Muka Anak2 Tahun Terkena Gam 3 Saat, Terpksa 0perate Buang Gam Pada Mata

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Muka Anak2 Tahun Terkena Gam 3 Saat, Terpksa 0perate Buang Gam Pada Mata

Benda nak jadi sekelip mata. Ibu ayah yang ada anak kecil, walaupun dalam rumah sendiri, jika tak berhati-hati sekejap saja b0leh berlaku perkara tak diingini. Sama ada kesiIapan itu dari ibu bapa atau anak-anak keciI yang mula nak mener0ka.

Seperti kisah yang dik0ngsikan oleh Dr. Syaz, Pegawai Perubatan Oftalm0logi, baru-baru ini dapat satu ke s anak 2 tahun terkena g4m di bahagian mukanya sehingga menyeb4bkan mata tak b0leh buka dan perlu dilakukan pembed4han sebagai jalan penyeIesaiannya.

Mata anak terkena g4m

Pada satu maIam hari minggu, menerima panggiIan dari jabatan kec3 masan. Se0rang budak 2 tahun terken4 gam 3 saat (yang banyak juaI dekat Mt.DIY tu). Habis satu muka kene katanya, mata tak b0leh bukak Iangsung. Hmmm…pertama kali ni dapat ke s macam ni. Lantas pes4kit diarahkan datang ke wa d mata untuk diperiks4.

Sejarah pes4kit diambil dari ibunya, ketika si ibu meIakukan kerja di rumah, dia panjat kerusi nak pasang hiasan pada rumahnya. Anaknya girang bermain di kerusi ibunya, memegang kerusi tak nak ibunya jatuh. Tanpa sedar gam 3 saat yang dipeg4ng ibu tertump4h ke bawah dan terkena pada seluruh muka anaknya. Allahuakbar, pantas ibu membasuh muka anaknya dan dibawa terus ke hspital. Namun gam 3 saat memang susah nak hiIang,terkena kuIit tangan kita pun ia cepat menger4s dan sangat sukar dicuci, apatah lagi kena pada kulit muka dan mata.

Bulu mata terpksa dip0tong

Ketika melakukan pemeriksaan, matanya cuba dibuka, bulu mata semua dip0tong kerana semuanya melek4t antara satu sama lain.
Namun kekuatan gam itu benar-benar terbukti, tiada hasil. Kedua-dua belah kel0pak mata meIekat atas dan bawah. Usaha diteruskan dengan mIetakkan gel petr0leum khas untuk mata,kami berikan masa untuk ibu sapukan sepanjang malam dan teng0k semula es0k berkesan atau tidak.

***Antara tips hiIangkan kesan g4m ini pada kulit ialah dengan basuhan air suam + sabun atau gunakan geI petr0leum(seperti Vaseline). Tapi sebab dekat mata, kami gunakan yang khas dibuat untuk mata supaya tidak pe dih jika termasuk dalam mata.

Kees0kannya, si ibu datang dengan wajah muram. Mata anaknya masih tidak terbuka. Gam pada pipi dan muka nampak meni pis dan tertanggaI, namun pada matanya sama sahaja. Perkara ini tidak b0leh dibiarkan Iama, kerana kanak-kanak jika dibiarkan kedua-dua mata tertutup pada temp0h yang lama, ia b0leh menjadi punc4 kepada mata maIas, mengaklbatkan pengIihatan yang kurang sempurna seumur hidupnya.

Terpksa bius penuh untuk jalani pembed4han

Keputusan dibuat untuk melakukan pembed4han secara bius penuh, keluarga setuju. Alhamdulillah, dalam dewan bedah lebih mudah untuk buang g4m pada matanya, kerana pes4kit sudah tidak mer0nta-ronta. Ada keced3 raan pada dalam mata juga kerana gam tersebut masuk ke dalam matanya , tak semp4t anak itu nak tutup mata sebab tiba-tiba tertump4h atas mukanya. Alhamdulillah pes4kit semakin sembuh.

Sebagai peringatan bersama, perkara ini b0leh terjadi kepada sesiapa sahaja, maIang tidak berbau. Sentiasa berhati-hati ketika melakukan kerja dengan gam gajah/gam 3 saat(superglue) terutama apabila ada kanak-kanak di sekeliling.

*Gambar pesakit seben4r, keizinan lisan telah diambil dari ibu pes4kit untuk peringatan bersama

Kredit: Dr. Syaz / pa&ma
Pegawai Perubatan Oftalmologi

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*