Saintis Ramal Bumi Sudah Di Amb4ng Musn4h, 99.9% Kehidupan Bakal Lenyap. Al Quran Dah Lama Jelaskan Ker0sakan Alam Akibat Tangan2 Manusia

Join Telegram Taman Ilmu Di Bawah

Telegram

Saintis Ramal Bumi Sudah Di Amb4ng Musn4h, 99.9% Kehidupan Bakal Lenyap. Al Quran Dah Lama Jelaskan Ker0sakan Alam Akibat Tangan2 Manusia

Para saintis dari Institut Teknologi Massachusetts (MIT) memberi am4ran perubahan iklim mendorong lautan ke ambang keh4ncuran. Dengan situasi ini, saintis menganggarkan bahawa 99.9 peratus daripada semua kehidupan di bumi berpotensi musn4h.

Memetik laporan Futurism, kebimb4ngan para saintis bahawa nasib kehidupan di bumi akan menjadi seperti zaman dinosaur, di mana kepupusan hidupan di bumi sebelum ini disebabkan kesan asteroid gergasi. Bagaimanapun para pakar melihat kepupusan besar-besaran akan berlaku pada masa akan datang disebabkan oleh kesil4pan manusia sendiri.

Menurut ahli geofizik MIT Daniel Rothman dan kajiannya yang diterbitkan dalam jurnal Science Advances, aktiviti manusia berpotensi untuk mengganggu kitaran karbon global dan mencetuskan mal4petaka ekologi selama 10,000 tahun.

Beliau turut memberi ramalan, di mana akan berlaku keh4ncuran Bumi pada akhir abad ini. Kajian itu juga memfokuskan perubahan dalam kitaran karbon sepanjang 540 juta tahun yang lalu, termasuk lima kepupusan besar-besaran yang pernah terjadi.

Berdasarkan kajiannya, Profesor Rothman mendakwa Bumi mungkin berada dalam tempoh ‘gel4p’ pada tahun 2100. “Ini menyebabkan mal4petaka seluruh planet yang boleh bertahan sehingga 10,000 tahun,” katanya. Para saintis MIT bimbang tentang jumlah karbon yang terkandung dalam lautan akibat daripada pelepasan gas rumah hijau buatan manusia.

Terlalu banyak karbon di lautan menjadikan air terlalu berasid dan berpotensi tidak mesra kepada banyak spesies. Menurut Profesor Rothman, sekurang-kurangnya empat daripada lima kepupusan besar-besaran yang lalu telah dikaitkan dengan peningkatan kadar perubahan dalam kitaran karbon. Kini, manusia melepaskan terlalu banyak karbon ke atmosfera sehingga peristiwa geologi yang pernah berlaku dulu akan kembali dalam tempoh yang singkat.

“Apa yang kita lihat hari ini adalah sangat serius; namun, saya tidak tahu berapa banyak masa yang diperlukan untuk membawa kita ke titik kritis yang akan mewujudkan mal4petaka global untuk ekosistem global,” katanya. Masalah utama hari ini, menurut pakar, adalah mengawal manusia daripada terus mencemarkan alam sekitar dan mencari jalan untuk mengurangkan tahap karbon dioksida di atmosfera.

3 Ayat Al Quran yang Menjelaskan Ker0sakan Alam Akibat Ulah Manusia

Umat manusia diutus Allah SWT sebagai wakilnya untuk memimpin bumi, di dalam Al Quran banyak disebut perkara perihal manusia adalah khalifah Allah yang diberi tanggung jawab atas kelestarian alam. Dalam Al Quran surah Al Baqarah ayat 30 dengan jelas Allah berfirman:

Al Baqarah 30

Artinya: “Dan (ingatlah) ketika Tuhanmu berfirman kepada para malaikat, Aku hendak menjadikan khalifah di bumi. Mereka berkata, Apakah Engkau hendak menjadikan orang yang merusak dan menumpahkan darah di sana, sedangkan kami bertasbih memuji-Mu dan menyucikan nama-Mu? Dia berfirman, Sungguh, Aku mengetahui apa yang tidak kamu ketahui.” (QS. Al-Baqarah: 30).

Selain diwajibkan untuk beribadah, Allah juga memberikan fasilitas yang bisa manusia panen di bumi sebagai bekal hidup. Namun kerana sudah tabiatnya, ketamakan manusia akan harta benda membuatnya l4lai akan tugas menjaga keamanan alam. Sehingga terbuktilah apa yang Allah firmankan dalam alquran surah Ar rum ayat 41-42 yang berbunyi:

Ar Rum 41

Ar Rum 42

Artinya: “Telah tampak kerusakan di darat dan di laut disebabkan karena perbuatan tangan manusia; Allah menghendaki agar mereka merasakan sebagian dari (akibat) perbuatan mereka, agar mereka kembali (ke jalan yang benar). Katakanlah (Muhammad), “Bepergianlah di bumi lalu lihatlah bagaimana kesudahan orang-orang dahulu. Kebanyakan dari mereka adalah orang-orang yang mempersekutukan (Allah).” (QS. Ar-rum: 41-42)

Ayat tersebut diturunkan untuk menegaskan bahwa ulah manusialah yang menjadi penyebab berbagai kerusakan yang terjadi di darat dan bahkan di laut.

Dalam ayat tersebut Allah juga memperingatkan manusia untuk kembali ke jalan yang benar, tidak merusak alam sesuka hatinya demi menuruti nafsu diri, agar apa yang orang terdahulu alami tidak menimpa pada dirinya. Karena mereka yang melenceng dari jalan kebenaran sebagaimana nenek moyang mereka lakukan Allah katakan sebagai orang-orang musyrik.

Berbagai b3ncana alam berupa ker0sakan di darat dan di laut merupakan salah satu akibat dari kej4hatan orang-orang yang berd0sa. Kekeringan, banjir, gunung meletus, badai, semua itu bukan hanya faktor bencana alam, tapi juga akibat dari kejahilan tangan-tangan manusia.

Rasulullah SAW pernah bersabda:

“Ketika ada orang yang sering berbuat d0sa itu m4ti, maka hamba-hamba Allah SWT, seperti manusia, bumi, pohon dan hewan-hewan merasa lega”. (HR.Bukhori dan Muslim). Seperti yang sudah disebutkan di dalam Al quran, manusia punya tanggung jawab untuk menjaga keseimbangan alam

Sumber: ramadan.tempo.co, thevocket.com

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih.

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Ambil Tahu Dot Com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*