Fenomena Ombak Berbentuk Petak Yang Dipercayai Mampu Terbalikkan Kapal.

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Fenomena Ombak Berbentuk Petak Yang Dipercayai Mampu Terbalikkan Kapal.

Pasti ramai diantara kita yang sangat menyukai bunyi ombak membadai pantai. Ya benar, bunyi tersebut boleh menjadi terapi kerana terdapat elemen ketenangan di dalamnya.

Pun begitu, tahukah anda bahawa ombak ini juga mempunyai jenis-jenisnya yang tersendiri antaranya ialah ombak yang berbentuk petak. Pasti ramai yang tidak pernah mendengar mahupun melihat sendiri bentuk sebenar ombak yang dimaksudkan ini.

Namun yang pastinya, anda disarankan untuk mengelak daripada mandi di pantai ketika fenomena ombak berbentuk petak ini berlaku. Ini kerana, ombak berbentuk petak ini diklasifikasikan sebagai merb4haya.

Bentuknya mungkin akan membuatkan anda menjadi teruja kerana ianya sangat unik dan cantik untuk disaksikan. Namun perlu diingatkan bahawa arus yang terdapat di bawah rupa ombak yang unik ini adalah sangat g4nas.

Ianya dikatakan sangat bah4ya kerana mampu untuk menterb4likkan kapal laut yang bersaiz besar. Bagaimana ia mampu untuk menterb4likkan kapal besar? Seperti yang diketahui, kapal direka untuk menahan h3ntaman ombak daripada satu arah dan memb3lah ombak secara hadapan.

Namun begitu, jika ombak datang daripada arah berlainan dalam masa yang sama seperti yang terjadi dalam fenomena ombak berbentuk petak ini, kapal laut yang bersaiz besar bagaimana pun mampu terb4lik akibat daripada ombak ini.

Ombak berbentuk petak ini dikenali sebagai “cross sea”. Fenomena ini terhasil apabila ombak tersebut bertemu dengan ombak yang datang daripada berlainan arah.

Secara lazimnya, ianya berlaku apabila angin yang meniup k3ncang dari satu arah bert3mbung dengan tiupan angin yang sama kencang dari arah yang bert3ntangan.

Fenomena ini kerap terjadi di salah sebuah kawasan yang terletak di perairan negara Perancis iaitu di kawasan Pulau Île de Ré.

Ianya mungkin jarang berlaku dan kemungkinan untuk ianya terjadi adalah sebanyak satu per sepuluh. Namun jikalau ianya terjadi di hadapan mata anda, segeralah meninggalkan kawasan tersebut dan utamakan keselamatan diri anda.

Sumber: Newsmagazine.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*