jatuh Seperti Hujan,”

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

M!steri Ratusan Burung M4ti Bergel!mpangan Berdekatan Hospital Timbul Tanda Tanya, “Jatuh Seperti Hujan,”

M!steri, satu kejadian an3h telah berlaku apabila 200 ekor burung ‘j4tuh seperti hujan’ di luar kawasan sebuah hospital di Sepanyol, lapor Daily Star. Kejadian aneh itu dipercayai berlaku sekitar jam 9 pagi pada 26 November lalu di Ferrol, barat laut Sepanyol.

Media tempatan melaporkan bahawa burung jalak yang m4ti terj4tuh dan mel4nggar kad serta pejalan kaki di luar kawasan hospital berkenaan. Pihak p0lis memaklumkan bahawa mereka sudah mengesahkan tiada sesiapa yang terc3dera semasa kejadian itu berlaku.

Presiden penduduk tempatan berkata semasa ditemu bual, burung-burung itu keluar dari celahan pokok berhampiran kawasan kec3masan hospital dan terbang beberapa meter sebelum terjun4m ke kaki lima.

Gambar : via Daily Star

“Burung-burung itu telah dikumpulkan dan kami kini sedang menunggu untuk mengetahui apa yang sedang berlaku,” jelasnya. Kami telah diberitahu ia tidak akan mudah.”

Dua daripada ratusan ekor burung yang m4ti itu didakwa telah diambil oleh agensi alam sekitar untuk disi4sat. Berdasarkan laporan Daily Star, Majlis Bandaraya Ferrol juga dikatakan turut menyertai sias4tan bagi mengetahui punca sebenar kejadian ini berlaku.

Gambar : via Daily Star

Kejadian yang sama juga turut dilaporkan pernah terjadi pada awal tahun ini di mana ratusan burung terjatuh dari langit akibat bahan kimia t0ksik yang dilepaskan daripada loji petrokimia di kawasan Tarragona. Menurut laporan, punca yang menyebabkan kejadian ini berlaku dikatakan masih lagi kurang jelas. Malah, terdapat satu khabar angin menerusi media tempatan mendakwa bahawa berkemungkinan burung-burung tersebut terkena renjatan elektrik pada tiang elektirik berhampiran.

Selain itu, kawasan hospital itu juga dikatakan terletak hanya di pinggir sungai Ria de Ferrol dan berhampiran dengan sebuah universiti, pasar raya dan kawasan metropolitan. Namun, tiada sebarang laporan mengenai pelepasan bahan kimia berbahaya ke langit, berdasarkan carian di Peta Google.

Sumber : Daily Star via siakapkeli

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*