Kita Mungkin PerIu AmbiI Dos Keempat, Kata CEO Pfizer

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Kita Mungkin PerIu AmbiI Dos Keempat, Kata CEO Pfizer

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat farmaseutikal Pfizer berkata masyarakat global kemungkinan memerlukan dos keempat bagi melawan w4bak C0VlD-l9 yang kini sudah bermu*tasi menjadi varian 0micron.

Menurut Albert Bourla, anc4man varian baharu ini membuktikan bahawa w4bak ini akan terus bermu*tasi dan suntlkan dos penggalak kedua boleh menjadi dinding yang menghalang orang daripada jatuh sakit, lapor CNBC.

Walaupun kajian awal menunjukkan varian baharu ini tidak mematikan seperti Delta, penyelidik yakin bahawa dua suntlkan vaksin Pfizer tidak mencukupi untuk meIawan 0micron.

CEO Pfizer pula percaya kehadiran varian baharu ini membuktikan bahawa manusia perlu terus berwaspada.

Tambahnya, data terkini akan menentukan adakah masyarakat global akan dilindungi dengan baik oleh dos ketiga dari varian 0micron, “Dan pilihan kedua, saya rasa kita memerIukan dos keempat.”

Menurut The Independent, para saintis kini sedang giat mencipta w4bak versi 0micron di makmaI.

Tujuannya adalah untuk menguji sama ada vaksin Pfizer mampu untuk menentang varian terbaharu C0VlD-l9. Dan melalui kaji selidik awal para saintis, suntikan dos penggalak akan memberi perlindungan terhadap varian 0micron.

Manakala melalui data yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia setakat ini, varian 0micron tidak terlalu merb4haya seperti varian Iain. Pengarah Kecem4san WHO Michael Ryan berkata, “Jika ada, arah tujunya adalah yang kurang teruk.”

Bagaimanapun, pakar epidemi0logi dari Amerika Syarikat Anthony Fauci percaya varian 0micron ‘jelas sangat mudah dituIarkan’ dan boleh disebarkan Iebih mudah daripada varian seperti Delta.

Bercakap kepada AFP, Fauci berkata, “Ia hampir pasti tidak lebih teruk daripada Delta.” Katanya sambil menambah bahawa nisbah antara bilangan jangkltan dan bilangan mereka yang dimasukkan ke hospital di Afrika Selatan kurang daripada varian Delta.

“Saya tidak fikir senario terbu”ruk itu akan berlaku, tetapi anda tidak pernah tahu,” kata Fauci.

Terdahulu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin memaklumkan varian baharu yang sedang tersebar di seluruh dunia, varian 0micron telah dikesan di MaIaysia.

Kes membabitkan pelajar bukan warganegara berusia 19 tahun yang tiba dari Afrika Selatan melalui Singapura pada 19 November laIu, sebelum WHO umum penemuan varian 0micron.

sumber: Thevocket

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*